Відчуття постійної втоми може мати безліч причин, і одна з них - ваш щоденний раціон. Часто ми списуємо нестачу енергії на стрес або недосип, але іноді справа в тому, що саме ми їмо, передають Патріоти України.
Нові наукові дані вказують на несподіваний продукт, який може впливати на рівень фізичної та розумової активності. Дослідження показало: деякі популярні страви здатні непомітно виснажувати організм щодня, пише eatthis.com.
Нещодавно опубліковане дослідження у журналі Nutrients виявило зв’язок між вживанням обробленого м’яса та підвищеним рівнем фізичної й ментальної втоми. Науковці вивчали 20 дорослих учасників віком від 25 до 35 років, аналізуючи їхній кишковий мікробіом та те, як він впливає на загальний стан енергії.
З-поміж усіх продуктів, які споживали учасники, саме оброблене м’ясо виявилось пов’язаним із погіршенням самопочуття – як на фізичному, так і на розумовому рівні. Люди, які частіше їли такі продукти, повідомляли про зниження енергії та посилення відчуття втоми.
Втім, автори дослідження зазначають: це лише спостереження, і причинно-наслідкового зв’язку ще не доведено.
"Ми помітили, що споживання великої кількості обробленого м’яса часто супроводжується ментальною втомою. Однак складно стверджувати, що саме це є причиною. Ми фіксуємо лише зв’язок, а не впевнені, що одна подія зумовлює іншу", – каже доктор медичних наук Алі Булані.
Його колега, докторка філософії Лорі О. Байєрлі, додає: "Це лише перше, пілотне дослідження. Ми хочемо, аби інші науковці звернули увагу на це питання і перевірили, чи отримають вони подібні результати".
Попри те, що тема потребує подальших вивчень, експерти радять обмежити споживання обробленого м’яса вже зараз. Фахівчиня з харчування Саманта Кассетті пояснює, що навіть якщо час від часу з’їсти, скажімо, смужку бекону – це навряд чи завдасть шкоди, але регулярне вживання таких продуктів не є корисним.
"Якщо вам хочеться іноді поласувати беконом чи в’яленим м’ясом – це нормально. Але я не раджу включати їх до свого щоденного раціону. Коли ви відмовляєтеся від надмірно оброблених продуктів на користь натуральних, цільних інгредієнтів – особливо рослинного походження – це сприяє розмаїттю мікробіому, знижує ризик розвитку хвороб і підвищує рівень енергії", – наголошує вона.
Крім підвищеної втоми, надмірне споживання обробленого м’яса також асоціюється з серцево-судинними захворюваннями та може навіть скоротити тривалість життя.
Після скорочення кількості кави сни можуть стати виразнішими, дивнішими або навіть більш емоційними. Такий ефект відзначали чимало людей, які зменшили споживання кофеїну. Дослідники сну пояснюють, що явище пов’язане з перебудовою нічних циклів організм...
Чи траплялося вам під час телефонної розмови чи наради несвідомо малювати кола, квадрати, спіралі чи інші фігури на аркуші? Здається, це лише "каракулі", проте психологія й мистецтво стверджують: такі малюнки мають глибший сенс і можуть відкрити прихов...