Які консерви можна їсти, щоб не захворіти на ботулізм під час війни: Названо ознаки непридатних продуктів

Під час війни консервація для багатьох стала основним джерелом їжі. Центр громадського здоров'я України на своїй сторінці у Facebook опублікував інформацію про те, які продукти можуть стати причиною ботулізму – небезпечного для життя інфекційного захворювання, передають Патріоти України.

Відзначається, що в більшості випадків, ботулізм може спровокувати вживання в'яленої або копченої риби і консерв з вичерпаним терміном придатності.

Небезпека ботулізму

Ідеальне середовище для розмноження ботулотоксинів, які викликають захворювання – анаеробна. Бактерії в даному випадку розмножуються без кисню.

Найнебезпечнішими продуктами можуть стати консервовані м'ясо і риба, а також овочі та гриби. В'ялена і копчена риба - одне з джерел попадання інфекції в організм людини.

Підступність ботулізму в тому, що визначити заражені продукти чи ні неможливо. Вони не відрізняються ні за кольором, ні за смаком. У мирний час при виявленні інфекції вводиться спеціальна сироватка, якої в лікарнях може не бути під час війни.

Зараження ботулізмом може привести до парезів кишечника, порушень роботи нервової системи, гострої дихальної недостатності і може летального результату.

Як уберегтися від ботулізму

Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі роздутими кришками;
  • банки, з яких щось випливає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більше року. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях і стихійних ринках. Уникайте вживання в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо ви сумніваєтеся в їх якості або не впевнені, що їх зберігали і/або транспортували належним чином.

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...

Психологічний тест за картинкою вкаже на ваш найбільший страх

середа, 24 квітень 2024, 17:12

Двері символізують пошук виходу з проблемних ситуацій, але також означають і вхід у нове життя. Вони пов'язують людей зі світом і водночас відіграють роль нашого захисника. Цей психологічний тест за картинкою покаже, чого ви боїтеся найбільше, який стр...