Відчуття постійної втоми може мати безліч причин, і одна з них - ваш щоденний раціон. Часто ми списуємо нестачу енергії на стрес або недосип, але іноді справа в тому, що саме ми їмо, передають Патріоти України.
Нові наукові дані вказують на несподіваний продукт, який може впливати на рівень фізичної та розумової активності. Дослідження показало: деякі популярні страви здатні непомітно виснажувати організм щодня, пише eatthis.com.
Нещодавно опубліковане дослідження у журналі Nutrients виявило зв’язок між вживанням обробленого м’яса та підвищеним рівнем фізичної й ментальної втоми. Науковці вивчали 20 дорослих учасників віком від 25 до 35 років, аналізуючи їхній кишковий мікробіом та те, як він впливає на загальний стан енергії.
З-поміж усіх продуктів, які споживали учасники, саме оброблене м’ясо виявилось пов’язаним із погіршенням самопочуття – як на фізичному, так і на розумовому рівні. Люди, які частіше їли такі продукти, повідомляли про зниження енергії та посилення відчуття втоми.
Втім, автори дослідження зазначають: це лише спостереження, і причинно-наслідкового зв’язку ще не доведено.
"Ми помітили, що споживання великої кількості обробленого м’яса часто супроводжується ментальною втомою. Однак складно стверджувати, що саме це є причиною. Ми фіксуємо лише зв’язок, а не впевнені, що одна подія зумовлює іншу", – каже доктор медичних наук Алі Булані.
Його колега, докторка філософії Лорі О. Байєрлі, додає: "Це лише перше, пілотне дослідження. Ми хочемо, аби інші науковці звернули увагу на це питання і перевірили, чи отримають вони подібні результати".
Попри те, що тема потребує подальших вивчень, експерти радять обмежити споживання обробленого м’яса вже зараз. Фахівчиня з харчування Саманта Кассетті пояснює, що навіть якщо час від часу з’їсти, скажімо, смужку бекону – це навряд чи завдасть шкоди, але регулярне вживання таких продуктів не є корисним.
"Якщо вам хочеться іноді поласувати беконом чи в’яленим м’ясом – це нормально. Але я не раджу включати їх до свого щоденного раціону. Коли ви відмовляєтеся від надмірно оброблених продуктів на користь натуральних, цільних інгредієнтів – особливо рослинного походження – це сприяє розмаїттю мікробіому, знижує ризик розвитку хвороб і підвищує рівень енергії", – наголошує вона.
Крім підвищеної втоми, надмірне споживання обробленого м’яса також асоціюється з серцево-судинними захворюваннями та може навіть скоротити тривалість життя.
Відчуття постійної втоми може мати безліч причин, і одна з них - ваш щоденний раціон. Часто ми списуємо нестачу енергії на стрес або недосип, але іноді справа в тому, що саме ми їмо, передають Патріоти України. Нові наукові дані вказують на несподівани...
Рак крові - один із найнебезпечніших видів онкологічних захворювань. Від його ранньої діагностики часто залежить не тільки успіх лікування, а й саме життя. Проте у більшості випадків перші ознаки лейкемії, лімфоми або мієломи залишаються непоміченими, ...