Як помити посуд швидше - прості способи зекономити час і воду

В умовах, коли перебої з водою стали звичною справою, звичайне миття посуду перетворилось на справжній квест. Про запуск посудомийної машини уже не йдеться, передають Патріоти України.

Інші питання мучать нас. Чи буде гаряча вода? Чи буде вода взагалі? Як встигнути перемити усе до того, як знову відключать світло і зупиняться насоси?

Видання Public Goods зібрало сім лайфхаків, які допоможуть швидше впоратись із цим завданням. Знадобляться вони і у мирному житті. Ви станете буквально чемпіоном зі швидкості ручного миття посуду.

Підготуйте місце для миття посуду

Якщо у вас будуть всі необхідні засоби та інструменти, якщо ви підготуєте місце для миття і для складання помитого, сам процес займе лічені хвилини.

Ось чек-лист з підготовки до миття посуду. Кілька разів скористайтесь ним, а далі це стане для вас автоматичною звичкою.

  • Переконайтесь, що засіб для миття, губки, щітки та скребки у вас під рукою.
  • Підготуйте тазик для миття (про це поговоримо у пункті №2).
  • Перевірте, чи достатньо місця на сушарці чи полиці для помитого. Якщо ні – звільніть його.
  • Вдягніть господарські рукавички, щоби захистити свою шкіру.
  • Зберіть весь брудний посуд. Його рекомендується посортувати на три групи: столові прибори; миски, тарілки та чашки; великі каструлі та сковорідки.

Скористайтесь тазом

Якщо ви звикли намилити якийсь предмет, а потім обмити його чистою водою, ви можете бути вражені, як сильно можна скоротити час миття посуду за допомогою звичайного тазу чи миски. Підберіть ємність, яка підходить під розмір вашої раковини, наповніть її гарячою водою, розведіть у ній мило і складіть туди посуд, скільки вміститься.

Так ви використаєте менше мийного засобу, адже вам не треба буде постійно доливати його на губку. Також таким чином ви замочите предмети, на яких є засохлі рештки їжі. А ще на дні тазу осідатиме все, що ви змили – ви легко зберете його, щоби викинути у смітник і не забивати стік раковини. Одразу три вигоди. Мийте посуд партіями, а потім вам залишиться лише швидко ополоснути його.

Моментальне чищення блендера

Блендер може помити себе сам. Просто наповніть його водою, додайте краплю мийного засобу, щільно закрийте і увімкніть на 10-15 секунд. Вуаля, вам лишилось тільки прополоскати усе і витерти або просушити.

Прибирайте, коли готуєте

Велетенська піраміда посуду, яка залишається після кожного готування, налякає кого завгодно. Але її можна суттєво зменшити, якщо використовувати паузи у кулінарному процесі, щоби помити щось невеличке. Закипає вода? Вимийте пару тарілок чи ножі. Розігрівається духовка? Позбудьтесь бруду на мисці, в якій місили тісто. Так ви пришвидшите одразу два процеси – миття посуду і приготування їжі.

Використовуйте холодну воду для посуду від молочних продуктів та крохмалю

Вважається, що посуд краще мити якомога більш гарячою водою. Буцімто, так краще видаляються забруднення. В цілому це чистісінька правда. Але це не стосується молочних білків та крохмалю. Молоко згортається і налипає від високої температури, те саме відбувається з глюкозою, яка вивільняється при нагріванні з крохмальних гранул. Їх краще змивати під холодним струменем. А полоскати уже можна в гарячій воді.

Замочуйте каструлі та сковороди

Навіть за час швидкої вечері залишки страви встигнуть засохнути і прилипнути до стінок каструлі чи сковороди. Якщо ваш посуд має антипригарне покриття, відчищування цих рештків так, щоби не пошкодити його, може перетворитись на цілий квест. Тому їх краще одразу заливати теплою водою, а ще краще з краплею мийного засобу. При цьому замочений великий посуд не обов’язково складати у мийку. Він спокійно дочекається своєї черги на плиті або стільниці. А потім ви легко та швидко впораєтесь із ним.

Зазирніть у комору

Коли ви облаштовували робоче місце під миття посуду, ви навряд чи подумали, що можна взяти з комори ще дещо дуже корисне. А тим часом сода допоможе вам відчистити стійкі плями від жиру чи засохлі рештки – вона помірно абразивна, має знежирювальну дію та вбирає зайвий бруд. А оцет допоможе позбутись плям від води на склі та вапняних відкладень, які не дають глянцевим тарілкам сяяти. Достатньо буде протерти предмети губкою, змоченою оцтом, сполоснути та витерти насухо. Ну і нарешті сіль. Якщо у вас є сковороди з пригорілою їжею, які важко чистити через захисне покриття, замочіть їх на ніч, наповнивши водою з кількома столовими ложками солі. Зранку закип’ятіть цю воду просто у посудині – забруднення має відійти дуже легко.

Бонус: мийте посуд у правильному порядку

Ви швидше помиєте посуд, якщо рухатиметесь від чистішого до бруднішого. Спочатку помийте склянки, щоб не забруднити їх жиром від каструль та сковорідок. Після скляного посуду переходьте до столових приборів та тарілок, які, по суті, досить швидко ополоснути. А важку роботу з каструлями та сковорідками залиште наостанок.

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...

Перевірте себе! Що про вас думають інші люди - тест у картинці

четвер, 25 квітень 2024, 10:12

Психологічний тест у картинці визначить що про вас думають інші люди. Пропонуємо дізнатися, як ви виглядаєте в очах оточуючих, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть кота, який вам найбільше сподобався.