Як можна визначити придатність насіння до посіву - хитрий трюк дає стовідсотковий результат

Початок весни - традиційний час посіву різних культур, як в господарствах, так і на присадибних ділянках, передають Патріоти України.

Попри величезний вибір насіння для посіву, найчастіше перед городниками постає питання – як перевірити порожнє насіння чи ні.

Існує кілька перевірених часом способів, як дізнатися придатність матеріалу для висадки з метою отримання багатого врожаю.

Що є необхідною умовою для проростання насіння

Навіть не будучи фахівцем не важко здогадатися, що для того, щоб забезпечити проростання насіння необхідні кілька ключових умов:

  • вода;
  • повітря;
  • тепло.

Сам процес проростання насіння має просту "механіку": внаслідок проникнення всередину насіння води відбувається їх набухання. Після цього зародок всередині набирається сил, що вимагає безперервного забезпечення киснем.

Як визначити схожість насіння формула

З визначенням насіння на схожість може впоратися будь-який городник-любитель. Цей спосіб не вимагає спеціальних навичок або обладнання. Необхідна ємність, вода і сіль.

Порядок дій:

  • приготуйте соляний розчин (одну чайну ложку додають на літр води і перемішують);
  • у соляний розчин помістіть насіння і залиште на 2-3 години;
  • неякісне насіння в результаті залишиться на поверхні;
  • найкраще за якістю насіння залишаться на дні ємності з соляним розчином.

Як зерно перевіряють на схожість

Існує давно відома формула визначення схожості насіння, яке придатно для посадки. Для цього необхідно дізнатися відсоток кількості пророслого насіння щодо кількості посіяних.

Порядок дій:

  • для визначення відношення схожості насіння готують \ (100\) насіння для проростання;
  • підготовлене насіння поміщають в один шар в пласку посудину (блюдце) на вологу серветку і накривають другою вологою серветкою;
  • посудину щільно накривають поліетиленовим пакетом і ставлять в темне, тепле місце на кілька днів (середовище з насінням повинно бути завжди вологим, але не мокрим, інакше насіння згниють);
  • після закінчення терміну перевірки проводять підрахунок пророслого насіння і визначають їх схожість в процентному відношенні.

А ви це знали? Які овочі втрачають свою користь після приготування

середа, 23 квітень 2025, 12:27

Розповідаємо, які овочі після тривалого приготування втрачають практично всю свою користь, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Господиням на замітку! Як налити олію на сковороду, щоб вона не стріляла

середа, 23 квітень 2025, 11:07

«Стріляюча» рослинна олія помітно ускладнює приготування їжі. При смаженні на сковороді часом мимоволі з’являється страх, що розпечена олія почне стріляти та розбризкуватись гарячими краплями, які можуть потрапити на руки та обпекти, передають Патріоти...