Як вибрати якісну і смачну ковбасу: ТОП-14 ознак хорошого продукту

Ковбаса - дуже частий гість на столі в українців. До вибору ковбаси в магазині потрібно підходити уважно, щоб продукт був якісним і мав хороший склад, передають Патріоти України.

Як вибрати якісну ковбасу - ознаки хорошої ковбаси

  • Не женіться за низькими ціна. Хороша ковбаса не може коштувати дешевше м'яса, адже саме з м'яса вона і складається.
  • Якщо на лицьовій стороні упаковки написано "зроблено по ГОСТу" - це може бути маркетинговий хід. Про стандарти виробництва повинно бути також зазначено на зворотному боці. При цьому докторська ковбаса не може бути виготовлена за ГОСТом, тому що в ньому немає такого сорту.
  • Зверніть увагу на склад ковбасу. У ньому допустима наявність тільки м'яса, сала, спецій і нітрит натрію (антибактеріальна добавка). М'ясо має бути на першому місці у складі. Це має бути не просто "свинина" або "м'ясо птиці", а якісне сортове м'ясо.
  • У складі якісної ковбаси не має бути комплексних харчових добавок, карагенану, камеді, крохмалю, сої. Такі інгредієнти вказують на те, що виробник заощадив на м'ясі.
  • Якщо в складі вказано "тваринний білок" без уточнення виду м'яса - таку ковбасу краще не купувати. Під цим словосполученням швидше за все маються на увазі шкіра, хрящі, жили та інші м'ясні відходи.
  • М'ясо механічної обвалки у складі - ще одна причина відмовитися від покупки. Його отримують шляхом перемелювання цілого каркаса курки разом з кістками, шкірою і сполучними тканинами.
  • Глутамат натрію або Е621 в ковбасі вказує на сумнівний склад. Хорошій ковбасі ця добавка не потрібна.
  • Дуже яскравий колір ковбаси - тривожний дзвіночок. Натуральна ковбаса повинна мати сірий колір. А ось сиров'ялені ковбаси навпаки повинні мати насичений темний колір - це свідчить про наявність в складі конини або яловичини.
  • Оболонка ковбаси має щільно прилягати до продукту і повинна бути рівною (крім копченої ковбаси - її поверхня зморшкувата).
  • Ковбаси і сосиски невисокої якості зазвичай упаковують в неїстівні оболонки, а якісні ковбаси - в оболонку з целюлози і білка. Але це залежить від виробника.
  • Білий наліт на сиров'яленій і сирокопченій ковбасі допускається. Також є окремі види ковбас з благородною цвіллю. В інших випадках ковбасу з нальотом купувати не можна.
  • Якщо склад ковбаси написаний дрібно і нерозбірливо, і його важко прочитати - краще не брати такий продукт. Виробникам хороших ковбас нема чого приховувати в складі.
  • Якщо в ковбасі є сало - воно має бути білого кольору, без жовтизни.
  • Якість вареної ковбаси можна перевірити вдома за допомогою йоду. Якщо капнути трохи йоду на ковбасу і пляма стане синім - в ковбасі занадто багато крохмалю. На якісній ковбасі йод залишиться коричневим.

Чим замінити ковбасу

  • Домашня ковбаса - смачна і ситна заміна покупної. Робиться вона з улюбленого м'яса і сала, а для оболонки використовується свиняча кишка. Для приготування потрібна м'ясорубка зі спеціальною насадкою.
  • Якщо хочете щось менш калорійне і більш дієтичне - зробіть домашні сосиски. Вони готуються тільки з курячого філе, яєць і молока, а також не вимагають додаткових приладів. Такі сосиски можна давати навіть дітям.
  • Буженина, шинка, копчена курка, карбонад - це хороші замінники ковбаси, які точно зроблені з м'яса.

Помилка може дорого коштувати! Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді

п’ятниця, 22 листопад 2024, 16:38

Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. ...

Щоб не накликати біду! Які речі потрібно встигнути викинути з оселі до Нового 2025 року

п’ятниця, 22 листопад 2024, 16:30

Важливим етапом святкування Нового року завжди було позбавлення від усього непотрібного. Ще наші предки вірили, що так ви ніби "звільняєте" місце для добробту та щастя, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Новий рік для багатьох людей є не п...