Як сніданок може руйнувати ваше серце: ТОП-4 звички, які варто змінити

Холестерин - це не завжди ворог, але його надмірний рівень може серйозно нашкодити серцево-судинній системі. Багато хто навіть не підозрює, що деякі ранкові звички можуть погіршити ситуацію. Дієтологи називають кілька поширених помилок, яких варто уникати, щоб підтримати здоров'я і не підвищувати рівень холестерину, передають Патріоти України.

1. Пропуск сніданку

Ми часто вибігаємо з дому поспіхом і зовсім забуваємо поїсти вранці. Це не тільки призводить до відчуття голоду посеред дня, але й негативно впливає на рівень холестерину.

"Регулярний сніданок сприяє зниженню загального холестерину та зменшує рівень «поганого» ЛПНЩ", — пояснює дієтолог Кетрін Пайпер. Метааналіз 2020 року показав, що люди, які пропускають сніданок, мають на 9,24 мг/дл вищий рівень ЛПНЩ, порівняно з тими, хто не ігнорує ранковий прийом їжі.

Кава не замінює сніданок. Дієтолог Патрісія Колеса радить хоча б перекусити чимось легким, наприклад йогуртовим парфе або вівсянкою, перед тим як пити каву.

2. Брак білка в сніданку

Якщо сніданок складається лише з вуглеводів, ви можете не отримувати важливий білок, необхідний для стабільного рівня цукру в крові.

"Білок допомагає утримувати рівень цукру стабільним, дає відчуття ситості і підтримує гормональну рівновагу, що важливо для нормального рівня холестерину", — говорить лікар Лейсі Данн.

Типовий сніданок складається з хліба, вівсянки, млинців чи фруктів — продуктів з високим вмістом вуглеводів. Додайте до нього білок: приготуйте тост з яйцями або яєчними білками, додайте порошок колагену до кави, або зробіть яєчню з філе індички.

3. Вибір рафінованих вуглеводів замість продуктів з клітковиною

Продукти з високим вмістом рафінованих вуглеводів — це одна з найбільших помилок для тих, хто хоче контролювати рівень холестерину.

"Рафіновані вуглеводи підвищують рівень тригліцеридів і збільшують кількість дрібних частинок ЛПНЩ у крові, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань", — каже дієтолог Шерон Пуелло.

Солодкі пластівці, пончики, булочки і млинці — усі ці продукти здатні суттєво погіршити стан серця. Дослідження показують, що заміна рафінованих вуглеводів на продукти з цільного зерна може знизити ризик серцевих захворювань на 10-20%.

4. Вживання ковбаси чи бекону

Бекон і ковбаси — це звичний сніданок для багатьох, але регулярне споживання цих продуктів може погіршити рівень холестерину.

Оброблені м'ясні вироби містять багато насичених жирів і солі, що може підвищити кров'яний тиск та рівень холестерину, а також сприяти розвитку деяких видів раку, попереджає лікар Ліза Ендрюс.

Замінюючи м'ясні продукти рослинними аналогами, не забувайте, що вони також можуть містити багато натрію і насичених жирів. Якщо ви все ж хочете побалувати себе беконом чи ковбасою, робіть це зрідка і контролюйте розмір порцій.

Вся користь у шкірці? Дієтологи пояснили, чи безпечно їсти ківі без очищення

субота, 6 вересень 2025, 18:48

Звичка чистити ківі перед вживанням може відійти у минуле. У Голлівуді та соцмережах активно обговорюють новий тренд: їсти ківі разом зі шкіркою, передають Патріоти України. Популярності йому додала акторка Дженна Ортега, зірка серіалу «Венздей», яка п...

Лише спробуйте! Цей дешевий засіб усуне запахи в домі краще за будь-який освіжувач

субота, 6 вересень 2025, 17:10

Оцет - продукт, який є майже на кожній кухні, але його можливості виходять далеко за межі кулінарії. Багато господинь уже давно використовують його для прибирання: він змиває жир, видаляє накип і цвіль, пом’якшує тканини під час прання та навіть відляк...