
З настанням коротших днів наш внутрішній біологічний годинник, або циркадний ритм, вимагає коригування часу прийому їжі. Експерти з харчування радять зміщувати час вечері на більш ранній, щоб покращити метаболізм, сон і загальне самопочуття. Про це пише Daily Mail, передають Патріоти України.
Професорка Кетрін Нортон, доцентка кафедри спорту та харчування під час фізичних вправ в Університеті Лімерика, пояснила, що узгодження часу їжі з природними ритмами тіла може допомогти підтримувати енергію і настрій.
Експертка наголошує, що взимку «звертати увагу на те, коли ви їсте, може бути так само важливим, як і що ви їсте». Це пов’язано з тим, що травлення, вивільнення гормонів (включно з тими, які допомагають зі сном) і навіть спалювання калорій підпорядковуються циркадним ритмам. Професорка Нортон радить, що вечерю варто закінчити між 17:30 та 19:00. Прийом їжі має відбутися принаймні за дві-три години до сну.
Поради базуються на поширенні галузі «хрононутриції», яка досліджує, як час вживання їжі впливає на здоров’я. Одне дослідження показало, що люди, які вечеряли о 22:00, мали на 20% вищі піки цукру в крові та спалювали на 10% менше жиру, ніж ті, хто їв о 18:00. Великий огляд 29 досліджень виявив, що раннє вживання їжі та споживання більшої частини калорій на початку дня сприяє більшій втраті ваги, зниженню артеріального тиску, рівня цукру в крові та холестерину.
Крім того, пізні прийоми їжі пов’язані з підвищеним ризиком ожиріння та діабету 2 типу. Хоча узгодження часу прийому їжі з циркадним ритмом є перспективним способом запобігання метаболічним станам, експертка наголошує на гнучкості.
«Справжнім ключем є цілеспрямованість — робити вибір, який служить вашому здоров’ю, а не жорсткі правила, що створюють стрес. Найздоровіший ритм — це той, який гармонізує як з вашою біологією, так і з вашим способом життя», — зазначила Кетрін Нортон. Якщо пізні тренування або вечеря з друзями неминучі, професорка Нортон радить зосередитися на якості їжі. Вибирайте легші та збалансовані страви й обов’язково робіть перерву між їжею та сном у дві-три години.
Титул "найздоровішого" хліба часто приписують виробам на заквасці. Однак, експерти з Британського фонду серця дійшли висновку, що справжнім переможцем є інший вид, пише radioclub.ua, передають Патріоти України. Хоча хліб на заквасці вважають «живим» пр...
З настанням коротших днів наш внутрішній біологічний годинник, або циркадний ритм, вимагає коригування часу прийому їжі. Експерти з харчування радять зміщувати час вечері на більш ранній, щоб покращити метаболізм, сон і загальне самопочуття. Про це пиш...