У кожного з нас є улюблений рецепт десерту, який асоціюється з безтурботним дитинством. У когось це яблучна шарлотка, а у інших - тертий пиріг з варенням, який готувала улюблена бабуся, передають Патріоти України.
Інгредієнти: борошно (520 г), мacлo вершкове (200 г), вaнілін (1-2 г), яйце (2 шт.), цукор (1 cтaкaн), сoдa харчова (0,5 ч. л.), оцет ( 0,5 ч. л.), cмopoдинoве вapeння або джем, або желе (500-600 мл).
Приготування:
Масло слід заздалегідь виставити - щоб воно нагрілося до кімнатної температури і було злегка підталим. Якщо ви забули це зробити, можна прокрутити його в мікрохвильовій печі близько 10-15 секунд.
Далі змішати масло з цукром і ваніліном (або ванільним цукром). Зробити це можна як за допомогою вінчика, так і міксером.
Потім додати в масу яйця і продовжити збивати.
Соду погасити оцтом і влити в суміш (або використовувати розпушувач).
Борошно просіяти через сито. Відсипати 0,5 склянки (приблизно 130 г) і поки відставити.
Додати в суміш, що складається з вершкового масла, цукру, ваніліну та яєць, 3,5 склянки (390 г) просіяного борошна, вимішати тісто. Найкраще це зробити комбайном зі спеціальними спіралеподібними насадками.
Вимісити тісто так, щоб воно не липло до рук. Якщо тісто дуже липке - підсипати трохи борошна, якщо крихке - додати ще ложку сметани.
Потім слід поділити тісто на дві частини: 2/3 і 1/3 приблизно, кожну частину кладемо в пакетик. Велику - на півгодини в холодильник, а в маленьку підсипати 0,5 склянки борошна і вимішати, а потім покласти в морозилку. Втім, деякі господині не охолоджують тісто, а роблять все відразу.
Застелити деко пергаментним папером, розкачати тісто або розтягнути його акуратно руками, щоб воно покрило всю поверхню. Тoвщинa плacтa тіcтa нe повинна бути більшою за 15 мм.
Намазати варення товстим шаром на тісто.
Взяти другу частину тіста і натерти його на крупній тepці, покриваючи шар варення.
Розігріти духовку до 200°С і випікати пиріг приблизно 20-25 хвилин (в залежності від потужності духовки).
Після - дати йому трохи охолонути, порізати на невеликі порційні шматочки.
Смачного!
Варіанти начинки:
- смородинове варення;
- малинове варення;
- вишневе варення;
- фрукти (яблука, груші, абрикоси);
- свіжі ягоди (полуниця, вишня, малина, чорниця, журавлина, брусниця);
- лимон;
- сир.
Зазначимо, що якщо ви будете використовувати для начинки ягоди, з яких буде виділятися в процесі випічки багато рідини, змішайте їх з крохмалем.
Людський мозок досягає піку розвитку лише у 65 років, з’ясували вчені після аналізу змін мислення, пам’яті та емоційного стану з віком, передають Патріоти України. Дослідження показало, що саме у цьому віці людина володіє найповнішим набором якостей, н...
Цвіль у будинку - не лише естетична проблема, а й реальна загроза здоров’ю. Вона може викликати алергію, подразнювати дихальні шляхи та погіршувати самопочуття, передають Патріоти України. Хороша новина: позбутися цвілі можна без агресивної хімії, вико...