Дуже просто і смачно! Грибна юшка з картопляними галушками

Смаки української кухні формуються з простих і доступних інгредієнтів. Смак юшки з білих сушених грибів - саме такий, до нього хочеться повертатись знову і знову, передають Патріоти України.

Для українців, які виросли на півночі та заході країни, гриби є традиційною частиною українського меню. Збирання грибів у лісах, лісосмугах там є елементом "національного змагання".

І попри велику кількість різновидів, ми цінуємо та визнаємо всім грибам гриб - білий гриб.

Тому і сьогоднішню нашу страву, яка наповнить ваш дім пахощами, ми пропонуємо готувати на основі сушених білих грибів.

  • Кількість порцій: 4
  • Час на підготовку: 20 хв
  • Час на приготування 80 хв
  • Рецепт без м'яса

Інгредієнти:

  • 130 мл води
  • 12 г грибів сушених білих
  • 300 г картоплі
  • 100 г моркви (або морквина середнього розміру)
  • 120 г цибулі (або дві маленькі цибулини)
  • 110 г кореня петрушки (або один середнього розміру)
  • 30 г вершкового масла
  • 5 г солі
  • чорний перець
  • кмин

Для галушок:

  • 50 г борошна пшеничного
  • 50 г цілозернового борошна
  • яйце
  • кріп свіжий

Можливі додатки:

  • Червоний перець чилі, часник, сметана

Крок І

Гриби заливаємо холодною водою (беремо близько 50 мл води) на 20 хвилин. Овочі, коріння і половину цибулі чистимо, але не нарізаємо, закладаємо у каструлю та заливаємо холодною водою, варимо бульйон близько 45 хвилин.

Крок ІІ

Гриби, проціджуємо, але воду, у якій вони були, лишаємо, вона нам ще знадобиться. Січемо дрібно-дрібно.

Решту цибулі також подрібнюємо та підсмажуємо разом з грибами на вершковому маслі і добре розігрітій сковорідці. З бульйону виймаємо картоплю та лишаємо її.

Додаємо до юшки підсмажені гриби з цибулею, солимо її, перчимо і додаємо кмину, лишаємо варитися на повільному вогні ще 30 хвилин.

Крок ІІІ

Готуємо галушки. Зварену у бульйоні картоплю розминаємо виделкою, додаємо просіяне борошно, яйце і дрібно посічений кріп. Картопляне тісто має бути м'яким, не забите борошном.

У залежності від структури картоплі, може знадобиться підсипати борошна більше, зважайте на це. На присипаній борошном поверхні розкачуємо тісто в качалочку товщиною до 2-3 см, нарізаємо ножем галушки - шириною близько 5 мм.

Крок ІV

Галушки варимо у добре підсоленому окропі. Як тільки спливуть, лишіть їх покипіти до 1-2 хвилин, викладайте порційно у тарілки. До такої грибної юшки пасують перець чилі, свіжий часник та сметана. Смачної осені.

Варто знати! Що покласти під ялинку, щоб притягнути удач

вівторок, 16 грудень 2025, 0:30

Новий 2026 рік уже близько, тому багато хто вже почав прикрашати ялинку та наповнювати дім символами удачі. За давніми традиціями, певні предмети під новорічним деревом здатні привабити процвітання, здоров’я та гармонію, передають Патріоти України. Екс...

Манікюр на Новий рік 2026: Три кольори, які можуть принести невдачі

понеділок, 15 грудень 2025, 23:55

Наближається Новий 2026 рік, і багато дівчат уже активно обирають дизайн святкового манікюру. Проте астрологи радять не поспішати з вибором: за їхніми словами, саме колір нігтів на перетині двох років може вплинути на те, що принесе вам наступний рік -...