Після новорічно-різв'яних свят більшість досвідчених господарів намагаються подовжити "життя" стравам. Однак дотримання всіх правил не захищає від ситуації, коли з'їсти наготовлене не встигають, що вдвічі прикріше старанним господарям у нелегкі часи.
Для приготування страв важливо обирати свіжі продукти, не заправляти салати соусами заздалегідь та не залишати у салатниках столових приладів. Також не використовувати одну ложку для всіх страв на столі.
Наприклад, заправлений салат може зберігатися 48 год., а ось його незаправлена версія за відповідної температури три – чотири доби.
Розпрощатися треба із салатами, заправленими кисломолочними продуктами й соусами (майонезом зокрема) одразу після застілля. Якщо розумієте, що у найближчі 12 год. ви не зможете їх доїсти. Варто позбутися слабосолоної риби та м'ясної й сирної нарізок, які простояли декілька годин. Усі залишки на тарілках також потрібно викинути.
Банки консервованих грибів, огірків, помідорів можна використовувати протягом 12 год. після відкриття. Якщо консервовані вироби простояли в теплі тривалий час, їх теж краще позбутися.
Потрібно запастися герметичними упакуваннями або спеціальними місткостями. Вони мають бути сухими та чистими. Відмінна альтернатива лоткам – пакети на "блискавці", які займають менше місця. Коштують вони набагато дешевше й у них можна зберігати як хліб, так і заморожений бульйон, фрукти, ягоди та овочі.
Кожен вид їжі в холодильнику або морозилці потрібно зберігати окремо. Наприклад, смажену рибу упакуйте окремо, фаршировану рибу окремо, овочі тощо. Запечену птицю, м'ясо, рибу, котлети, паштети можна зберігати декілька днів запакованими в холодильнику, а можна їх заморозити. Коли захочете їх вжити, просто дістаньте страву з морозилки і дайте їй постояти у теплому приміщенні. Також можна заморожувати деякі фрукти – наприклад, шматки ананаса, винограду, яблук.
Заливна риба та холодець добре зберігаються у холодильнику та на морозі. Наприклад, на балконі. А ось заморожувати холодець не варто.
У морозильній камері добре зберігається копчена риба: її там можна залишати на пів року. Дехто заморожує ікру чи навіть сир. Пам'ятайте, що готові м'ясні вироби краще не зберігати більш як чотири місяці, молочні – три місяці, а овочі та фрукти – 12 місяців. Головне – герметична упаковка. Також можна заморозити майонез. Залишки зелені також чудово зберігаються у морозилці і їх можна використовувати при приготуванні супів та бульйонів.
Хліб можна помістити у морозилку, а після розмороження – підігріти у тостері або у духовці. А ось кондитерські вироби краще зберігати у холодильнику. Вироби зі збитим кремом (білки, вершки) зберігають не більше 48 год., а ось печиво та кекси можна зберігати при кімнатній температурі у сухому місці декілька тижнів.
Морозилка – ідеальне місце для тіста. Його можна зберігати декілька місяців у герметичному пакуванні.
Якщо залишилася м'ясна чи сирна нарізка, ананаси, оливки – їх можна поєднати, зробивши піцу. Також можна зварити солянку, до якої додати копченості, м'ясну нарізку, ковбасу та оливки зі столу.
Із залишків пюре можна зробити зрази, а із рису – плов. З картоплі, наприклад, запеченої, можна приготувати печеню з м'ясом чи овочеве рагу.
Фрукти підійдуть для компотів, а овочі – для супів та рагу.
Свіжі страви можна взяти із собою в гості, але найкращий варіант – допомогти нужденним. Дізнайтеся адресу пункту обігріву безхатьків і вирушайте творити добрі справи.
Зверніть увагу на те, що продукти мають бути свіжими й герметично запакованими. Не змішуйте страви, салати й запаковуйте усе в індивідуальну упаковку, яку можна придбати у кожному супермаркеті у відділі одноразового посуду.
Родзинки — це не лише смачна закуска, а й корисне джерело антиоксидантів, яке може покращити здоров'я травлення та серця. Їх зручно вживати у вигляді перекусу та легко додати до раціону, навіть у порівнянні зі свіжими фруктами, передають Патріоти Украї...
Православне свято 22 листопада за новим календарем (5 грудня за старим) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей (У народі - Прокоп'єв день, - Патріоти України). Українські віряни тако...