Яка кава найкорисніша? Експерти розкрили несподівану правду

Кава - це не просто улюблений напій мільйонів, а й справжній джерело корисних речовин. Але чи всі види кави однаково корисні? Експерти впевнені: вибір правильного сорту та способу приготування може значно вплинути на ваше здоров’я, передають Патріоти України.

Чому кава корисна?

Кава містить антиоксиданти, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі, а також покращує концентрацію, підвищує енергію та може знижувати ризик деяких хронічних хвороб, як-от діабету 2 типу та деяких видів раку.

Яка кава найкорисніша?

1. Зернова кава середнього обсмаження.
За словами дієтологів, кава середнього обсмаження зберігає найоптимальніший баланс антиоксидантів і не містить зайвих шкідливих речовин, які можуть з’являтися при дуже сильному обсмаженні.

2. Кава, приготована без додавання цукру та вершків.
Додатки часто нівелюють корисні властивості кави і підвищують калорійність напою. Чиста кава — це найкращий варіант для здоров’я.

3. Кава, приготована методом фільтрації (пуровер, френч-прес, кемекс).
Ці способи заварювання дозволяють зберегти максимум корисних речовин і водночас уникнути надлишку масел і шкідливих речовин.

Чого варто уникати?

  • Мелена кава розчинна: вона проходить сильну обробку, тому містить менше корисних речовин.
  • Занадто міцна кава: надлишок кофеїну може викликати нервозність, безсоння та проблеми з серцем.
  • Кава з великою кількістю цукру і вершків: це не тільки шкідливо, а й позбавляє каву користі.

Експертна думка

Професор нутриціології Олена Мельник наголошує:
"Найздоровіша кава — це та, яку ви п’єте помірковано, без зайвих добавок і зі свіжообсмажених зерен. Вона не тільки бадьорить, а й підтримує імунітет та захищає клітини від пошкоджень."

Порада для любителів кави

Щоб кава приносила максимум користі, пийте її в першій половині дня, уникайте надмірної кількості і пам’ятайте про збалансоване харчування. А ще не забувайте пити достатньо води!


Висновок:
Корисна кава — це свіжообсмажена, середнього обсмаження, приготована без цукру і вершків, найкраще — за допомогою методів фільтрації. Такий напій не тільки покращить ваш настрій, а й допоможе зміцнити здоров’я!

"Зимове вигорання": Медики пояснили, чому ми почуваємося погано, коли холодно

субота, 6 грудень 2025, 12:40

Довші ночі, коротші дні, сіре небо та холодна погода можуть зробити всіх нас більш втомленими та млявими. Нам може бути важче прокидатися і наше самопочуття в холодну пору року зазвичай погіршується, передають Патріоти України. . Доктор Нікі Кі, спеці...

Ви могли це не знати! Як цукор та солодкі напої вбивають ваше волосся

субота, 6 грудень 2025, 11:30

Наша зачіска може неабияк вплинути на самооцінку. Витончення чи випадіння волосся це звичайний природний процес, однак іноді воно може бути тривожним сигналом. Проте фахівці попереджають: різка втрата волосся може свідчити про наявність прихованих проб...