Як правильно додавати соду до випічки та чи потрібно її гасити оцтом

При приготуванні тіста для кондитерських виробів господині обов’язково використовують соду чи розпушувач. Принцип дії цих інгредієнтів зрозумілий кожній господині, але доволі спірне питання як саме додавати цей продукт, передають Патріоти України.

Подробиці

Багато хто вважає, що соду обов’язково потрібно гасити оцтом і після додавати в тісто, інші вважають таку думку помилковою.

Навіщо гасити соду оцтом

Соду не можна вважати якісним розпушувачем, якщо її використовувати без кислих інгредієнтів.

Під час випікання за високої температури сода розпадеться і виділить вуглекислий газ із водою. Однак такої реакції буде недостатньо, щоб тістечка вийшли пишними та повітряними.

Щоб уникнути появи в тісті присмаку соди, багато господинь гасять соду оцтом, потім додають до тіста. Але це неправильно.

Реакція соди та оцту має відбуватися в тісті, а не в ложці, де зазвичай змішують соду та оцет. Коли частина реакції проходить поза тістом, то й розпушуючий ефект повною мірою не виходить, і тісто залишиться жорстким.

Правильно робити так: сода поєднується з сухими інгредієнтами, а кислота – з рідкими. Після цього тісто швидко замішується та випікається.

Розставлено крапки над "і"! Чи можна котам молоко та сметану

вівторок, 23 грудень 2025, 7:48

Багато власників котів не раз бачили, як улюбленець випрошує молоко або сметану. Упродовж століть молочні продукти вважалися корисними для кішок, а їхню «любов» до сметани навіть увічнили в анекдотах і приказках. Проте ветеринари попереджають: цей попу...

Це може здивувати! Чотири фрукти, які можуть шкодити печінці

вівторок, 23 грудень 2025, 7:15

Хоча фрукти загалом корисні, надмірне споживання деяких із них або наявність проблем із печінкою може бути небезпечним, передають Патріоти України.