Дуже смачно! Як приготувати шарлотку: Рецепт від Євгена Клопотенка

Відомий український ресторатор, шеф-кухар Євген Клопотенко поділився з шанувальниками класичним рецептом шарлотки, якої навчився у Le Cordon Bleu, передають Патріоти України.

Шарлотка – десерт-пиріг французької кухні. За словами кулінарного експерта Євгена Клопотенка сьогодні шарлоткою називають будь-який бісквіт з фруктами чи ягодами.

Автентична французька шарлотка готується зовсім по-іншому. Одна з перших шарлоток, яку придумали у XVII столітті, складалась з хліба, масла, яблук та цукру, і рецепт її особливий. Найголовніше в класичній шарлотці – правильна форма.

У Франції цю страву готують тільки в спеціальній напівкруглій формі. Це важливо – знайти правильну форму для шарлотки. Від неї залежить якість цього десерту.

Шарлотка та що бісквіт, та що з яблуками, може бути не лише з яблуками. Зараз шарлоткою називають будь-який бісквіт з фруктами чи ягодами. Тому, щоб вийшов божественний пиріг, потрібно обрати начинку, яка не містить багато соку. В гіршому випадку шарлотка просто не зможе запектися, – прокоментував Євген Клопотенко

За цим рецептом шарлотка виходить ніжною, повітряною, яка сподобається усім. Також шеф-кухар пропонує експериментувати зі спеціями – додавати ванільний цукор, корицю, обирати на власний смак.

Рецепт шарлотки

  1. Для приготування шарлотки у каструлі розтопіть вершкове масло.
  2. З хлібних тостів виріжте м'яку частину, занурте в розтоплене масло. Частину викладіть на дно форми, іншу – наріжте прямокутниками, викладіть по колу.
  3. Для приготування яблучного конфітюру помийте, почистіть яблука, наріжте скибочками. Викладіть у каструлю, додайте воду, цукор, родзинки, коньяк, корицю, духмяний перець. Варіть протягом 15-20 хвилин до загустіння.
  4. Викладіть конфітюр у форму з хлібом, зверху посипте панірувальними сухарями або хлібною крихтою.
  5. Розігрійте духовку до температури 180 градусів, відправте запікатись протягом 25 хвилин до готовності.
  6. Дістаньте шарлотку, накрийте форму тарілкою, переверніть, щоб дно шарлотки було зверху. Зніміть форму. Задекоруйте медом. Смачного!

Розставлено крапки над "і": При якій температурі правильно прати постільну білизну та рушники - не 40°C і не 60°C

неділя, 6 липень 2025, 18:15

Прання постільної білизни і рушників є невід’ємною частиною підтримки чистоти та гігієни у домі. Важливо не лише регулярно проводити цей процес, але й правильно обирати температуру прання, адже саме вона впливає на якість очищення, знищення бактерій, п...

Секрет ресторанної курки розкрито: Всього один інгредієнт - і м’ясо тане в роті

неділя, 6 липень 2025, 17:57

Куряча грудка - популярний вибір для здорових та швидких страв. Але часто після приготування вона виходить сухою, жорсткою та несмачною. Проте один простий трюк може змінити все - і ваша курятина буквально танутиме в роті, Патріоти України. Навіть при...