Економимо електроенергію! Які прилади в квартирі найбільш енерговитратні та як споживати менше

Економне використання електроприладів може скоротити споживання світла у квартирі на 30-60%. Це позитивно позначиться і на стабільності енергосистеми України, і на гаманцях споживачів -рахунки за комуналку стануть значно меншими, передають Патріоти України.

Найбільш енерговитратні побутові прилади

Якщо розраховувати витрати на електрику в місяць, то найненажерливіші пристрої в сучасній квартирі це:

  • персональний комп'ютер (меншою мірою – ноутбук);
  • холодильник;
  • телевізор (за умови частого включення "на фоні");
  • пральна машина;
  • спліт-системи (кондиціонери);
  • електричні обігрівачі та бойлери.

Однак інші прилади можуть різко підвищувати навантаження на мережу. Це електрочайник, мікрохвильова піч, фен, духова шафа і плита, праска. Такі прилади не рекомендують вмикати в пікові години енергоспоживання (з 8 до 11 години ранку та з 19 до 22 години вечора), особливо якщо є загроза відключення електрики.

Стандартна потужність основних побутових приладів

  • Комп'ютер або ноутбук (5 годин на день) – від 20 до 81 кВт-год (ноутбук – дешевший).
  • Холодильник (цілодобово) – від 17,1 до 38,4 кВт-год (залежно від класу енергоефективності).
  • ТБ (5 годин на день) – від 6,5 до 30 кВт-год на місяць (залежно від моделі).
  • Пральна машинка (двічі на тиждень по годині) – від 17 до 25 кВт-год на місяць.
  • Електричний чайник (годину на тиждень) – від 10 до 22 кВт-год.
  • Мікрохвильова піч (година на тиждень) – від 5 до 11 кВт-год.
  • Фен (година на тиждень) – від 2,5 до 5,5 кВт-год.
  • Праска (година на тиждень) – 6 кВт-год.

Що "смокче" енергію в режимі очікування?

Електроприлади споживають трохи струму, навіть коли вимкнені, але не відключені від мережі. Якщо таких пристроїв у будинку велика кількість, витрата електрики може помітно збільшуватися.

Так, персональний комп'ютер у вимкненому стані може брати з мережі близько 1,3 Вт, а монітор 23″ – 0,8 Вт. Мікрохвильова піч з'їдає 1,6 вата – енергія йде на годинник, що світиться. Мультиварка в режимі очікування з'їдає 1,4 Вт, а газовий двоконтурний котел – 2 Вт.

Робота телевізора в режимі очікування також потребує енергії. Це пов'язано з тим, що на екрані горітиме червоний вогник, для якого також потрібне харчування. Зате споживання електроенергії в режимі очікування у чайника, тостера та настільної лампи дорівнює нулю.

Як розрахувати витрати електроенергії на годину для своєї техніки

Перевіряти потужність саме своєї техніки потрібно, щоб знати, які пристрої бажано не включати одночасно. Існує кілька способів отримати розрахунки за окремими пристроями:

  • Виходячи з відомих даних про пристрій

Середньодобове споживання електроенергії будь-якою побутовою технікою обчислюється за формулою. Необхідно три параметри – струм, потужність та напруга. Струм виражається в амперах (А), потужність – у ватах (Вт) або кіловатах (кВт), напруга – у вольтах (В). Електроенергія вимірюється в кіловат-годинах, які позначають кількість спожитої електрики за годину.

Техніка для будинку зазвичай оснащена ярликами на кабелі або на самому приладі, де вказуються вхідна напруга та струм, що споживається (наприклад, 220 В 1 А). Ці ж дані є у паспорті виробу. За струмом і напругою обчислюється споживана потужність приладу – P=U×I, де P – потужність (Вт) U – напруга (В) I – струм (А). Підставляємо числові значення і отримуємо 220×1 А=220 Вт.

Знаючи потужність пристрою, можна розрахувати його енергоспоживання в одиницю часу. Наприклад, літровий електрочайник має потужність 1600 Вт, у середньому він працює 30 хвилин на добу, тобто 0,5 години. Помножуємо потужність на час роботи та отримуємо: 1600 Вт×0,5 години = 800 Вт-год, або 0,8 кВт-год. У такий спосіб проводяться підрахунки для кожного електроприладу в будинку.

  • За допомогою ватметра

Розрахунки за формулою дають лише приблизний результат. Якщо потрібні точні показники, знадобиться побутовий ватметр (енергометр), який вимірює точну кількість споживаної енергії будь-яким побутовим пристроєм. Ваттметр вимірює потужність споживання як у конкретний момент, так і за певний проміжок часу.

Енергометр вмикається в розетку, а до нього підключається прилад, який потрібно протестувати. На дисплеї відображаються параметри електроспоживання.

  • За електролічильником

Цей спосіб допоможе точно визначити споживання, навіть якщо немає ватметра. Однак для виміру доведеться вийняти з розеток вилки всіх електроприладів у квартирі. Після цього потрібно зафіксувати показання лічильника та включити прилад, що тестується, на 1 годину. Після цього прилад вимикається, а з лічильника знімаються нові показання. Різниця між другим та першим числом покаже споживання електрики окремим пристроєм.

Як скоротити споживання та заощадити?

Як не дивно, але за словами експертів, найпростіше економити на лампочках. Купівля LED-лампи окупиться за лічені тижні, тобто це найпростіший і найдешевший спосіб скоротити споживання електроенергії побутовими приладами, не змінюючи своїх звичок.

Якщо п'ять ламп розжарювання потужністю 100 Вт використовуватимуться протягом 5 годин, споживання за день становитиме 2,5 кВт-год – за місяць буде 75 кВт-год. Якщо протягом того часу використовувати світлодіодні лампи на 12 Вт (відповідають лампам розжарювання на 100 Вт), то витрата енергії скоротиться в 8,3 разу. За місяць буде лише 9 кВт-год на освітлення.

Таблиця споживання енергії лампами освітлення


Щоб скоротити споживання світла великою побутовою технікою, доведеться коригувати спосіб життя. Наприклад, якщо відмовитися від електричного чайника, можна заощадити до 22 кВт-год на місяць. Цікаво, що мікрохвильова піч за такий самий час у середньому споживає вдвічі менше електроенергії.

Значна частина енергії під час роботи пральної машини йде на нагрівання води. Тому можна заощадити, якщо вибирати режими з нижчою температурою прання.

Також можна встановити багатотарифні лічильники. У такому разі найбільш енергозатрантною технікою можна користуватися в нічний час або в середині дня, коли струм дешевше.

Це найефективніші способи економії світла. Проте експерти також дають такі поради:

  • не залишати увімкненим світло в кімнатах, в яких нікого немає;
  • прилади краще відключати від мережі повністю, коли вони не використовуються (виймати вилки з розеток);
  • встановити на комп'ютері режим очікування: через певний час ПК відключиться автоматично, а потім при перемиканні в активний режим з'їсть менше енергії;
  • не залишати відкритими вікна при включеному кондиціонері, щоб не працював вхолосту;
  • поставити холодильник та морозильну камеру подалі від батарей та вікон, щоб уберегти від зайвого тепла;
  • розморожувати холодильник, як тільки в морозилці утворилася корка льоду – вона збільшує обсяг споживаної електроенергії;
  • видаляти накип у чайнику – він також збільшує споживання енергії;
  • не використовувати перехідники та подовжувачі.
Джерело: Обозреватель

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...