Якщо немає іншої: Дієтолог розповіла, чи безпечно їсти рафіновану соняшникову олію

Соняшникова олія стоїть на кухонній полиці практично в кожній родині. Але наскільки вона корисна? Валентина Івушкіна дала вичерпну відповідь на своїй сторінці у соцмережі "Інстаграм", передають Патріоти України.

Перш за все, потрібно розрізняти рафіновану і нерафіновану олії. Температура горіння рафінованої становить 232 градуси, нерафінованої - 107. При приготуванні їжі на сковороді температура досягає 160 градусів, а тому нерафінована для приготування страв не підходить - вона миттєво окислюється, горить і стає отрутою. Її варто використовувати тільки для салатів або додавати в приготовані страви. А як щодо рафінованої? Залишається там щось корисне після обробки?

"Я підтримую точку зору, згідно якої певна користь в ній все-таки є, адже в процесі рафінації жирні кислоти (омега-6, омега-9) залишаються на своїх місцях, - вважає Валентина. - Рафінування ніяк не впливає на енергетичну цінність продукту. Також вважається, що в рафінованій олії залишається приблизно 40% вітаміну E".

Звичайно, варто врахувати, що користь від такої олії ні в яке порівняння не йде з користю, яку організму приносять сирі або нерафіновані олії. Але нам усім треба на чомусь готувати. І хоча дієтолог категорично проти глибокого обжарювання, вона вважає, що легке обсмажування цілком допустиме. Ми готуємо на сковороді з використанням олії омлет, млинці, оладки, підрум'янюємо цибулю і моркву для супу... Яку ж олію використовувати?

Справа в тому, що нерафінованих, сирих рослинних олій, що підходять для готування, досить мало (враховується не тільки температура згоряння, але й хімічна структура). Крім того, вони рідкісні, дорогі і тому далеко не всім доступні:

олія авокадо

оливкова (найбільш доступна)

кокосова

макадамії

рисових висівок.

Якщо у вас є можливість придбати ці масла, то краще використовувати їх. Але оскільки у більшості людей в такої можливості немає, доводиться використовувати відповідні рафіновані олії. У тому числі соняшникову. Але вибір завжди за вами, додає фахівець.

Є секрети! Що їсти на сніданок, щоб бути бадьорими

понеділок, 3 березень 2025, 6:12

Щоб бути бадьорими з самого ранку, сніданок має містити білки, корисні жири та складні вуглеводи. Ось кілька варіантів, передають Патріоти України. . Не забудьте про воду та зелений/чорний чай або каву (без надлишку цукру).Краще уникати швидких вуглев...

Мова йде не лише про схуднення: Що станеться з організмом, якщо відмовитися від хліба

неділя, 2 березень 2025, 23:39

Відмова від хліба може мати різні наслідки, залежно від того, чим ви його заміните і який у вас загальний раціон. Ось основні можливі ефекти, передають Патріоти України. Зниження рівня цукру в крові – особливо якщо ви споживали багато білого хліба, яки...