Ми всі знаємо, що овочі корисні для нас, але чи знаєте ви, що деякі овочі справді можуть допомогти зменшити запалення та уповільнити процес старіння? Існує багато неінвазивних, повністю природних стратегій, які можуть зменшити хронічне запалення та уповільнити темпи старіння, від вибору дієти до способу життя, передають Патріоти України.
Що таке запалення, та як воно впливає на здоровʼя?
Запалення та старіння — це складні процеси, які можуть бути пов’язані зі здоров’ям наших клітин та організму в цілому. З часом хронічне запалення може призвести до таких серйозних захворювань, як артрит, хвороби серця, діабет, хвороба Альцгеймера і навіть певні види раку.
Антиоксиданти є обов’язковими для вашого організму, оскільки вони борються з вільними радикалами, що призводить до зменшення запалення в організмі та уповільнення процесу старіння.
У високих рівнях ці вільні радикали можуть завдати вам шкоди. Це може призвести до багатьох смертельних захворювань, таких як діабет, хвороби серця та рак.
По суті, ваше тіло має власні антиоксиданти, щоб захищатися від вільних радикалів і виганяти їх, але ви завжди можете посилити їх, вживаючи продукти, багаті антиоксидантами.
Завдяки своїй корисній функції в організмі антиоксиданти можуть покращити ваше загальне здоров’я, насамперед шляхом зменшення запалення в організмі та уповільнення старіння. Вони захищають тканини від пошкодження активними формами кисню та іншими вільними радикалами, що призводить до меншої кількості інфекцій або травм.
Які овочі потрібні в раціоні, щоб зберегти молодість?
Хоча ми не можемо уникнути запалення, вживаючи лише один тип їжі, є певні багаті на поживні речовини продукти, наприклад овочі, які ми можемо включити в свій раціон, щоб допомогти.
Селера
Селера є одним з найефективніших протизапальних овочів. Цей хрусткий овоч містить лютеолін, флавоноїд, який, як було показано, зменшує запалення. Селера також є хорошим джерелом антиоксидантів і вітамінів A, C і K, які важливі для здорової шкіри та кісток.
За даними Агентства по контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США, два стебла селери середнього розміру містять лише близько 15 калорій. Ця порція також містить приблизно 2 грами харчових волокон, які можуть допомогти приборкати тягу, оскільки клітковина поглинає воду в травному тракті, завдяки чому ви довше відчуваєте ситість.
Дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine припустив, що просто додавання більше клітковини до раціону може бути критичним компонентом втрати ваги та покращення якості життя.
Помідори
Ще один овоч, який чудово знімає запалення. Помідори багаті на лікопін, антиоксидант, який, як було показано, захищає від різних запальних захворювань. Вони також є хорошим джерелом вітамінів А та С, які важливі для здоров’я шкіри та кісток.
Морква
Морква багата бета-каротином, антиоксидантом, який, як було показано, захищає від пошкодження клітин і допомагає підвищити еластичність шкіри. Вони також є хорошим джерелом вітамінів A, C і K, які важливі для здорової шкіри та кісток.
Листові овочі
Зелені листові овочі є одними з найбільш насичених поживними речовинами продуктів на планеті, а також вони чудово зменшують запалення. Такі овочі, як листова капуста і особливо шпинат мають високий антиоксидантний ефект.
Шпинат містить вітаміни А та С, антиоксиданти та флавоноїди. Ці речовини можуть допомогти боротися зі стресом та запаленням в організмі. Шпинат також містить каротиноїди, які можуть допомогти зберегти здоров’я очей та зменшити ризик виникнення деяких типів раку.
Авокадо
Авокадо містить низку фітонутрієнтів, таких як фітостероли, каротиноїди, такі як бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, флавоноїди, такі як епікатехін і епігалокатехін 3−0-галлат, і олеїнова кислота. Фітостероли можуть допомогти контролювати рівень холестерину в крові та зменшити ризик серцево-судинних захворювань, серцевого нападу чи інсульту.
З іншого боку, флавоноїди забезпечують протизапальну дію, яка захищає ваші клітини від окисного пошкодження, яке може призвести до захворювань, включаючи діабет, рак і когнітивні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера та деменція.
Листова зелень
Такі овочі, як листова капуста та шпинат, мають високий антиоксидантний ефект. Такі овочі, як листова капуста, шпинат мають високий антиоксидантний ефект. Якщо ви не любитель традиційних салатів, спробуйте змішати шпинат і капусту у фруктові смузі або приготувати їх з невеликою кількістю вершкового масла та зеленню кропу.
Броколі
Ще один надзвичайно насичений поживними речовинами овочевий варіант, тож ви можете додати брокколі до наступної вечері, щоб уповільнити швидкість вікових захворювань, які пов’язані з хронічним запаленням.
Броколі містить багато вітаміну С, антиоксидантів, фітонутрієнтів та сульфорафану. Сульфорафан є сполукою, яка може зменшити запалення та захистити клітини від пошкоджень. Дослідження, опубліковане в Clinical Nutrition, показало, що паростки брокколі здатні зменшувати маркери запалення, такі як С-реактивні білки.
Часник
Не хочемо провокувати погану звичку у вас, на кшталт постійно вживати часник, але інколи це може бути дуже корисним. Часник містить алліцин, флавоноїди та антиоксиданти, які можуть зменшити запалення та захистити клітини від пошкоджень.
Дослідження показали, що часник може бути корисним при запальних захворюваннях, таких як артрит, та може допомогти зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Включення різних цих овочів у ваш раціон може допомогти зміцнити загальне здоров’я та добре самопочуття.
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...