Як кава впливає на серце: Ось що потрібно знати про цей популярний напій

Нове дослідження може порадувати тих, хто полюбляє популярний напій: постійне вживання кави здатне позитивно впливати на ваше серце. У дієтичних рекомендаціях зазначено, що щоденна норма в три-п’ять чашок чорної кави може бути частиною здорового харчування, передають Патріоти України.

Що ми шукаємо в ранковій каві? Кофеїн. Ця речовина є найбільш поширеним природним стимулятором у світі, пише eatthis.com.

Кофеїн має унікальну здатність проникати через гематоенцефалічний бар'єр, що стимулює центральну нервову систему, підвищуючи енергію, метаболізм, витривалість, пильність і покращуючи настрій. Однак надмірна кількість може спричинити побічні ефекти, такі як розлади шлунку, нервозність, тривога, порушення сну та навіть мігрені.

Незважаючи на велику кількість корисних біоактивних сполук, таких як антиоксиданти, більшість науковців сходяться на думці, що кофеїн позитивно впливає на серце. Це підтверджується дослідженнями, які виявили, що безкофеїнова кава не надає такого ж корисного впливу на серцево-судинну систему, як кава з кофеїном. Далі ми розглянемо, як вживання кофеїнової кави може допомогти вашому серцю.

Зменшення ризику серцевої недостатності

Згідно з великим мета-аналізом, опублікованим у журналі American Heart Association Circulation: Heart Failure, вживання кави пов'язане з ризиком серцевої недостатності. Чим більше кави люди споживали, тим нижчим був ризик розвитку цієї хвороби. Наприклад, дослідження Framingham Heart Study продемонструвало зниження ризику серцевої недостатності на 5-12% за кожну випиту чашку кави в порівнянні з тими, хто її не пив. Це підтверджує думку, що саме кофеїн впливає на здоров'я серця.

Доктор Девід Као з медичної школи Університету Колорадо зазначив: "Хоча багато хто вважає каву та кофеїн шкідливими для серця через асоціації з підвищеним серцебиттям та високим тиском, дослідження показує, що кофеїн, навпаки, може знижувати ризик серцевої недостатності".

Антиоксиданти кави боряться з вільними радикалами

Кава, як натуральний рослинний продукт, є багатим джерелом антиоксидантів, особливо поліфенолів. Ці речовини допомагають зменшити системне запалення та нейтралізують вільні радикали, що сприяє покращенню стану серця. Поліфеноли сприяють поліпшенню роботи судин, підвищенню рівня "хорошого" холестерину, зменшенню рівня "поганого" холестерину та зниженню запалення.

Тимчасове підвищення артеріального тиску

Кава може тимчасово прискорювати пульс і підвищувати артеріальний тиск. У звичних до кофеїну людей цей ефект менш виражений, ніж у тих, хто рідко п'є каву. Якщо у вас нормальний тиск, короткочасне підвищення не є небезпечним. Проте людям з гіпертонією слід проконсультуватися з лікарем щодо вживання кави.

Зниження ризику судинних захворювань

У систематичному огляді 53 досліджень, опублікованому в Circulation, було виявлено, що ті, хто споживав 3-5 чашок кави на день, мали на 10% менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто пив менше кави або більше 6 чашок на день.

Вживання кави може бути корисним для серця більшості людей. Проте не слід перевантажувати напій цукром та іншими калорійними добавками. Реакція на каву індивідуальна, тому немає універсальної кількості, яка б підходила всім. Вагітним жінкам та людям з гіпертонією варто проконсультуватися з лікарем щодо вживання кави.

Варто включити в раціон! ТОП-7 найефективніших продуктів, які зменшують ризик серцево-судинних захворювань

п’ятниця, 23 серпень 2024, 0:00

За даними наукового дослідження, проведеного фахівцями з Університету Еморі в Атланті, понад 50% смертей, спричинених захворюваннями серця, можна запобігти щорічно. Крім уникнення шкідливих звичок, таких як паління, важливо контролювати чотири основні ...

Є секрет! Як смажити рибу, щоб не горіло борошно

четвер, 22 серпень 2024, 17:12

Часто під час смаження риби горить борошно, при цьому утворюється чорна скоринка, присмак гіркоти відчувається навіть на самій рибі, передають Патріоти України. Перед смаженням рибу треба підсолити, обваляти саме у кукурудзяному борошні. Потім рибу опу...