Як зробити саморобний обігрівач, який працюватиме навіть у блекаут - інструкція

Мережею ширяться інструкції, як зробити обігрівачі, які би давали тепло під час тривалих вимкнень опалення в квартирах українців і не залежали від електроживлення. Всі вони мають однаковий недолік – тепло від них розсіюється по приміщенню не дуже швидко. передають Патріоти України.

На Youtube-каналі desertsun02, який публікує різні винаходи та корисні саморобні пристрої, знайшовся спосіб вирішення цієї проблеми. Винахідник просто додав до найпростішого обігрівача на свічках маленький вентилятор на батарейках.

Щоби зібрати пристрій, знадобиться:

  • дві вогнетривкі цеглини;
  • тонка металева сковорідка;
  • вентилятор;
  • джерело нагріву – свічки, ізопропиловий спирт чи етанол.

Цеглини треба встановити так, щоби на них можна було поставити сковорідку, а під нею між цеглинами розмістити свічки чи ємність із паливом. Вентилятор має бути злегка позаду цієї конструкції. Або, якщо у вас є стійка до жару модель, наприклад вентилятор для духовки, то його можна розмістити безпосередньо на самій сковорідці.

Свічки чи паливо нагріватимуть сковороду. Сковорода, своєю чергою, віддаватиме тепло з великої поверхні, до того ж вона спеціально призначена для якісної тепловіддачі. При цьому важливо, щоби ручка сковороди була неплавка, адже від розігріву на свічках вона може пошкодитись. А хитрість пристрою полягає в тому, що вентилятор видуватиме вироблене ним тепле повітря у той бік, куди ви його скеруєте. Саме тому такий обігрівач краще розташовувати у кутку кімнати.

Важливо: залишати таку систему обігріву без нагляду не можна, адже вона працює із відкритим вогнем і може стати причиною пожежі. Тому, виходячи з приміщення надовго, гасіть вогонь. Зберегти уже вироблене тепло можна, щільно зачинивши двері до кімнати і затуливши усі щілини, наприклад, товстими пледами.

Буде хрустка скоринка! Ось чим треба натерти курку, щоб вона танула в роті

четвер, 13 листопад 2025, 7:44

Запечене в духовці м'ясо виходить смачним й не вимагає постійної присутності господині на кухні. На свята часто готують у духовці курку, гуску або качку. Щоб птиця вийшла соковитою та ніжною, потрібно м’ясо правильно підготувати для запікання. М’ясу на...

Не чайник і не холодильник: Ці два прилади з’їдають найбільше електроенергії у вашому домі

четвер, 13 листопад 2025, 7:15

Ми звикли думати, що найбільше електрики споживає холодильник чи електрочайник. Але експерти попереджають: реальні “енергетичні вампіри” — інші прилади, які ми рідко вимикаємо з розетки, передають Патріоти України. Навіть коли не працюють, мікрохвильов...