Як випрати брудне взуття восени та чому не можна сушити на батареях - корисні правила

З приходом осені дивитись на своє взуття стає все сумніше. Мокра і брудна погода залишає на ньому свої некрасиві сліди. І добре, якщо їх можна просто стерти вологою губкою, але ж бувають і глибокі забруднення, які складно відмити вручну. Так і хочеться покласти улюблену пару до барабану пральної машини і будь що буде, передають Патріоти України.

В принципі, це не така погана ідея, якщо дотримуватись правил прання взуття.

Яке взуття категорично не можна прати

На жаль, навіть один цикл у пральній машині пережити зможе далеко не всяке взуття. Здебільшого подібним чином можна очистити кеди чи кросівки – тобто спортивні моделі із синтетичних матеріалів.

Шкіра та замша не виносять тривалого контакту з водою, тож їм у пралці точно не місце.

Взуття з декоративними елементами (стрази, каміння, заклепки, світловідбивачі, тощо) теж краще чистити якось інакше. Прикраси може відірвати і пошкодити ними або саму пару, або навіть і пральну машину.

З тієї ж причини в жодному разі не можна класти у барабан взуття на високих підборах чи танкетці.

Не прошите, а проклеєне взуття може розмокнути і розвалитись. Так само від прання у машині варто відмовитись, якщо десь розійшлись шви – їх розірве ще сильніше, а уривками може ще й забити фільтр. Тут спершу треба провести ремонт.

Як підготувати взуття до прання

Як би там не було, а помити підошву перед завантаженням у барабан доведеться вручну. Щоби позбутись великих часточок бруду і дрібних камінців, які часом застряють у підошві.

Якщо устілки не вклеєні, їх потрібно буде вийняти і зняти шнурки. Їх машинне прання деформує та пошкоджує.

Щоб не прати шнурки вручну, їх можна покласти у шкарпетки і запустити "купатись" наступним циклом.

Вибір програми і прального засобу

Деякі пральні машини мають заздалегідь передустановлену спеціальну програму для спортивного взуття. Якщо у вас є така, просто скористайтесь нею.

У разі, якщо ваша модель такого не вміє, обирайте короткий режим для синтетичних матеріалів або спортивного одягу і низьку температуру – не вищу за 30 градусів.

Пральний засіб краще обирати рідкий – він легше виполіскується. До речі, додаткового полоскання взуття краще уникати. Щоб у ньому не виникла потреба, просто покладіть менше засобу.

Навряд чи ваше взуття переживе інтенсивний віджим, тому виставляйте не більше 400 обертів, а краще навіть менше. А то і обійдіться зовсім без нього.

Жодних відбілювачів чи кондиціонерів! Вони можуть пошкодити матеріал, з якого виготовлене взуття.

Закладаємо взуття у барабан

Доросле взуття можна прати тільки по одній парі за цикл, якщо машинка стандартна чи маленька і 2-3 пари у збільшеній. Дитячих кросівок маленького розміру у барабан поміщається у 1,5-2 рази більше пар.

Перед завантаженням до машини взуття треба покласти у спеціальний мішок для прання. Якщо його нема, то у стару наволочку. Якщо ж і її нема, можна докинути пару махрових рушників чи мікрофібрових ганчірок. Вони заодно збалансують барабан при віджимі.

Як просушити випрану пару

Під час опалювального сезону виникає бажання швиденько висушити улюблене взуття на батареї і знов іти у ньому гуляти. Але ні. Це може призвести до пересушування і деформації чи пошкодженням.

Так само не варто використовувати для цього сушильну машину.

Найкраще скористатись спеціальним сушильним килимком – він не нагрівається до високої температури і тому не завдає шкоди, або спеціальним вішаком для взуття, на якому воно добре провітрюється з усіх боків.

Хороша ідея також набити взуття зсередини сухими газетами чи паперовими рушниками – вони вберуть надлишок вологи. Таку промокачку можна навіть кілька разів змінити, щоби прискорити процес.

Важливо дочекатись повного висихання пари, і лише тоді класти назад устілку і вставляти шнурки. Щоби "вплести" їх назад таким же візерунком, як до прання, просто сфотографуйте свою пару заздалегідь. Заодно помилуєтесь на різницю до та після прання.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...