Як позбутися сирості у квартирі: 15 ефективних способів для різних випадків

Сирість у квартирі - це досить поширене явище, з яким багато хто стикається. Якщо закривати на цю проблему очі, то вона може призвести до неприємних наслідків. Наприклад, через неї можуть псуватися предмети і пошкоджуватися стіни. Але найгірше те, що вона може погано впливати на здоров’я мешканців житла, передають Патріоти України.

У цій ситуації найперше потрібно знайти причину сирості. Адже що б ви не робили для боротьби з нею, вона може з’являтися знову і знову, якщо не усунути першопричину.

У панельних квартирах з часом може порушуватися щільність стін, і в утворених пустотах накопичуватиметься волога. У квартирі на першому поверсі головною причиною сирості може стати підвал – поки рівень вологи у ньому не зменшиться, зменшити її у своїй квартирі буде важко.

Причиною сирості також може бути порушена вентиляційна система, яка погано відводить вологу на вулицю і недостатньо добре провітрює приміщення.

Також варто звернути увагу, чи немає у вас звички постійно сушити багато одягу у кімнатах замість вулиці або балкону. На рівень вологості може вплинути і велика кількість кімнатних рослин у приміщенні, наявність акваріума, протікання водопровідних труб, приготування їжі з відкритими кришками і недостатнє провітрювання кімнат.

Як позбутися сирості у квартирі

1. Встановити у ванній примусову вентиляцію

Вона повинна вмикатися щоразу після того, як хтось скористається ванною чи сходить у душ.

2. Не сушити одяг по всій квартирі

Одяг після прання краще сушити у ванній, на балконі або на вулиці, а не розвішувати по усій квартирі.

3. Вмикати витяжку на кухні

Під час приготування їжі на кухні краще вмикати витяжку. Їжу готувати під закритими кришками, щоб пара не йшла у приміщення і не осідала там.

4. Придбати осушувач для повітря

Такі прибори можна знайти у магазинах. Замість них також можна вмикати кондиціонер у режим сушіння.

5. Замастити щілини у дерев’яних вікнах

Якщо у вас дерев’яні вікна, потрібно усі стики і щілини добре замастити, щоб холодне повітря з вулиці не пробиралося до кімнати.

6. Перевірити труби

Варто перевірити, чи немає у вас протікань у трубах. Вони можуть виникнути не лише тоді, коли труби старі, а й через неправильний монтаж чи неякісні матеріали.

7. Добре провітрювати приміщення

Якщо погано провітрювати приміщення, у ньому також може бути підвищений рівень вологи. Адже навіть люди під час дихання випускають вологу зі своїх легень у кімнату.

Як прибрати зі стін плісняву, яка з'явилася через сирість

Є низка ефективних засобів, які допоможуть впоратися з цією проблемою.

1. Бура

Якщо вологість уже призвела до утворення плісняви на стінах або інших поверхнях, з цим добре впорається бура. Варто розвести її водою у пропорції 1:10, перемішати і обробити розчином уражені пліснявою місця, застосовуючи жорстку щітку.

2. Мильний розчин

Потрібно змішати стружку господарчого мила з водою у пропорції 0,5 кг мила – 5 л води. Суміш закип’ятити і охолодити. Далі цим розчином кілька разів обробити проблемні місця з підвищеною вологістю.

3. Перекис водню

Потрібно розпилити нерозведену речовину на проблемне місце, через якийсь час змити водою і витерти насухо.

4. Оцет

Потрібно розпилити оцет на уражену цвіллю ділянку, і через 1 годину змити водою. Варто повторити таку процедуру через тиждень. А щоб у приміщенні не залишився запах оцту, провітріть кімнати.

5. Нашатирний спирт

Для того, щоб позбутися плісняви і грибка від вологи, приготуйте розчин з нашатирного спирту і води у пропорції 1:1. Далі нанесіть розчин на проблемну ділянку, залиште на кілька годин і зітріть залишки вологою ганчіркою.

6. Відбілювачі з хлором

Потрібно розвести такий засіб водою у пропорції 1:10 й обробити уражені місця. Але працювати з таким засобом потрібно максимально обережно, використовуючи одноразову маску і гумові рукавички. Пам’ятайте, що хлор – досить агресивна речовина, і варто уникати її дії на органи дихання і шкіру.

7. Харчова сода

Розвести 1 столову ложку соди у склянці води. У цьому розчину змочити губку і протерти проблемні місця. Після цього протерти оброблені поверхні вологою ганчіркою і знову нанести засіб, уже не змиваючи.

8. Марганець

Потрібно приготувати слабкий розчин марганцівки і протирати ним уражені пліснявою місця.

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...