Як носити маску у спекотні дні і чи потрібна вона, - експерт

Якщо ви задихаєтеся під маскою, це, ймовірно, тому, що вона затримує тепло всередині.

Пандемія коронавірусу триває, але носити медичну маску стає все складніше через літню спеку. Експерти розповіли, чи варто носити маску і як це робити, повідомляють Патріоти України.

Хоча у вас може виникнути бажання відмовитися від маски до осені, професор епідеміології в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі і директор університетського Центру глобального здоров'я і здоров'я іммігрантів Енн Рімоін просить утриматися від цієї дії.

«Важливо носити маску і дотримуватися соціальної дистанції», - сказала вона, посилаючись на дослідження, опубліковане раніше в цьому місяці, яке показало, що обидві заходи захисту є найбільш ефективними для запобігання передачі коронавірусу, передає CNN.

«Якщо ви задихаєтеся під маскою, це, ймовірно, тому, що вона затримує тепло всередині. Ключове питання полягає в тому, що коли ми дихаємо, ми охолоджуємо тіло, тому носіння маски, яка дуже швидко нагрівається, може привести до підвищеної температури при сильній спеці, особливо якщо вона супроводжується вологістю», - говорить доктор Річард Венцель, професор кафедри інфекційних захворювань в медичній школі Університету Співдружності Вірджинії.

Професор радить зняти маску, якщо ви відчуваєте, що вам важко дихати, але при цьому намагайтеся дотримуватися дистанції - відійдіть в тінь і випийте води. Якщо у вас калатає серце і паморочиться голова - зверніться до лікаря, оскільки це ознаки теплового удару.

Фахівці також назвали кілька правил носіння маски в спеку в умовах коронавірусу.

1. Уникайте спеки, якщо це можливо

«Якщо ваш похід на вулицю може почекати - відкладіть справи до того моменту, коли на вулиці стане прохолодніше», - каже Рімоін.
В умовах сильної спеки і вологості дихати через маску буде важко. Рімоін пропонує вирушати у справах вранці або ввечері, коли спека спадає.

2. Підберіть дихаючий матеріал для маски

Часто проблеми з диханням можуть бути пов'язані з матеріалом, з якого зроблена маска.
«Те, як вільно ви можете дихати через матеріал, так само важливо, як його здатність зупиняти поширення хвороб», - зазначає Рімоін.
За її словами, ідеальна тканинна маска для обличчя повинна щільно прилягати до вашого обличчя, і ви повинні бути в змозі випрати і висушити її, не пошкоджуючи її форму. Багато хто віддає перевагу бавовняним маскам через їх легкість.

3. Переконайтеся, що ви одягнули маску правильно

Якщо у вас проблеми з диханням через маску, переконайтеся, що ви носите її правильно. Маска повинна закривати ніс і рот і щільно прилягати до боків обличчя, але при цьому залишатися вільною всередині, щоб дихання не було важким.

4. Носіть з собою запасну маску

Волога маска може прилипнути до вашого обличчя і заважати вашому диханню. Якщо ви відчуваєте, що пітнієте під маскою, змініть її на запасну.
Венцель зазначає, що запасну маску можна носити в пластиковому пакеті зіп-лок, щоб зберігати її чистоту.

5. Одягайте маску, коли це необхідно

Ризик виникнення коронавірусу зазвичай знижується на відкритому просторі, де вітер розсіює вірус, і ви можете дотримуватися дистанції з іншими людьми.
Басейни і пляжі, як правило, теж безпечні, так як вважається, що вода не містить вірусу. Просто тримайтеся на відстані від інших людей у воді і поза нею.
Носити маску у воді непрактично, але її все одно слід надягати, коли ви виходите з неї, особливо якщо ви не можете досягти необхідної відстані між вами і іншими людьми.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...