Господині на замітку: Апетитна запечена картопля-гармошка

Дуже смачна та ситна страва, яку можна подати і на святковий стіл, і на звичайний сімейний обід.

Запечена картопля-гармошка – доволі ефектна та смачна страва. Така картопля неймовірно апетитна, ароматна і красива, передають Патріоти України.

Готується вона із найпростіших продуктів і доволі легко. Запечена картопля-гармошка буде чудовою гарячою стравою на святковий стіл.

Запечена картопля-гармошка з беконом

  • Картопля - 2 шт.
  • Бекон сиров’ялений - 50 г
  • Помідор - 0,5 шт.
  • Майонез - 1 ст.л.

Картоплю добре помити, не очищуючи від шкірки, зробити порізи поперек, роблячи їх не до кінця. Бекон нарізати тонкими смужками, помідор – тонкими кружечками.

У кожен надріз картоплі вкласти шматочок бекону, чергуючи зі скибочками помідора. Поверхню нафаршированої картоплі покрити майонезом.

Запікати картоплю-гармошку з беконом і помідором у духовці при 200-180°С до бажаної рум’яності, не менш як 35-40 хвилин.

Готову страву подавати відразу, з будь-якими соусами, овочевим салатом, соліннями або маринадами.

Запечена картопля-гармошка з фаршем

  • Картопля - 6-7 шт.
  • Фарш м'ясний - 400 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Часник сушений гранульований - за смаком або часник свіжий - 3 зубчики
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Олія - 2-3 ст. л.

До фаршу додати натерту на великій тертці цибулю, сіль, часник та чорний мелений перець. Добре перемішати й залишити на 20 хвилин.

Тим часом надрізати картоплю на пелюстки. Акуратно та не поспішаючи зробити картоплинах однакові надрізи. Кожен розріз наповнити фаршем.

Увімкнути духовку для розігріву до 180°С. Викласти фаршировану картоплю в форму, злегка полити рослинною олією й відправити у розігріту духовку. Запікати приблизно годину.

Запечена картопля-гармошка з сиром

  • Картопля - 8 шт.
  • Сир твердий - 180-200 г
  • Масло вершкове - 30 г
  • Рослинна олія - 4-5 ст.л.
  • Часник - 2-4 зубчики + 1-2 зубчики для соусу
  • Прованські трави - за смаком
  • Сіль, мелений чорний перець - за смаком
  • Сметана - 200 г (за бажанням)
  • Зелена цибуля - 0,5 пучка (за бажанням)

Вимити та висушити бульби картоплі. З'єднати дрібно нарізані зубчики часнику, сушені пряні трави, 1-2 щіпки солі і меленого чорного перцю. Добре все перемішати й розтерти суміш. Потім додати 4-5 столових ложок рослинної олії та ще раз усе добре перемішати.

Помістити бульби картоплі між двома столовими ложками або дерев'яними паличками (вони обмежать рух леза ножа) і зробіть глибокі надрізи через кожні 0,5 сантиметра.

Нарізати охолоджене вершкове масло тонкими пластинками і вкласти його шматочки в кожен другий розріз у бульбах картоплі.

Змастити поверхню картоплі підготовленою ароматною олією, намагаючись, щоб вона потрапила в розрізи, незаповнені вершковим маслом. Викласти картоплю у форму для запікання. Прикрити форму фольгою, помістити в розігріту до 200°С духовку і випікати приблизно 40-50 хвилин, до м'якості.

Готовність картоплі можна перевірити, проткнувши бульби зубочисткою. Якщо зубочистка входить легко, можна діставати картоплю для наступного етапу.

Нарізати сир тонкими скибочками невеликого розміру і вкласти по шматочку сиру в кожен розріз у картоплі. Присипати картоплю дрібкою солі та меленого чорного перцю і помістити в духовку ще на 15-20 хвилин, щоб сир розплавився й злегка підрум'янився.

Приготування соусу. З'єднати сметану, 1-2 дрібно нарізаних зубчики часнику і зелену цибулю. Додати солі, меленого чорного перцю за смаком і добре все перемішати.

Подавайте картоплю до столу, доповнивши освіжаючим сметанним соусом.

Несподівана порада лікарів: Кому не варто приймати душ щодня і в чому причина

п’ятниця, 19 грудень 2025, 6:42

З віком організм зазнає змін, які можуть зробити навіть звичні щоденні процедури менш безпечними. Лікарі застерігають: після 65 років регулярний повноцінний душ може негативно впливати на стан шкіри та загальне самопочуття, передають Патріоти України. ...

Штори після прання чисті, але виглядають зіпсованими? Ось помилки, які роблять майже всі

п’ятниця, 19 грудень 2025, 6:15

Навіть якщо після прання на шторах немає жодної плями, вони часто втрачають білизну, блиск і виглядають поношеними. Проблема майже ніколи не в самій тканині - її корінь у дрібницях, які люди масово ігнорують ще до запуску пральної машини. Саме ці незна...