Як не набрати вагу на зимові свята: Ефективні лайфхаки під час застіль

Багато людей шукають способи зберегти своє здоров’я під час святкового сезону, що іноді може виявитися складним, але важливим завданням, передають Патріоти України.

Наприклад, надлишок жиру в області живота не тільки ускладнює вибір одягу, але також призводить до проблем зі здоров’ям, таких як підвищений ризик серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу. Не забуваємо й про неприємні відчуття, які виникають під час переїдання. Ділимося з вами простими й ефективними лайфхаками, які допоможуть уникнути цих неприємних наслідків святкових застіль.

Наповніть половину тарілки фруктами й овочами

Фото: Adam Jaime/Unsplash

Під час застіль на зимові свята віддавайте перевагу стравам з овочів і фруктів й заповнюйте ними приблизно половину тарілки. Наповнюючи свою тарілку зимовими продуктами, як-от брюссельська капуста та кабачки, ви не лише спробуєте їхній сезонний смак, але й зробите послугу своїй талії. Фрукти та овочі майже повсюдно містять багато клітковини, а численні дослідження показують, що дієта з високим вмістом клітковини пов’язана зі зменшенням вісцерального (черевного) жиру.

Пропустіть або максимально обмежте вживання алкоголю

Багато людей пов'язують зимові свята із веселощами у супроводі алкоголю, але, якщо ви хочете зберегти свою фігуру й не набрати зайвих кілограмів, вам краще не підходити близько до алкогольних напоїв. Дослідження пов’язують споживання алкоголю у великих кількостях з більшою окружністю талії. Причиною цьому є те, що калорії з алкоголю залишають вас голодними, але все одно накопичуються в організмі. Крім того, ваше тіло віддає перевагу спалюванню алкоголю над спалюванням жиру, а це означає, що воно може накопичувати більше жирової тканини в місцях, де ви б цього не бажали.

Обирайте десерт з розумом

Фото: Yi Mun Loo/Unsplash

Багато хто не відмовляється від солодкого під час застіль, навіть якщо попередня їжа уже не залишила місця в животі. Але святкові десерти зазвичай не відзначаються легкістю та низькокалорійністю. Така їжа зазвичай багата рафінованими вуглеводами, які сумно відомі тим, що потенційно можуть збільшити об'єм талії.

Немає нічого поганого в тому, щоб побалувати себе смачним десертом під час свят, але коли ви стежите за своєю талією, подумайте про вибір ласощів з меншим вмістом жиру та рафінованих вуглеводів і більшим вмістом натуральних підсолоджувачів, таких як фрукти. Або, щоб краще контролювати порції, розділіть свій десерт з членом сім’ї. Ви навіть можете запропонувати принести свій здоровий десерт на вечірку, щоб краще контролювати інгредієнти.

Віддавайте перевагу білку

Що спільного між індичкою, баранячою ногою та курячим філе. Усі ці продукти містять багато білка. Для запобігання накопиченню жиру на животі може бути корисним обрати продукти з більшим вмістом білка.

У невеликому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition and Metabolism, люди, які споживали більше високоякісного білка, мали менше жиру в області живота. Високоякісний білок – це той вид білка, який забезпечує всі необхідні амінокислоти. Ви знайдете його в м’ясі, молочних продуктах, рибі, яйцях і деяких вегетаріанських продуктах, таких як кіноа та фісташки. Плануючи святкові страви, спробуйте зосередитися на цих білкових варіантах.

Відмовтеся від солодких напоїв

Фото: Toa Heftiba/Unsplash

Дивовижним джерелом зайвих калорій під час зимових свят є напої й не лише алкогольні. Навіть безалкогольні версії напоїв, як-от яєчний лікер, сидр і гарячий шоколад, містять велику кількість калорій і доданого цукру. На жаль, дослідження показують, що вживання підсолоджених напоїв пов’язане з більшим накопиченням вісцеральної жирової тканини (він же жир на животі). Не хвилюйтеся, це не означає, що вам доведеться пити звичайну воду протягом усього святкового сезону. Як менш калорійну альтернативу спробуйте гарячий чай з паличками кориці, гвоздиками й шматочками апельсина.

Робіть паузи

Візьміть за звичку робити паузи під час прийому їжі. Будь то швидка молитва, співання колядки чи просто активна розмова – це може принести дивовижні переваги для розуму, тіла та живота.

Дослідження 2011 року пов’язало уважне харчування зі зменшенням абдомінального жиру у жінок із надмірною вагою та ожирінням. Суб'єкти, які практикували уважне харчування протягом чотирьох місяців, знизили рівень гормонів стресу, що призвело до зменшення абдомінального жиру. І навпаки, ті, хто не їв свідомо, зрештою фактично набирали вагу.

Спробуйте деякі з цих порад для здоровішого святкового сезону, але переконайтеся, що ви робите те, що вам подобається. Деякі з них можуть працювати у вашому повсякденному житті, а деякі – ні. Скористайтеся цими порадами та визначте, що підходить для ваших особистих цілей.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...