Вчені з Гетерборгского університету встановили, що спосіб приготування кави може впливати на ризик виникнення серцевих нападів і тривалість життя.Про це пише видання Kedem, передають Патріоти України.
Під час проведення дослідження шведські фахівці оцінили вплив вживання фільтрованої і нефільтрованої кави на здоров'я серця. До цього було визначено, що кава може підвищувати рівень загального холестерину і рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ). Надалі були ідентифіковані компоненти кави, які відповідають за цей ефект – дітерпени кахвеол і кафестол.
Останні дослідження показали, що ці небезпечні речовини можуть бути видалені з напою за допомогою фільтру. Так, порція нефільтрованої завареної кави містить приблизно в 30 разів більше кахвеола і кафестола в порівнянні з фільтрованою кавою, пише Kedem.
Шведські вчені вивчили кавові пристрасті 508 747 чоловіків і жінок і з'ясували, що вживання фільтрованої кави приносить велику користь здоров'ю, ніж повна відмова від цього напою. Так, вживання фільтр-кави на 15 % знижує ризик смерті від будь-якої причини. Ризик померти від серцево-судинних захворювань у людей, що вживають фільтровану каву, на 12 відсотків менше у чоловіків і на 20% – у жінок в порівнянні з відсутністю цього напою в раціоні.
На думку фахівців, такий сприятливий ефект спостерігається при щоденному вживанні від однієї до чотирьох чашок кави.
У рамках 30-річного дослідження вчені встановили зв’язок між певним стилем харчування і високою якістю старіння — тобто досягненням 70-річного віку без серйозних хронічних хвороб, зі збереженою когнітивною функцією, стабільним психічним станом і можлив...
Народне свято 25 квітня відоме під назвами, Марк ключник, Василь-парильник. 25 квітня за новим стилем (8 травня за старим) вшановують пам'ять одного з апостолів євангеліста Марка. За юліанським календарем сьогодні вшановують преподобного Василя Сповідн...