Готуємо найсмачніший і корисний домашній кетчуп: Покроковий рецепт

Основою смачного домашнього кетчупу є стиглі помідори. У помідорах виявлено каротиноїди, пектинові речовини, органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева), фруктоза, сахароза, солі калію, магнію, заліза, кальцію і фосфор, яким не страшна навіть первинна теплова обробка, передають Патріоти України.

Кетчуп може включати в себе масу смачних приправ: часник, яблука, гострий і болгарський перець, гриби, оливки, мариновані огірочки.

Класичний рецепт кетчупу

Вам потрібно:

  • Помідори - 3 кг
  • Цукор - 150 г
  • Сіль - 25 г
  • Оцет 6% - 80 г
  • Гвоздика - 20 шт.
  • Перець горошком - 25 шт.
  • Часник - 1 зубчик
  • Кориця - щіпка
  • Гострий червоний перець - щіпка

Помідори дрібно наріжте, викладіть в каструлю, поставте на вогонь і уваріть на 1/3, не закриваючи кришку. Потім додайте цукор, проваріть 10 хвилин, всипте сіль і варіть ще 3 хвилини.

Покладіть в каструлю з томатами спеціями і приправами, проваріть 10 хвилин і протріть через сталеве сито або друшляк.

Знову викладіть в каструлю, доведіть до кипіння, влийте оцет і розкладіть по стерилізованим баночках. Закатати банки.

Далі ви можете експериментувати з цим базовим рецептом, додаючи в нього різні смакові спеції і прянощі, щоб урізноманітнити ваш асортимент смачної домашньої колекції.

Смачний кетчуп з яблуками - рецепт

Вам потрібно:

  • М'ясисті помідори - 10 шт.
  • Яблука - 4 шт.
  • Мелений чорний перець ( без гірки) - 1 ч. л.
  • Мелена кориця - 1 ч. л.
  • Мелений мускатний горіх ( без гірки) - 1 ч. л.
  • Мелений гострий червоного перець - 0,5 ч. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Мед - 1 ч. л.
  • Оцет 9% - 2 ст. л.
  • Часник - 3 великих зубчики.

Помідори наріжте, складіть в каструлю, тушкуйте під кришкою до м'якості і протріть через сито. Яблука наріжте, також тушкуйте до м'якості під кришкою і протріть через сито.

З'єднайте томатне і яблучне пюре в каструльці, поставте на повільний вогонь і тушкуйте до густоти приблизно 10 хвилин. Потім додайте перець, корицю, мускатний горіх, сіль, мед і варіть ще 10 хвилин. Додайте оцет, подрібнений часник, проваріть ще 5 хвилин і негайно розкладіть по стерилізованим банкам. Закатати їх.


Джерело: Главред

Що ви побачите першим на цьому зображенні? Відповідь розкриє вашу особистість!

субота, 13 грудень 2025, 9:15

Чи можна за одним поглядом на зображення дізнатися щось важливе про себе? Психологи вже роками використовують візуальні тести для аналізу людської підсвідомості. Хоч вони не замінюють професійну терапію, такі тести допомагають краще зрозуміти власні вн...

Не купуйте цю рибу на Різдво! Вона забруднена ртуттю та свинцем

субота, 13 грудень 2025, 8:12

Риба - головний атрибут святкового столу, але не всі види однаково корисні. Експерти радять обережно обирати рибу, щоб уникнути шкідливих токсинів, таких як ртуть і свинець, передають Патріоти України. Навіть норвезький фермерський лосось не завжди кор...