Як підготувати своє житло до зими: ТОП-7 порад від експертів

Опалювальний сезон 2022-2023 буде дуже важким. У першу чергу, через війну, яку розв’язала Росія.
Експерти дали важливі поради, які допоможуть українцям підготувати свої квартири до зими, передають Патріоти України.

Утепліть вікна та двері

Керівниця порталу для споживачів природного газу 104.ua у Львові Ольга Шушкевич розповіла, що в першу чергу треба провести ревізію своєї домівки на наявність критичних місць витоку тепла. Особливу увагу варто приділити вікнам та дверям, через які втрачається 20% та 30% тепла відповідно.

«Треба переглянути вікна: обробити герметиком, використати ущільнювач. А ще краще замінити старі вікна на нові з трикамерним склопакетом, які краще зберігатимуть тепло», – розповіла вона.

Обробка герметиком та заміна ущільнювачів – більш економний варіант, але, у той же час, менш надійний, ніж повна заміна склопакетів на нові та якісні. В залежності від типу вікон, об’єму роботи, використаних матеріалів та послуг майстра обробка герметиком стартує від 150 за погонний метр.
Заміна ущільнювачів складе в середньому 100 гривень за погонний метр. Водночас, ціни на одне нове вікно із потрійним склопакетом та якісною теплоізоляцією стартують від 2000 гривень.

Якщо немає фінансової можливості замінити або загерметизувати вікна усієї квартири, це варто зробити хоча б в одній кімнаті, яка буде теплішою за інші.

Також експерти рекомендують самотужки натягнути на вікна плівку (за допомогою скотчу, степлеру або цвяхів), що допоможе створити додаткову "камеру" та зберегти більше тепла.

Приділіть увагу батареям

Позаду кожної батареї можна встановити тепловідбивні екрани з алюмінієвої фольги. Вони стартують у ціні від 150 гривень та, як стверджують виробники такої продукції, дозволяють підвищити середню температуру у квартирі на 1,5-2 градуси.

Утепліть фасад

Цей варіант достатньо дорогий, бо одна лише робота майстрів, без урахування вартості матеріалів, коштуватиме не менше 300 гривень за квадратний метр), але ефективний.

Придбайте електрообігрівачі

Найбільш енергоефективними є масляні. На сьогодні найпростіші масляні електрообігрівачі можна придбати за ціною від 2 300 грн.

Якщо у вас є кондиціонер, варто викликати майстра з його обслуговування, що дозволить значно підвищити ефективність його роботи. Це коштує не так дорого, адже зараз на ці послуги немає ажіотажу але дозволить значно підвищити температуру в оселях за умови наявності електроенергії.

Подбайте про під’їзд

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко радить в першу чергу замінити вікна в під’їзді. «Крім вікон, можна замінити також двері під’їзду на теплозберігаючі, або навіть встановити додаткові, обладнавши тамбур. У складчину з усіма мешканцями будинку, сума має бути посильною, а отриманий ефект, дозволить скоротити майбутні цифри в отриманих платіжках на 5-7 відсотків»,– розповів він.

Перевірте стан електромережі

Потрібно завчасно підняти технічну документацію на будинок для того, щоб зрозуміти, яка потужність може подаватися до квартир. У більшості квартир це десь 2,5-3 кіловати, але цього дуже мало для того, щоб в кожній оселі могли включити по додатковому обігрівачу.

«Я дуже раджу усім знайти електрика і подивитися, чи працює у вас система автоматичного захисту від току короткого замикання. Якщо ні, то тоді буде проблема, будуть пожежі. Краще 10 разів збігати вниз і включити «автомати», ніж не прокинутися від того, що виникла пожежа у під’їзді», – наголосив директор нафтогазового консультаційного центру «Ньюфолк» Андрій Закревський.

Перевірте систему теплопостачання

Для цього треба звернутися до управляючої компанії будинку чи ОСББ. «Потрібно перевірити систему теплопостачання будинку, звернутися до управляючої компанії, до ОСББ, щоб вони перевірили систему разом з представниками будинку, бо, як правило, комунальні ЖЕКИ не перевіряють стан системи теплопостачання: у якому стані труби і таке інше. Звісно, це додатковий клопіт, якого багатьом хотілося б уникнути, але, у той же час, це важлива процедура, якою не варто нехтувати», – розповів Олег Попенко.

Секрет досвідчених господинь! Чи потрібно зливати воду при варінні м’яса

субота, 20 квітень 2024, 6:09

М’ясо є досить суперечливим продуктом, оскільки останнім часом поширюється інформація про його потенційні шкідливі властивості. Зокрема, жирні сорти червоного м’яса сприяють набору ваги, появі проблем із серцево-судинною системою та утворенню пухлин, ...

Великодня головоломка: Спробуйте знайти 10 курчат за 14 секунд

субота, 20 квітень 2024, 5:40

Головоломки та оптичні ілюзії можуть спантеличити людей. Часто розв'язання деяких займає кілька секунд, тоді як інші можуть бути складнішими, ніж ви думаєте. Ця нова пасхальна головоломка, яка стала "вірусною" в мережі, потребує 14 секунд, щоб знайти н...