Які рослини краще висівати в січні. Поради досвідчених квіткарів

Більшість насіння розсади висівають не раніше кінця лютого-початку березня. Але є деякі рослини, які потрібно сіяти вже у січні.

До рослин, які потрібно висівати у січні, зокрема, відносять літники з довгим періодом вегетації Їх цвітіння настає через кілька місяців після посіву. Наприклад, гвоздика Шабо зацвітає через 5-6 місяців. Повільно також розвивається розсада еустоми.

Зарання потрібно висівати багаторічні бульбові рослини. Строки їх сівби роблять великий вплив на формування бульб. Це, наприклад, бульбова бегонія. При насіннєвому розмноженні її цвітіння настає приблизно через 5,5-6,5 місяців. А найкраще бульби формуються у рослин грудневого і січневого терміну посіву. Якщо посіяти розсаду у березні, бульби до осені будуть суттєво меншими. До того ж, якщо рослина посіяна раніше, бульби будуть краще зберігатися.

аквілегія

У січні потрібно висівати також рослини, що поотребують попередньої стратифікації. Наприклад, аквілегія, аріземи, тирлича, купайлиці, рутовники, кодонопсиси, клематиси, княжики, проломники. Сюди також відносяться багаторічні фіалки, альпійські дзвіночки, джеферсонії, іриси, більшість цибулинних, лаванда, примули та простріл.

Зараня висівають і рослини з подовженим терміном схожості. Зокрема, примули. А також рослини, насіння яких довго сходить ‒ місяць і більше. Як правило, це насіння багаторічників, які мають щільну оболонку.

У січні можна сіяти рослини, які добре розвиваються не тільки в саду, але і в кімнатах: бальзаміни, пеларгонії, фуксії, гострий стручковий перець. Висівають взимку й теплолюбні овочі з тривалим періодом вегетації, які важко виростити безрозсадним способом: кореневу селеру і цибулю-порей.

Літники для раннього цвітіння в підвісних кошиках на засклених лоджіях і балконах також потрібно висівати взимку. Це, наприклад, лобелія і петунія. Якщо їх посіяти на початку лютого, то зацвітуть вже на початку травня.

В останню декаду лютого настають уже основні строки сівби для деяких культур. До кінця місяця потрібно встигнути посіяти селеру на розсаду, а також солодкий перець.

А наприкінці лютого висівають насіння суниці. її можна сіяти також навесні і влітку. Але лютневий посів дозволяє зібрати перші ягоди вже цього сезону й вибракувати невдалі кущі, звільнивши від них місце.

Але варто пам'ятати, що при такому ранньому посіві можуть бути складнощі. Це, зокрема, нестача світла через короткий світловий день. Необхідно також ретельно стежити за температурним режимом. Адже різкі коливання температури можуть погубити тендітні паростки. Через вологість та прохолодну температуру також підвищена ймовірність грибних захворювань на кшталт чорної ніжки.


Краща, ніж магазинна! Як замаринувати скумбрію, щоб їсти через 30 хвилин

четвер, 2 травень 2024, 11:13

Якщо ви хочете швидко приготувати скумбрію у маринованому вигляді, то цей рецепт - ваша знахідка. Пів години - і рибка готова, передають Патріоти України. Обов’язково при такому приготуванні порізати скумбрію шириною не більше, ніж 5 мм. Це для того, щ...

Додайте лише один інгредієнт! Ось як звичайний розсольник приготувати ще смачнішим

четвер, 2 травень 2024, 10:12

Розсольник - один із найсмачніших супів. Сьогодні розповідаємо про деякі хитрощі у приготуванні смачного та наваристого розсольника, з невеликими нюансами, передають Патріоти України. Деякі не люблять розсольник, тому що в його складі перлова крупа. Я...