Картопля стане отрутою! Два популярні способи приготування, яких варто уникати

Багато хто з нас любить готувати картоплю в мундирі. Лікарі розповіли, чому це погана ідея.Існує два популярні способи приготування картоплі, які просто небезпечні для здоров'я людини. Дієтологи та лікарі-ендокринологи розповіли, чим це може загрожувати, передають Патріоти України.

Як не можна готувати картоплю?

У мундирі. Багато хто говорить про те, що вживання картоплі зі шкіркою корисне, але йдеться лише про молоду картоплю, про ідеальні бульби, на яких немає крапок, затемнень або зелених плям, а також тих, які точно були вирощені з дотриманням усіх екологічних норм.

Крім того, що в шкірці накопичуються шкідливі речовини з ґрунту та повітря, у самій картоплі міститься алкалоїд соланін, велика кількість якого шкодить організму і зазвичай викликає нудоту і головний біль. При варінні картоплі без шкірки всі ці речовини виходять у відвар, а в мундирі - залишаються всередині бульби. Найбільша кількість соланіну міститься в позеленілих і пророслих бульбах, а також картоплі, яка тривалий час зберігалася у світлому приміщенні.

При цьому не всі лікарі погоджуються з тим, що шкірка шкідлива. Лікар із США Люсія Гарсія зазначає, що в шкірці міститься 80% вітамінів від усієї картоплі, так само як і соланін. Проте в одній порції картоплі в мундирі на тиждень із людиною нічого не станеться.

В олії (картопля-фрі). Дієтологи також не рекомендують вживати в їжу картоплю, приготовлену при високій температурі, а тим більше у фритюрі. Справа в тому, що в даному випадку бульба вбирає всі жири та токсини, завдаючи серйозного удару по внутрішніх органах. Найкраще готувати картоплю на парі, в духовці або відварювати

Не робіть помилок! Коли лаврове листя може зіпсувати страву

субота, 22 лютий 2025, 17:28

Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...

ТОП-6 продуктів, які помилково вважають шкідливими - їх слід їсти для здоров'я серця

субота, 22 лютий 2025, 12:27

Деякі продукти з поганою репутацією насправді можуть мати дивовижні переваги для здоров'я серця і бути частиною корисної дієти, якщо вживати їх у помірних кількостях і готувати здоровими способами. Про це пише eatingwell.com, передають Патріоти Україн...