Як подовжити "життя" надлишкам страв, наготовленим для довгих свят

Після новорічно-різв'яних свят більшість досвідчених господарів намагаються подовжити "життя" стравам. Однак дотримання всіх правил не захищає від ситуації, коли з'їсти наготовлене не встигають, що вдвічі прикріше старанним господарям у нелегкі часи.

Як подовжити "життя" стравам

Для приготування страв важливо обирати свіжі продукти, не заправляти салати соусами заздалегідь та не залишати у салатниках столових приладів. Також не використовувати одну ложку для всіх страв на столі.

Наприклад, заправлений салат може зберігатися 48 год., а ось його незаправлена версія за відповідної температури три – чотири доби.

Що потрібно викинути одразу

Розпрощатися треба із салатами, заправленими кисломолочними продуктами й соусами (майонезом зокрема) одразу після застілля. Якщо розумієте, що у найближчі 12 год. ви не зможете їх доїсти. Варто позбутися слабосолоної риби та м'ясної й сирної нарізок, які простояли декілька годин. Усі залишки на тарілках також потрібно викинути.

Банки консервованих грибів, огірків, помідорів можна використовувати протягом 12 год. після відкриття. Якщо консервовані вироби простояли в теплі тривалий час, їх теж краще позбутися.

Що можна зберігати у холодильнику або морозильній камері

Потрібно запастися герметичними упакуваннями або спеціальними місткостями. Вони мають бути сухими та чистими. Відмінна альтернатива лоткам – пакети на "блискавці", які займають менше місця. Коштують вони набагато дешевше й у них можна зберігати як хліб, так і заморожений бульйон, фрукти, ягоди та овочі.

Кожен вид їжі в холодильнику або морозилці потрібно зберігати окремо. Наприклад, смажену рибу упакуйте окремо, фаршировану рибу окремо, овочі тощо. Запечену птицю, м'ясо, рибу, котлети, паштети можна зберігати декілька днів запакованими в холодильнику, а можна їх заморозити. Коли захочете їх вжити, просто дістаньте страву з морозилки і дайте їй постояти у теплому приміщенні. Також можна заморожувати деякі фрукти – наприклад, шматки ананаса, винограду, яблук.

Заливна риба та холодець добре зберігаються у холодильнику та на морозі. Наприклад, на балконі. А ось заморожувати холодець не варто.

У морозильній камері добре зберігається копчена риба: її там можна залишати на пів року. Дехто заморожує ікру чи навіть сир. Пам'ятайте, що готові м'ясні вироби краще не зберігати більш як чотири місяці, молочні – три місяці, а овочі та фрукти – 12 місяців. Головне – герметична упаковка. Також можна заморозити майонез. Залишки зелені також чудово зберігаються у морозилці і їх можна використовувати при приготуванні супів та бульйонів.

Хліб можна помістити у морозилку, а після розмороження – підігріти у тостері або у духовці. А ось кондитерські вироби краще зберігати у холодильнику. Вироби зі збитим кремом (білки, вершки) зберігають не більше 48 год., а ось печиво та кекси можна зберігати при кімнатній температурі у сухому місці декілька тижнів.

Морозилка – ідеальне місце для тіста. Його можна зберігати декілька місяців у герметичному пакуванні.

Що зі святкового столу можна використати для приготування інших страв

Якщо залишилася м'ясна чи сирна нарізка, ананаси, оливки – їх можна поєднати, зробивши піцу. Також можна зварити солянку, до якої додати копченості, м'ясну нарізку, ковбасу та оливки зі столу.

Із залишків пюре можна зробити зрази, а із рису – плов. З картоплі, наприклад, запеченої, можна приготувати печеню з м'ясом чи овочеве рагу.

Фрукти підійдуть для компотів, а овочі – для супів та рагу.

Альтернативний спосіб утилізації залишків їжу після Нового року

Свіжі страви можна взяти із собою в гості, але найкращий варіант – допомогти нужденним. Дізнайтеся адресу пункту обігріву безхатьків і вирушайте творити добрі справи.

Зверніть увагу на те, що продукти мають бути свіжими й герметично запакованими. Не змішуйте страви, салати й запаковуйте усе в індивідуальну упаковку, яку можна придбати у кожному супермаркеті у відділі одноразового посуду.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...