Соняшникова олія стоїть на кухонній полиці практично в кожній родині. Але наскільки вона корисна? Валентина Івушкіна дала вичерпну відповідь на своїй сторінці у соцмережі "Інстаграм", передають Патріоти України.
Перш за все, потрібно розрізняти рафіновану і нерафіновану олії. Температура горіння рафінованої становить 232 градуси, нерафінованої - 107. При приготуванні їжі на сковороді температура досягає 160 градусів, а тому нерафінована для приготування страв не підходить - вона миттєво окислюється, горить і стає отрутою. Її варто використовувати тільки для салатів або додавати в приготовані страви. А як щодо рафінованої? Залишається там щось корисне після обробки?
"Я підтримую точку зору, згідно якої певна користь в ній все-таки є, адже в процесі рафінації жирні кислоти (омега-6, омега-9) залишаються на своїх місцях, - вважає Валентина. - Рафінування ніяк не впливає на енергетичну цінність продукту. Також вважається, що в рафінованій олії залишається приблизно 40% вітаміну E".
Звичайно, варто врахувати, що користь від такої олії ні в яке порівняння не йде з користю, яку організму приносять сирі або нерафіновані олії. Але нам усім треба на чомусь готувати. І хоча дієтолог категорично проти глибокого обжарювання, вона вважає, що легке обсмажування цілком допустиме. Ми готуємо на сковороді з використанням олії омлет, млинці, оладки, підрум'янюємо цибулю і моркву для супу... Яку ж олію використовувати?
Справа в тому, що нерафінованих, сирих рослинних олій, що підходять для готування, досить мало (враховується не тільки температура згоряння, але й хімічна структура). Крім того, вони рідкісні, дорогі і тому далеко не всім доступні:
олія авокадо
оливкова (найбільш доступна)
кокосова
макадамії
рисових висівок.
Якщо у вас є можливість придбати ці масла, то краще використовувати їх. Але оскільки у більшості людей в такої можливості немає, доводиться використовувати відповідні рафіновані олії. У тому числі соняшникову. Але вибір завжди за вами, додає фахівець.
Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...