Як без зайвих зусиль прибрати товстий шар нагару на сковороді - чудові фокуси на замітку господиням

Сковорода є незамінним помічником на кожній кухні. З її допомогою можна швиденько насмажити котлет, пиріжків чи приготувати смачний гарнір до якоїсь страви. Загалом варіантів є багато, проте є один нюанс, передають Патріоти України.

З часом на внутрішній і зовнішній частині сковороди утворюється нестерпний шар жиру та нагару. Мало того, що це негарно з естетичної точки зору, так це й ще дуже шкідливо для нашого здоров'я, оскільки пригорілі частинки жиру потрапляють до їжі. Главред зібрав для вас інформацію, як легко та просто очистити сковороду від товстого шару жиру та нагару.

Варто зауважити, що перш ніж приступати до очищення сковороди, потрібно визначитися, з якого матеріалу вона виготовлена. Адже для кожного матеріалу є свої нюанси очищення. Сковорода може бути тефлоновою, керамічною, чавунною чи алюмінієвою. Далі розповідаємо про кожну з них.

Як очистити сковороду з тефлоновим покриттям

Зазвичай тефлонове покриття захищає сковороду від різних забруднень та нагару, проте через неправильне використання така сковорода теж може забруднитися. Сковороду з тефлоновим покриттям ні в якому разі не можна мити агресивними мийними засобами, а також жорсткими губками.

Щоб тефлонова сковорода вмить стала чистою, потрібно приготувати спеціальний розчин. Для цього налийте в якусь ємність 3 літри теплої води, додайте туди 3 ст. л. харчової соди, а також 200 г мийного засобу. Гарненько перемішайте отриманий розчин та опустіть в нього сковороду. Упродовж 20-30 хвилин проваріть сковороду у цьому розчині, а потім з легкістю приберіть рештки нагару зі сковороди за допомогою м'якої губки. Ваша сковорода знову сяє, немов тільки з магазину

Як очистити керамічну сковороду

З часом поверхня керамічної сковороди покривається темним шаром бруду, з яким звичайний мийний засіб вже не може впоратися. Товстий шар нагару на керамічній сковороді допоможе прибрати звичайне активоване вугілля. Для цього потрібно подрібнити до порошкоподібного стану приблизно 20 таблеток вугілля. Після цього на сковороду потрібно налити трохи мийного засобу, а зверху посипати порошком з активованого вугілля. Залиште сковороду у такому стані приблизно на одну годину, а потім з легкістю приберіть увесь бруд за допомогою м'якої губки. Після цього обполосніть сковороду та витріть насухо.

Також добре очищає керамічну сковороду медичний спирт. Просто змочіть шматок тканини в медичному спирті та прикладіть його на брудну сковороду. Залиште сковороду у такому стані на 20 хвилин. Після цього промийте сковороду за допомогою мийного засобу. Ви будете здивовані, але поверхня виробу знову блищить.

Видалити нагар на керамічній сковороді з зовнішнього боку допоможе меламінова губка. Для цього потрібно змочити її у воді і протерти поверхню сковороди. Після цього обполосніть сковороду і витріть насухо. Пам'ятайте, що меламінова губка є абразивною, тому її можна використовувати лише для очищення зовнішньої поверхні сковороди.

Як очистити чавунну сковороду

Чавунну сковороду можна знайти не в кожній квартирі, адже такий посуд давно вже відійшов у минуле. Проте, якщо ви маєте вдома чавунну сковороду, на якій утворився товстий шар жиру та нагару, ми зараз розкажемо вам, як її очистити.

Прибрати застарілий шар жиру на чавунній сковороді допоможе звичайна кухонна сіль. Для цього потрібно спочатку ретельно вимити сковороду за допомогою мийного засобу, а потім розігріти її на плиті. Далі насипте в сковороду кухонну сіль так, щоб вона покривала її поверхню приблизно на 2 см. Тепер упродовж 20 хвилин смажте сіль на сковороді. Справа в тому, що гаряча сіль проникає в пори металу і з легкістю очищає товстий шар нагару. Після цього висипте сіль і налийте в сковороду рослинну олію, щоб вона розігрілася. Цей крок потрібен для того, щоб олія увібрала в себе залишки солі і сковорідка повністю очистилася від нагару. Крім того, олія створить на сковорідці захисний шар, який буде захищати ваші страви від підгоряння. Після цього обполосніть сковороду у теплій воді і можете використовувати її для приготування страв.

Очистити від нагару зовнішній бік чавунної сковороди допоможе перекис водню та харчова сода. Для цього потрібно у невеличкій ємності змішати 2 ст. л. перекису водню з 3 ст. л. харчової соди. Отриману суміш нанесіть на зовнішній бік сковорідки і залиште на 30 хв. Через пів години з легкістю приберіть увесь нагар за допомогою губки та обполосніть сковороду під проточною водою.

Як очистити алюмінієву сковороду

Очистити товстий шар жиру та нагару на алюмінієвій сковороді допоможе зубний порошок. Марка порошку взагалі не важлива, тому можете купити в магазині найдешевший. Очищувати алюмінієву сковороду потрібно поетапно. Спочатку налийте у якусь ємність 3 л. води та додайте туди 3 ст. л. соди та 200 мл. мийного засобу. Проваріть у цьому розчині сковороду упродовж 15 хвилин. Після цього обережно дістаньте сковороду та гарненько посипте її зубним порошком всередині та зовні. Залиште сковороду у такому стані на ніч, а вранці з легкістю приберіть увесь жир та нагар за допомогою губки. І ваша сковорода знову має свіжий білий колір, немов нова.

А ви це знали? Як назвати подружку гарним українським словом

четвер, 25 квітень 2024, 11:22

Це слово походить з латинської мови, зокрема, від лексеми "колегіум", що означає "товариство, спільна служба, співробітництво", передають Патріоти України. Українська мова має надзвичайно багато цікавих слів, просто про них мало хто знає. Щоб збагатити...

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...