Як сніданок може руйнувати ваше серце: ТОП-4 звички, які варто змінити

Холестерин - це не завжди ворог, але його надмірний рівень може серйозно нашкодити серцево-судинній системі. Багато хто навіть не підозрює, що деякі ранкові звички можуть погіршити ситуацію. Дієтологи називають кілька поширених помилок, яких варто уникати, щоб підтримати здоров'я і не підвищувати рівень холестерину, передають Патріоти України.

1. Пропуск сніданку

Ми часто вибігаємо з дому поспіхом і зовсім забуваємо поїсти вранці. Це не тільки призводить до відчуття голоду посеред дня, але й негативно впливає на рівень холестерину.

"Регулярний сніданок сприяє зниженню загального холестерину та зменшує рівень «поганого» ЛПНЩ", — пояснює дієтолог Кетрін Пайпер. Метааналіз 2020 року показав, що люди, які пропускають сніданок, мають на 9,24 мг/дл вищий рівень ЛПНЩ, порівняно з тими, хто не ігнорує ранковий прийом їжі.

Кава не замінює сніданок. Дієтолог Патрісія Колеса радить хоча б перекусити чимось легким, наприклад йогуртовим парфе або вівсянкою, перед тим як пити каву.

2. Брак білка в сніданку

Якщо сніданок складається лише з вуглеводів, ви можете не отримувати важливий білок, необхідний для стабільного рівня цукру в крові.

"Білок допомагає утримувати рівень цукру стабільним, дає відчуття ситості і підтримує гормональну рівновагу, що важливо для нормального рівня холестерину", — говорить лікар Лейсі Данн.

Типовий сніданок складається з хліба, вівсянки, млинців чи фруктів — продуктів з високим вмістом вуглеводів. Додайте до нього білок: приготуйте тост з яйцями або яєчними білками, додайте порошок колагену до кави, або зробіть яєчню з філе індички.

3. Вибір рафінованих вуглеводів замість продуктів з клітковиною

Продукти з високим вмістом рафінованих вуглеводів — це одна з найбільших помилок для тих, хто хоче контролювати рівень холестерину.

"Рафіновані вуглеводи підвищують рівень тригліцеридів і збільшують кількість дрібних частинок ЛПНЩ у крові, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань", — каже дієтолог Шерон Пуелло.

Солодкі пластівці, пончики, булочки і млинці — усі ці продукти здатні суттєво погіршити стан серця. Дослідження показують, що заміна рафінованих вуглеводів на продукти з цільного зерна може знизити ризик серцевих захворювань на 10-20%.

4. Вживання ковбаси чи бекону

Бекон і ковбаси — це звичний сніданок для багатьох, але регулярне споживання цих продуктів може погіршити рівень холестерину.

Оброблені м'ясні вироби містять багато насичених жирів і солі, що може підвищити кров'яний тиск та рівень холестерину, а також сприяти розвитку деяких видів раку, попереджає лікар Ліза Ендрюс.

Замінюючи м'ясні продукти рослинними аналогами, не забувайте, що вони також можуть містити багато натрію і насичених жирів. Якщо ви все ж хочете побалувати себе беконом чи ковбасою, робіть це зрідка і контролюйте розмір порцій.

ТОП-5 міфів про сон, через які ви щодня прокидаєтесь втомленими

неділя, 26 жовтень 2025, 18:45

Сон - це не розкіш, а необхідна умова для здоров’я, гарного настрою і концентрації. Проте навколо сну існує безліч міфів, які можуть серйозно шкодити нашому відпочинку. Польський психотерапевт Матеуш Майхжак розвінчав найпоширеніші з них і пояснив, чом...

Все просто! Як легко почистити варені яйця

неділя, 26 жовтень 2025, 17:48

Варені яйця - улюблена страва багатьох. До того ж, вони є гарним джерелом білка, а спосіб їх приготування не передбачає використання олії, що робить цей продукт ще більш корисним, передають Патріоти України. Єдиним недоліком є те, що їх важко чистити. ...