Як визначити, чи дозрів кавун і чи є різниця між "хлопчиком" та "дівчинкою"

Багато хто чув, що деякі городники розрізняють кавуни за "ознакою статі". Наприклад, "хлопчики" більші, мають витягнуту форму і менш солодкий смак. "Дівчатка", або як їх часто називають, "кавунихи" мають округлу форму та дуже солодкі. Але це зовсім неправильно, передають Патріоти України.

Усі кавуни походять від жіночих квіток, які мають невелику зав’язь біля основи квітки. Чоловічих кавунів немає, оскільки чоловічі квітки безплідні. Форма кавуна визначається сортом кавуна. Круглий кавун не обов’язково солодкий.

Тест на звук

Городники запевняють, що визначають, чи кавун зрілий, просто постукуючи по ньому кісточками пальців або поплескуючи долонею. Це класичний спосіб вибрати гарний кавун. Якщо звук низький, глухий і глибокий, як барабан чи стукіт у двері, значить, ягода готова. Високий, дзвінкий звук говорить про те, що кавун ще не дозрів. Якщо стиснути кавун руками, то стигла ягода також видає характерне потріскування.

Пляма на нижній стороні

Нижня сторона кавуна, там, де він торкався землі, лежачи на баштані, має бути від маслянисто-жовтого до темно-жовтого кольору. Якщо пляма біла, то, мабуть, кавун ще не досягнув піка зрілості. Однак показники такого тесту не абсолютні, оскільки різні умови вирощування та різні сорти кавунів можуть давати різні кольори.

Особливості шкірки

Блискуча лакована поверхня не надто хороша для кавуна. У стиглих кавунів зелений колір шкірки стає тьмяним. На смугастих плодах колір між смужками стає темнішим, і смужки чіткіші, а не розмиті.

Розміри

Якщо ви хочете зірвати стиглий кавун, переконайтеся, що він повністю виріс відповідно до сорту. Якщо ви спостерігаєте за розвитком зав’язі, зможете сказати, коли конкретний кавун став досить великим і протягом деякого часу істотно не змінюється в розмірі. Кількість днів до дозрівання дасть вам приблизну оцінку очікуваного часу дозрівання кавуна. Якщо ви вперше вирощуєте кавун, ви можете перевірити очікуваний розмір та термін дозрівання на упаковці та зважити його.

Вусики

Є ще одна порада для перевірки стиглості кавунів на баштані. Поряд з тим місцем, де плодоніжка вашого кавуна з’єднується з основним стеблом, повинен бути невеликий вусик. Якщо цей вусик все ще зелений і пружний, то кавун все ще росте і зривати його рано.

Це варто знати! Що робити, щоб картопля на деруни не темніла

субота, 20 квітень 2024, 10:14

Господині знають, що картопля після нарізання чи натирання має властивість темніти. Якщо ви готуєте деруни, то я одна хитрість, що й колір збереже і страву зробить набагато ніжнішою, передають Патріоти України. Деруни після смаження матимуть світлий в...

От у чому секрет! Як зберегти соковитість грудки в процесі смаження

субота, 20 квітень 2024, 9:13

Багато хто знає про те, що куряче філе є дуже складним м’ясом для смаження, оскільки в процесі термічної обробки втрачає соковитість. Тому грудка часто виходить сухою. Однак при правильному методі смаження цього можна уникнути. Які секрети у цьому допо...