Сама назва "солянка" походить від слова "селянка" - так називали сільських мешканок. Справа в тому, що здавна в селах готували оригінальне блюдо: в котлі змішувалися залишки різних продуктів і вода, масу варили до готовності і їли. Саме так народився рецепт збірної солянки. Згодом він трансформувався, доповнювався і зараз густий суп можна покуштувати в кращих ресторанах, зазначають Патріоти України
Закип'ятити в каструлі 2.5 л. води. Цибулю і картоплю очистити, промити і нарізати кубиками. У киплячу воду покласти овочі, варити 15 хвилин. Нарізати кубиками грудинку, ковбасу і огірки, моркву натерти на крупній тертці.
На сковороді розігріти олію, викласти моркву, тушкувати 2-3 хвилини, помішуючи. Додати ковбасу і грудинку, тушкувати ще 2-3 хвилини. Додати томатну пасту, долити води і перемішати. Посипати спеціями, цукром і сіллю. Викласти огірки, перемішати, тушкувати 5-7 хвилин.
Дочекатися, поки картопля стане м'якою, викласти зі сковороди в каструлю всі інгредієнти, додати лавровий лист і перемішати. Варити солянку на повільному вогні 10-20 хвилин. Після цього прибрати блюдо з вогню і дати йому настоятися. Кріп промити, дрібно нарізати і додати в каструлю. Маслини, сметану і лимон викладати порційно в тарілки за бажанням.
або
Промити свинину, залити водою, поставити на середній вогонь. Постійно знімати пінку, коли бульйон закипить, зменшити вогонь. Накрити кришкою і варити 1 годину.
Якщо використовуєте телячі бруньки, то їх потрібно очистити від плівки, вимочити в холодній воді 2-3 години. Покласти в каструлю, залити водою, поставити варитися на півгодини. Після цього змінити воду, промити нирки і знову варити 1 годину.
М'ясо (свинину або нирки) дістати з каструлі і нарізати шматочками, ту ж процедуру виконати з салом, а ковбасу нарізати соломкою. Цибулю і огірки нарізати кубиками, часник очистити, натерти на дрібній тертці.
Розігріти сковороду, викласти сало, обсмажувати 2-3 хвилини. Додати цибулю, смажити ще 5 хвилин. Половину м'яса, ковбасу, огірки, спеції і томатну пасту викласти в сковороду, перемішати. Додати часник, тушкувати 5 хвилин.
Викласти зажарку в бульйон і додати другу половину м'яса, посолити, накрити кришкою і варити на маленькому вогні 3-5 хвилин. Зелень промити, дрібно нарізати і додати в суп. За бажанням також можна покласти каперси, лимон і сметану.
Для приготування солянки можна використовувати будь-які інші гриби
Гриби залити 2 літрами води і поставити на плиту. Після закипання покласти в каструлю лавровий лист і перець, зменшити вогонь, варити 30 хвилин.
Цибулю і моркву очистити, дрібно нарізати або натерти на тертці. Розігріти сковороду і обсмажити на ній овочі 2-3 хвилини. Додати квашену капусту, тушкувати 20 хвилин. Якщо ви бачите, що рідини недостатньо, можна влити трохи грибного бульйону. Свіжу капусту нашаткувати, засипати в сковороду і тушкувати 15 хвилин.
Процідити грибний бульйон, викласти гриби на тарілку, почекати, поки охолонуть, і нарізати кубиками. Бульйон закип'ятити, додати нарізані свіжі або морожені гриби, варити 10 хвилин.
Взяти керамічний горщик або каструлю з товстими стінками, викласти суміш з овочів і влити грибний бульйон. Додати нарізані мариновані і сушені гриби, посолити. Накрити кришкою, поставити блюдо в духовку. Запікати солянку 1-1.5 години при 170°C.
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...