Господиням на замітку: Способи, які допоможуть на око визначити, напхані овочі та фрукти хімією чи ні

Розповідаємо, чим небезпечні нітрати і як визначити їх наявність прямо на ринку або в магазині, передають Патріоти України.

Чим небезпечні нітрати

Нітратами називають солі азотної кислоти. Це добриво стимулює ріст рослин, дозрівання плодів і збільшує врожайність. Але нітрати мають властивість накопичуватися в овочах і фруктах, потрапляють в організм людини, в процесі травлення перетворюються в нітрити. Головна небезпека в тому, що ці речовини впливають на нервову і серцево-судинну систему. А у вагітних жінок становлять загрозу для ембріона.

Добова норма нітратів для дорослої людини (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я) — 5 мг на 1 кг ваги. Тобто дівчина 50 кг може з'їсти без шкоди для здоров'я 250 мг. Немовлята більш чутливі до подібних речовин через несформовану ферментну систему. По можливості потрібно виключати такі продукти з раціону годуючої мами.

Нітрати містяться, зазвичай, в овочах більше, ніж фруктах. Існують норми допустимого вмісту цих добрив в плодах — вони різні для кожної культури. Наприклад, в яблуках — 60 мг/кг, а в капусті — до 600 мг/кг.

Список в порядку убування вмісту нітратів:

  • зелень, листові овочі, салат;
  • буряк;
  • капуста;
  • коренеплоди (морква, картопля);
  • огірок;
  • солодкий перець;
  • баклажани;
  • помідори;
  • диня;
  • ріпчаста цибуля;
  • баштанні (кавун).

У парникових овочах нітратів значно більше, ніж вирощених у відкритому ґрунті, тому краще вживати продукти «в сезон». Без лабораторних умов складно визначити точний рівень токсинів. Але є народні способи, які допоможуть «на око» визначити, напханий фрукт хімією чи ні.

Великий розмір плоду

Наприклад, помідори, вирощені в природних умовах, мають середній розмір і неідеальну форму, плодоніжка невелика, на відміну від хімічних побратимів. Якщо помідори великі, однакової форми, всередині з білими прожилками, то, швидше за все, їх виростили з додаванням нітратів.

Запах

Всі фрукти і овочі мають характерний запах. Чим він яскравіше відчувається, тим натуральніший продукт. Якщо плоди нічим не пахнуть — значить дозріли під «допінгом».

Колір

Шукайте на полицях неідеальні яблука з невеликими плямами, різного розміру і нерівномірного забарвлення — це точно натуральний продукт. А ось чорні точки на ягодах говорять про зворотне — ґрунт удобрювали хімією. Білі прожилки в стиглих і солодких кавунах також свідчить про наявність токсинів. До речі, не поспішайте купувати ранні фрукти, в них найбільше нітратів.

Насіння

Наявність або відсутність насіння допомагає визначити спосіб вирощування. Якщо вам попалися огірки без зерняток, не поспішайте радіти — овоч напханий хімікатами.

Сезон

Купуйте і їжте фрукти, овочі в сезон дозрівання, віддавайте перевагу місцевим продуктам, це дозволить захистити організм від шкідливих добавок.

Яким чином проявляється отруєння нітратами

З'являється слабкість, нудота, блювота, розлад шлунку. У групі ризику знаходяться люди зі зниженою кислотністю шлунка, з ослабленим імунітетом, грудні діти, люди, які страждають наркотичною або алкогольною залежністю.

Як убезпечити себе

Не купувати "підозрілі" продукти, ретельно мити овочі і фрукти, тримати в холодильнику (якщо не протипоказано).

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...