Ефект здивує! Вчені розповіли про фрукт, який здатний підняти настрій

Цікаво, що один добре відомий всім фрукт вже через 4 дні вживання допомагає покращити настрій. Проте, відзначають дієтологи, не слід покладатися лише на харчування. Крім цього, під час дослідження було виявлено один важливий нюанс, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Те, що ми їмо, і наш психологічний стан тісно пов'язані між собою. Наприклад, вживання певних продуктів може стати причиною безконтрольних спалахів гніву. Провівши експерименти, вчені з Університету Отаго в Новій Зеландії були вражені ефектом від звичного нам ківі.

Як показало дослідження, вживання всього лише 2 жовтих ківі на день покращувало настрій учасникам експерименту. Вчені пов'язали такі результати з тим, що в ківі міститься багато вітаміну С, а тому вирішили порівняти результатами з тими людьми, які не їли нічого, що має цей елемент.

В останньому дослідженні взяли участь три групи учасників:

  • перша група з'їдала на день 2 ківі;
  • друга група приймала щодня 250 мг вітаміну С;
  • третя група отримувала плацебо без вітаміну С.

Дослідження тривало вісім тижнів, всі учасники (155 осіб) були у віці від 18 до 35 років та мали низький рівень вітаміну С в організмі.

Людей обстежували з інтервалом у два тижні, а щоб перевірити рівень вітаміну С брали зрозок крові натще і вимірювали настрій, життєвий тонус та самопочуття. Також учасники через день фіксували свої самопочуття, настрій, кількість і якість сну, рівень фізичної активності через опитування у смартфоні.

Експеримент показав, що вживання ківі дійсно допомагає покращити настрій. При чому всього за 4 дні. Хоча найбільшого ефекту можна досягти через 14-16 днів після початку вживання. Пігулка з вітаміном С також трішки покращила настрій, а ось плацебо не спрацювало.

Автори дослідження вважають, що на психічне здоров'я позитивно впливають й інші речовини, які містяться в ківі. Наприклад, фолієва кислота, клітковина, калій.

Однак, лікарі-дієтологи попереджають, що вживання лише одного фрукта не допоможе у боротьбі з психологічними проблемами. Крім цього варто зазначити, що ківі не єдиний продукт, який містить велику кількість вітаміну С. Наприклад, його можна також знайти в броколі чи солодкому перці. Хоча в жовтих ківі цієї речовини дійсно набагато більше.

А ось нюанс полягає в тому, що дослідження було частково фінансоване одним з найбільших продавців ківі у світі Zespri International, а тому його результати можна продиктувати маркетингом.

Ви могли це не знати! Напій, що знижує рівень заліза у крові

понеділок, 8 грудень 2025, 19:56

Чай здатний знижувати засвоєння заліза з їжі, і це особливо важливо враховувати людям, схильним до дефіциту заліза. Про це пише Verywell health, передають Патріоти України. Експерти стверджують, що чай може зменшувати поглинання заліза в кишківнику май...

Це може здивувати! Як кава впливає на чутливість до болю

понеділок, 8 грудень 2025, 19:44

Ранкова кава може здатися ідеальним початком дня, але нове дослідження показує, що вона може погіршити симптоми хронічного болю. Про це пише dailymail, передають Патріоти України. Дослідження виявило, що вживання великої кількості кави, ймовірно, призв...