В Україні існує близько десятка популярних сортів картоплі, а тому, коли справа доходить до вибору найкращого для приготування тої чи іншої страви, виникають проблеми. Не кожен сорт підходить для смаження чи пюре. Деякі добре розварюються, а інші — ні
В міжнародній практиці всі сорти картоплі традиційно розподіляють на чотири великі групи відповідно до кулінарних типів. Кожна група має свої основні показники і позначається латинською літерою (A, B, C, D):
Варто звернути увагу, що розсипчастість картоплі залежить від рівня крохмалу, який вона містить. Чим його менше, тим більш щільною буде структура під час приготування.
Найчастіше в Україні зустрічаються такі сорти картоплі:
Якщо ви хочете дізнатися, яку картоплю брати для смаження, варто звернути увагу на бульби з гладкою шкіркою. Овальні та невеликі довгасті плоди найкраще просмажуються. Вони не будуть розварюватися, але стануть м'якими всередині. Якщо ви не знаєте, який перед вами сорт картоплі, завжди орієнтуйтесь на гладеньку шкірку.
Найкращі сорти картоплі для смаження:
Яку картоплю краще готувати в пюре? Орієнтуйтесь на бульби з шорсткою, тріснутою шкіркою. Під час нарізування крохмалиста картопля буде липнути до ножа та залишати на ньому наліт з крохмалю. Якщо ви раптом помилилися з сортом, краще не робити пюре. Воно вийде водянистим і з грудками.
Найкращі сорти картоплі для пюре:
Яка картопля краща для салату чи супу? Важливо, щоб вона була восковою, тобто не розварювалася і добре тримала свою форму. Сорти з низьким вмістом крохмалю:
Якщо ж ви хочете приготувати картоплю фрі, беріть борошнисті сорти. Їх можна легко відрізнити під час нарізання: на ножі залишатиметься наліт з крохмалю, а обробна дошка стане білою. Найкращими сортами для фрі є:
Щоб приготувати смачну страву, яка буде мати апетитний вигляд, важливо підібрати правильний сорт картоплі.
Як відіпрати кухонні рушники від жиру, запаху, чим за потреби відбілити, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Хто з нас не стикався з проблемою пожовклих, жорстких рушників з неприємним запахом? Навіть найякісніші текстильні вироби з часом в...
Професійні кухарі не рекомендують користуватися алюмінієвою фольгою під час запікання деяких страв у духовці, і ось чому, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Фольга – це незамінний помічник у приготуванні страв для кожної господині. Її част...