Під час війни консервація для багатьох стала основним джерелом їжі. Центр громадського здоров'я України на своїй сторінці у Facebook опублікував інформацію про те, які продукти можуть стати причиною ботулізму – небезпечного для життя інфекційного захворювання, передають Патріоти України.
Відзначається, що в більшості випадків, ботулізм може спровокувати вживання в'яленої або копченої риби і консерв з вичерпаним терміном придатності.
Ідеальне середовище для розмноження ботулотоксинів, які викликають захворювання – анаеробна. Бактерії в даному випадку розмножуються без кисню.
Найнебезпечнішими продуктами можуть стати консервовані м'ясо і риба, а також овочі та гриби. В'ялена і копчена риба - одне з джерел попадання інфекції в організм людини.
Підступність ботулізму в тому, що визначити заражені продукти чи ні неможливо. Вони не відрізняються ні за кольором, ні за смаком. У мирний час при виявленні інфекції вводиться спеціальна сироватка, якої в лікарнях може не бути під час війни.
Зараження ботулізмом може привести до парезів кишечника, порушень роботи нервової системи, гострої дихальної недостатності і може летального результату.
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більше року. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях і стихійних ринках. Уникайте вживання в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо ви сумніваєтеся в їх якості або не впевнені, що їх зберігали і/або транспортували належним чином.
Досвідчені квітникарі розкрили рецепт потужного засобу, який поверне до життя квітки, що погано ростуть в осінньо-зимовий період. Підживлення простимулює цвітіння і зробить рослини зеленішими та здоровішими, передають Патріоти України. Поповнити брак п...
Безумовно, всім подобається, коли млинці виходять з дірочками. Така страва має дуже апетитний зовнішній вигляд, передають Патріоти України. Однак домогтися подібної ніздрюватості досить складно. Потрібно враховувати одразу декілька нюансів приготування...