Городникам на замітку! Що робити, якщо помідори не в’яжуться

З жируванням томатів стикаються багато дачників. Розпізнати його дуже просто, передають Патріоти України.

  • кущі активно нарощують зелену масу та виглядають досить потужними;
  • стебла томатів дуже товщають;
  • листя набуває насичено-зеленого забарвлення, верхівки закручуються, а ось розвиток квітів і формування плодів зупиняється або рослина зовсім їх скидає⁣⁣.

Все це називають жируванням томатів. За статистикою більшість рослин жирують у теплицях та під плівковим укриттям.

Причин жирування томатів декілька і всі вони зводяться до порушення умов агротехніки. А саме: загущені посадки, надлишкове надходження азоту, частий і рясний полив, коливання температур.

Сьогодні ми не заглиблюватимемося в причини і досконально розповідатимемо чому це відбувається, а одразу перейдемо до справи і розповімо, що все-таки потрібно робити при жируванні:

  1. Обірвіть у кожного куща по 4-5 нижнього листя. Видаляючи листя, завжди залишайте невеликий пеньочок в 1-1,5 см.
  2. Видаліть усі зайві пасинки.
  3. Припиніть рясний полив. У спеку поливайте помідори через день теплою водою.
  4. Притініть теплицю накривши її ультрасилом або сіткою, що притіняє.
  5. Регулярно провітрюйте теплицю та вранці проводьте запилення, тобто . постукуємо рукою по стеблі та суцвіттям для обпадання пилку.
  6. Проведіть підживлення по листу: У 10 л води розчиніть 5 г монофосфату калію та 2 ст. л суперфосфату.
  7. Через кілька днів після проведення фосфорно-калійного підживлення обприскуйте томати препаратом “Зав’язь”. 1г препарату розчиніть у 1 л води.

Ця риса може зруйнувати будь-які стосунки: ТОП-3 ознаки, що є проблема

понеділок, 1 грудень 2025, 16:14

Незалежність - цінна риса, але коли вона стає надмірною, це може серйозно ускладнити романтичні та дружні стосунки. Психологи радять звертати увагу на три ключові ознаки, які сигналізують, що ваша самостійність може зашкодити близьким, передають Патріо...

Поради для приготування салатів восени

понеділок, 1 грудень 2025, 13:28

Осінь — час, коли садовина та теплі овочі змінюють своє обличчя: більше картоплі, моркви, цибулі, але менше свіжої зелені. Водночас є нові натуральні текстури та забезпечений багатший смак. Це чудовий період для салатів, які не просто освіжають, а живл...