Як правильно використовувати антифриз концентрат G12

Нещодавно в якості охолоджуючої рідини в радіатор автомобіля наливали звичайну воду. Таке рішення має масу недоліків, тому що при високому навантаженні вода швидко закипає, а домішки, що є в ній, осідають у вигляді відкладень на стінках системи охолодження. Сучасне вирішення цієї проблеми – використовувати антифриз G12 концентрат. У його складі відсутні такі компоненти, як: фосфати, аміни, силікати, нітрити та борати. Основний компонент цієї технічної рідини – етиленгліколь. Крім високої температури кипіння, кристалізація даного антифризу протікає за температури -20-25 градусів, що робить його незамінним у зимовий час.

Охолоджуюча рідина G12: переваги

Антифриз, у якого основа з органічних кислот забезпечує хороший захист силових агрегатів з алюмінієвого сплаву. Крім того, що антифриз G12 має низьку температуру кристалізації, він захищає від корозії та не дозволяє перегріватись моторам, які працюють під високими термічними навантаженнями. Захисту підлягають такі ділянки двигуна та системи охолодження:

сорочка охолодження блоку циліндрів;

  • головки блоку циліндрів;
  • радіатор;
  • водяний насос;
  • нагрівальний елемент передпускового підігріву силового агрегату

Ще одна особливість полягає в тому, що концентрат можна змішувати з іншим антифризом, але тільки з тим, що відповідає стандарту G11 і якщо в його складі є силікати. Змішування з антифризами інших стандартів не рекомендується, оскільки втрачається частина технічних властивостей рідини. Від правильного змішування залежить експлуатаційний термін антифризу. Чим більше у ньому води, тим коротший його експлуатаційний термін.

Концентрат антифризу G12: як правильно змішувати

Оскільки ця рідина є концентратом, її необхідно розбавити з водою. Але робити це необхідно таким чином, щоб після розмішування зберігся баланс між точкою кипіння та температурою кристалізації. Можливість з'єднувати з водою – одна з причин купити антифриз G12, тому що в результаті його вийде більше. Найчастіше розведення виконують у пропорції 1:1, але не зовсім правильно. Необхідно враховувати умови, у яких працює автомобіль. Наприклад, у зимовий час рекомендується зменшити кількість води, оскільки вона погіршує низькотемпературні властивості антифризу.

Охолоджуюча рідина G12 призначена для захисту двигуна, а велика кількість води у її складі погіршує захисні властивості. Через це можлива поява корозії на ділянках охолодження. Також при неправильному змішуванні в холодну пору року збільшується ймовірність утворення желеподібної консистенції замість рідини. Це не призведе до замерзання системи охолодження, але й унеможливить експлуатацію машини. Тому, щоб розрахувати раціональне співвідношення антифризу та води, рекомендується використовувати спеціальну формулу.

Формула розрахунку пропорцій

Дана формула допомагає виконати найточніший розрахунок пропорцій антифризу та води. Вона заснована на тому, що фактично має у своєму складі етиленгліколю.концентрат антифризу G12. Формула має такий вигляд: Vв = (Еф - Ен) / Ен * V. Розберемо детально всі значення:

Vв – кількість води;

  • V – обсяг концентрату;
  • Еф - фактичний зміст етиленгліколю у відсотках;
  • Ен – необхідна кількість етиленгліколю у відсотковому співвідношенні.

Кількість концентрату G12 та води вказується в літрах. Виходячи з формули, для правильного розрахунку потрібно лише вивчити склад антифризу. Якщо немає впевненості в тому, то вдасться виконати правильний розрахунок та змішування не призведе до негативних наслідків, краще не використовувати концентрат, а купити вже готову рідину, попри те, що в результаті це обійдеться дорожче.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...