Головний біль після червоного вина: Вчені знайшли ймовірну причину

Вчені знайшли ймовірну причину, чому навіть келих червоного вина може викликати головний біль. Справа може бути у флавоноїдах - сполуках з антиоксидантним ефектом, які містяться у винограді та входять до складу напою. Про це повідомляє Medical News Today із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Scientific Reports, передають Патріоти України.

Група вчених із Каліфорнійського університету детально проаналізувала склад червоного вина. Вони виявили в ньому високий вміст флавоноїдів. Серед них – кверцетин. Це антиоксидант, який міститься у винограді. Саме у поєднанні з алкоголем він може викликати негативні побічні ефекти.

"Найцікавішим аспектом цього проєкту є те, що ефект не є прямим. Іншими словами, ми виявили, що "винуватцем" є кверцетин глюкуронід, але якщо ви споживаєте його з іншою їжею, у вас не буде головного болю.

Згідно з нашою гіпотезою, головний біль виникає лише при одночасному вживанні кверцетину та алкоголю. Думаю, саме тому на вивчення цього питання пішло так багато часу", – розповів співавтор дослідження Ендрю Вотерхаус.

Саме під час взаємодії кверцетину з алкоголем він перетворюється на іншу форму – кверцетин глюкуронід. Це призводить до накопичення ацетальдегіду, який є токсином. Від нього виникають почервоніння, головного біль і нудота.

Однак наш організм виробляє фермент, який розщеплює ацетальдегід – альдегіддегідрогеназу. "Ви, напевно, знаєте когось у своєму житті, на кого алкоголь впливає сильніше. Вони дуже червоніють, коли вип'ють. Здається, що вони не можуть пити так багато, як інші, і у них посилюються головні болі, коли вони вип'ють. У деяких людей це пов'язано з генетичною варіацією, яка призводить до того, що альдегіддегідрогеназа працює менш ефективно. Як наслідок, ацетальдегід накопичується в їхньому організмі швидше, і вони відчувають похмілля сильніше", – пояснив співробітник Єльської школи медицини Нейт Вуд, який не брав участі в дослідженні.

Похідна від кверцетину, кверцетин глюкуронід, може мати схожий ефект. Вона фактично блокує альдегіддегідрогеназу. На рівень вмісту кверцетину впливає спосіб вирощування винограду. Вплив сонячного світла під час росту потенційно призводить до його підвищення.

Крім того, на несприятливі наслідки від вживання червоного вина впливає високий вміст таких речовин, як гістамін і таніни. Також може існувати генетичний фактор, який не слід виключати. Зокрема, нестача ферменту, який метаболізує алкоголь.

Підвищений ризик головного болю від червоного вина також може бути у людей з мігренями. Також більш схильними до нього є жінки. У них більший відсоток жиру в організмі, який зберігає алкоголь, та нижчий рівень альдегіддегідрогенази.

Водночас побічні реакції від вживання алкоголю, зокрема почервоніння та головні болі, виникають у 40% населення Східної Азії. Вони мають дисфункціональну форму альдегіддегідрогенази. Неврологиня Мері-Енн Мейс із клініки Клівленда радить дотримуватися таких правил, аби зменшити ризик виникнення негативних ефектів після вина:

  • червоне вино варто уникати або вживати у невеликій кількості;
  • надавати перевагу білому вину.
  • обирати вина високої якості, в яких менше цукру.
  • не пити на порожній шлунок.
  • дотримуватися правила "1 до 1" – келих вина, потім склянка води або ковток вина, потім ковток води.

Цей лайфхак виручить: Що робити, якщо улюблені джинси сіли після прання

четвер, 21 листопад 2024, 22:10

Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...