Якщо після важкого дня чи у компанії друзів у вас виникає спокуса випити кілька келихів вина, врахуйте, що стандартна пляшка містить 750 мл, що дорівнює п’яти стандартним порціям (по 150 мл кожна). Крім того, навіть враховуючи певні переваги цього алкоголю, надмірне його споживання вина може мати негативний вплив на ваше тіло, передають Патріоти України.
Що варто знати про вино, щоб насолоджуватись напоєм безпечно для здоров’я? Про це детально розповіли в Eat This, Not That.
Багато рідких калорій та цукру
Один стакан вина містить близько 123 калорій, а вся пляшка — 615 калорій, без урахування закусок. У 150 мл шардоне є 1,4 г цукру, а тому повна пляшка додасть 7 г цукру до вашого раціону. Це може здатися мало, але слід враховувати й інші джерела цукру протягом дня.
Зниження рівня цукру в крові
Алкоголь у вині не підвищує рівень цукру в крові, а навіть може його знизити, викликаючи слабкість і запаморочення. Печінка переробляє алкоголь і виробляє менше глюкози, що може знизити рівень цукру. Тож, якщо у вас є діабет, контролюйте рівень цукру в крові після вживання алкоголю.
Швидке сп’яніння
Зазвичай, швидкість сп’яніння залежить від вашого віку, статі, ваги, їжі та типу алкоголю. Якщо ви плануєте випити пляшку вина (5 порцій по 150 мл) врахуйте, що воно містить близько 12% алкоголю, що може призвести до сп’яніння. А тому, незалежно від вашої статі або віку ви зможете відчути сп’яніння вже після 4 порцій.
Втрата координації та погана реакція
Пам’ятайте, що алкоголь значно впливає на вашу безпеку. Після пляшки вина порушується координація, сповільнюється реакція і погіршується здатність уникати перешкод. Ваш слух також слабшає, а тому ви не зможете почути важливі звуки, такі як гудок автомобіля.
Високий артеріальний тиск та пришвидшений пульс
Випивка підвищує як систолічний, так і діастолічний тиск, а також прискорює пульс на 15 ударів за хвилину. Після зниження рівня алкоголю в крові тиск може знову знижуватись, але такі різкі зміни збільшують ризик інсульту. Це особливо стосується молодих людей, які зловживають спиртним у вихідні та свята. Враховуючи це варто обмежувати споживання алкоголю, щоб зберегти здоров'я серця.
Зупинка спалювання жиру
Алкоголь першим використовується як джерело енергії, через що споживання навіть помірної кількості вина, наприклад, двох келихів (24 г алкоголю), може призупинити процес спалювання жиру на кілька годин. Якщо ваша мета – зменшити жирові відкладення, враховуйте ці фактори перед вживанням алкоголю.
Замовлення на винос
Алкоголь може стимулювати переїдання, активуючи гіпоталамус та інші мозкові відділи, які відповідають за контроль апетиту. Крім того, вживання алкоголю підвищує чутливість до запахів їжі, що збільшує бажання їсти. Дослідження показують, що навіть три великі порції вина можуть привести до споживання до 6300 зайвих калорій протягом наступних 24 годин. А тому, щоб уникнути переїдання, важливо бути обережними з кількістю алкоголю.
Закладення носа
Сульфіти та гістаміни в червоному вині можуть спричиняти алергічні реакції, такі як почервоніння, свербіння чи кропив’янку. Навіть один келих може викликати серйозну реакцію, особливо у чутливих людей. Це може включати свербіж очей і важке дихання.
Поганий сон
Алкоголь може допомогти заснути, але його надмірне вживання погіршує якість сну на 39%. Після того, як алкоголь метаболізується, організм отримує сигнал для пробудження, що ускладнює відпочинок. А тому, якщо хочете добре виспатися, обмежте кількість випитого, особливо перед сном.
Звільнення кишечника
Алкоголь може серйозно вплинути на шлунково-кишкову систему, посилюючи рухливість товстої кишки. Важливо бути обережним, оскільки це може спричинити неприємні наслідки.
Мозок отримає багато ГАМК
Алкоголь збільшує активність у мозку нейромедіатора ГАМК (гама-аміномасляна кислота), що уповільнює роботу нейронів і погіршує здатність обробляти інформацію. Хоча після кількох келихів може з'явитися невиразна мова, яка зникне до ранку. Проте, регулярне вживання алкоголю може призвести до дизартрії — порушення вимови слів, яке з часом може стати незворотним.
Щоб розвинути мислення і дисципліну, які прокладають шлях до успіху, батькам варто прищепити своїм дітям позитивні щоденні звички. Йдеться не лише про такі звички, як, наприклад, робити зарядку, а й про більш масштабні – ставити цілі на майбутнє, безпе...
Смажена картопля є однією з найулюбленіших страв, проте далеко не завжди вона виходить смачною. Іноді смак псує надмірна кількість олії, часом частина картоплі залишається сирою, тоді як решта майже підгоріла, передають Патріоти України. Всі ці промахи...