В Україні існує близько десятка популярних сортів картоплі, а тому, коли справа доходить до вибору найкращого для приготування тої чи іншої страви, виникають проблеми. Не кожен сорт підходить для смаження чи пюре. Деякі добре розварюються, а інші — ні
В міжнародній практиці всі сорти картоплі традиційно розподіляють на чотири великі групи відповідно до кулінарних типів. Кожна група має свої основні показники і позначається латинською літерою (A, B, C, D):
Варто звернути увагу, що розсипчастість картоплі залежить від рівня крохмалу, який вона містить. Чим його менше, тим більш щільною буде структура під час приготування.
Найчастіше в Україні зустрічаються такі сорти картоплі:
Якщо ви хочете дізнатися, яку картоплю брати для смаження, варто звернути увагу на бульби з гладкою шкіркою. Овальні та невеликі довгасті плоди найкраще просмажуються. Вони не будуть розварюватися, але стануть м'якими всередині. Якщо ви не знаєте, який перед вами сорт картоплі, завжди орієнтуйтесь на гладеньку шкірку.
Найкращі сорти картоплі для смаження:
Яку картоплю краще готувати в пюре? Орієнтуйтесь на бульби з шорсткою, тріснутою шкіркою. Під час нарізування крохмалиста картопля буде липнути до ножа та залишати на ньому наліт з крохмалю. Якщо ви раптом помилилися з сортом, краще не робити пюре. Воно вийде водянистим і з грудками.
Найкращі сорти картоплі для пюре:
Яка картопля краща для салату чи супу? Важливо, щоб вона була восковою, тобто не розварювалася і добре тримала свою форму. Сорти з низьким вмістом крохмалю:
Якщо ж ви хочете приготувати картоплю фрі, беріть борошнисті сорти. Їх можна легко відрізнити під час нарізання: на ножі залишатиметься наліт з крохмалю, а обробна дошка стане білою. Найкращими сортами для фрі є:
Щоб приготувати смачну страву, яка буде мати апетитний вигляд, важливо підібрати правильний сорт картоплі.
Пральна машина може стати брудною та смердючою через накопичення миючого засобу, пом’якшувача тканини, бруду та бактерій, але є простий спосіб позбутися цього всього. Виявляється, очистити ущільнювач пральної машини насправді дуже просто - і для цього ...
Соду ми часто додаємо до тіста під час приготування випічки. Найчастіше її додають для того, щоб випічка піднялася, передають Патріоти України. Але сода сама по собі не може гарантувати результату. Для того, щоб відбулася потрібна хімічна реакція, її в...