Якщо немає іншої: Дієтолог розповіла, чи безпечно їсти рафіновану соняшникову олію

Соняшникова олія стоїть на кухонній полиці практично в кожній родині. Але наскільки вона корисна? Валентина Івушкіна дала вичерпну відповідь на своїй сторінці у соцмережі "Інстаграм", передають Патріоти України.

Перш за все, потрібно розрізняти рафіновану і нерафіновану олії. Температура горіння рафінованої становить 232 градуси, нерафінованої - 107. При приготуванні їжі на сковороді температура досягає 160 градусів, а тому нерафінована для приготування страв не підходить - вона миттєво окислюється, горить і стає отрутою. Її варто використовувати тільки для салатів або додавати в приготовані страви. А як щодо рафінованої? Залишається там щось корисне після обробки?

"Я підтримую точку зору, згідно якої певна користь в ній все-таки є, адже в процесі рафінації жирні кислоти (омега-6, омега-9) залишаються на своїх місцях, - вважає Валентина. - Рафінування ніяк не впливає на енергетичну цінність продукту. Також вважається, що в рафінованій олії залишається приблизно 40% вітаміну E".

Звичайно, варто врахувати, що користь від такої олії ні в яке порівняння не йде з користю, яку організму приносять сирі або нерафіновані олії. Але нам усім треба на чомусь готувати. І хоча дієтолог категорично проти глибокого обжарювання, вона вважає, що легке обсмажування цілком допустиме. Ми готуємо на сковороді з використанням олії омлет, млинці, оладки, підрум'янюємо цибулю і моркву для супу... Яку ж олію використовувати?

Справа в тому, що нерафінованих, сирих рослинних олій, що підходять для готування, досить мало (враховується не тільки температура згоряння, але й хімічна структура). Крім того, вони рідкісні, дорогі і тому далеко не всім доступні:

олія авокадо

оливкова (найбільш доступна)

кокосова

макадамії

рисових висівок.

Якщо у вас є можливість придбати ці масла, то краще використовувати їх. Але оскільки у більшості людей в такої можливості немає, доводиться використовувати відповідні рафіновані олії. У тому числі соняшникову. Але вибір завжди за вами, додає фахівець.

А ви це знали? Чому досвідчені городники саджають редиску тільки восени

п’ятниця, 22 листопад 2024, 13:00

Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...

А ви це знали? Кому не можна їсти буряк

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:27

Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...