Найпопулярнішу зелень на нашому столі - кріп і петрушку - дуже легко виростити на підвіконні. Особливо це актуально зараз, коли починається весняний дефіцит вітамінів, зазначають Патріоти України.
Для цього вам знадобиться 5-8 тижнів. Причому посадити його можна прямо зараз, але доведеться трохи підсвічувати фітолампами (це роблять з жовтня до ранньої весни), пише Kitchendecorium.
Візьміть:
Які сорти вибрати
Якщо хочете швидко отримати зелень або парасольки з насінням для консервації, вибирайте ранні сорти (Грибовський або Гренадер). Урожай буде швидким але не "густим", на 4-6 листків, після появи яких кріп швидко почне цвісти.
Середньостиглі сорти (Рішельє, Амбрелла, Кібрай) дадуть зелень днів на 10 пізніше, але її буде більше (6-10 листків).
Пізньостиглі кущові сорти (Алігатор, Буян) дають урожай пізніше, але зате найбагатший на листя (більше 10).
Як посадити, проростити і доглядати за кропом
Тепер залишається тільки поливати відстояною водою кімнатної температури і готуватися збирати урожай.
В цілому принципи вирощування кропу і петрушки схожі, але остання менш вимоглива. При цьому зелень петрушки можна отримати, як з насіння, так і з кореня.
Які сорти підійдуть для підвіконня
Виберіть ранньостиглі сорти, які дають урожай раніше інших на 10-14 днів. Це може бути "кучерява" петрушка Москарузе і Астра або "плоска" петрушка Іринка, Італійський богатир, Лайка, Плайн.
Садимо і пророщуємо петрушку з насіння
З коренеплодів петрушку вирощувати простіше і швидше. Візьміть ємність глибиною 15-20 см, ґрунт і щільно посадіть в нього коріння, залишивши тільки головки. Тепер залишиться дочекатися появи міцної зелені.
Уявіть, що ви створюєте чарівний сад, повний барвистих квітів. Виберіть один з трьох варіантів: бархатці, іриси або лілійники. Ваш вибір відкриє приховані риси характеру, про які ви могли навіть не здогадуватись, передають Патріоти України. Бархатці — ...
Багато хто вважає, що щоденне вживання піци, пасти та інших калорійних італійських страв обов’язково призведе до набору зайвої ваги. Проте італійці вже століттями насолоджуються улюбленими стравами і при цьому залишаються стрункими та здоровими. У чому...