Як можна визначити придатність насіння до посіву - хитрий трюк дає стовідсотковий результат

Початок весни - традиційний час посіву різних культур, як в господарствах, так і на присадибних ділянках, передають Патріоти України.

Попри величезний вибір насіння для посіву, найчастіше перед городниками постає питання – як перевірити порожнє насіння чи ні.

Існує кілька перевірених часом способів, як дізнатися придатність матеріалу для висадки з метою отримання багатого врожаю.

Що є необхідною умовою для проростання насіння

Навіть не будучи фахівцем не важко здогадатися, що для того, щоб забезпечити проростання насіння необхідні кілька ключових умов:

  • вода;
  • повітря;
  • тепло.

Сам процес проростання насіння має просту "механіку": внаслідок проникнення всередину насіння води відбувається їх набухання. Після цього зародок всередині набирається сил, що вимагає безперервного забезпечення киснем.

Як визначити схожість насіння формула

З визначенням насіння на схожість може впоратися будь-який городник-любитель. Цей спосіб не вимагає спеціальних навичок або обладнання. Необхідна ємність, вода і сіль.

Порядок дій:

  • приготуйте соляний розчин (одну чайну ложку додають на літр води і перемішують);
  • у соляний розчин помістіть насіння і залиште на 2-3 години;
  • неякісне насіння в результаті залишиться на поверхні;
  • найкраще за якістю насіння залишаться на дні ємності з соляним розчином.

Як зерно перевіряють на схожість

Існує давно відома формула визначення схожості насіння, яке придатно для посадки. Для цього необхідно дізнатися відсоток кількості пророслого насіння щодо кількості посіяних.

Порядок дій:

  • для визначення відношення схожості насіння готують \ (100\) насіння для проростання;
  • підготовлене насіння поміщають в один шар в пласку посудину (блюдце) на вологу серветку і накривають другою вологою серветкою;
  • посудину щільно накривають поліетиленовим пакетом і ставлять в темне, тепле місце на кілька днів (середовище з насінням повинно бути завжди вологим, але не мокрим, інакше насіння згниють);
  • після закінчення терміну перевірки проводять підрахунок пророслого насіння і визначають їх схожість в процентному відношенні.

Це варто знати! Як отримати вітамін D, якщо немає сонячного світла

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:32

Важливість вітаміну D для підтримки оптимального стану здоров'я не можна недооцінювати. Зазвичай наш організм синтезує його під впливом ультрафіолетових променів групи В (УФ-В) сонячного світла. News Bytes розповів про декілька продуктів харчування, як...

Смачно і економно! Як замаринувати обрізки лосося для бутербродів

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:10

Філе червоної риби не кожному по кишені. Натомість обрізки - бюджетний варіант, з якого можна приготувати різні страви. Але найлегше - просто замаринувати для бутербродів чи в салати. Зверніть увагу, що готові солоні обрізки і морожені відрізняються в ...