Кавоманам на замітку: ТОП-10 спецій та продуктів, якими можна урізноматніти смак кави

Кардамон

Додавати кардамон у каву заведено в арабській культурі. Він заспокоює, корисний для шлунка, а ще освіжає, тож каву з ним можна пити навіть у спеку. Кардамон має яскраво виражений смак, тому його потрібно зовсім небагато: щіпка розміром з 1/4 чайної ложки на одну порцію кави. Додай спецію в каву перед варінням, а далі готуй напій звичним для тебе способом.

Чорний перець

Мова про запашному перці горошком – він має антисептичні властивості, зігріває і надає напою особливий аромат. Достатньо однієї-двох горошин. Їх можна додати або в турку разом з кавою, або в готовий напій, поки він гарячий. У другому випадку дай кави трохи настоятися, а потім витягни перець.

Цедра лимона чи апельсина

Цитрусові гарні не лише для чаю. Класти в каву звичні скибочки лимона чи апельсина не варто. Краще подрібнити цедру, змішати з порошком кави, а потім варити, як звичайний напій.

Лавровий лист

Лавровий лист додасть каві приємному пряного аромату. Якщо не переборщити з кількістю, ніякого неприємного смаку ця спеція не дасть, достатньо одного невеликого листочка на чашку напою.

Лавровий лист потрібно додати відразу, як тільки знімеш каву з вогню або заллєш окропом. Дай йому трохи полежати у гарячому напої, а коли відчуєш, що він дав аромат, витягни з чашки.

Важливо, щоб лавровий лист правильно зберігався та був свіжим. Його не можна використовувати, якщо спеція лежала більше року – може з’явитися неприємний присмак чи, навпаки, він втратить будь-який аромат.

Мед

Мед у каві чудово замінить цукор. Найкраще поєднувати його з мигдальним молоком та корицею. Додай мед у вже готовий напій, інакше під час варіння він втратить частину корисних властивостей.

Мускатний горіх

Мускатний горіх зробить ранкову каву ще бадьорішою. Він зігріває, надає напою прянощі, а також стимулює мозкову діяльність. Додавати мускатний горіх варто дуже акуратно, досить невеликої дрібки, інакше кава гірчитиме. Щоб напевно пом’якшити пряність горіха і кавову гіркуватість, додай косове або будь-яке інше улюблене молоко.

Насіння чиа

Фанатам адаптогенів сподобається рецепт кави з насінням чиа. Цей суперфуд часто використовують у ЗОЖ десертах, але і для напоїв він цілком годиться.

Насіння чиа майже не має смаку, тому головне в них – користь. Перед додаванням у їжу та напої їх попередньо замочують мінімум на 10 хвилин, щоб вони стали більш желеподібними.

Ще один адаптоген, цього разу ароматний, який можна додати в каву до насіння чиа – гілочка розмарину.

Яєчний жовток

Яєчний жовток додають до турецької кави – він замінює в ньому інші варіанти вершкової основи: молоко, вершки, морозиво. Така кава виходить густою, ситною і дуже ніжною на смак.

Збитий з цукром жовток потрібно додавати в каву, що закипає, і відразу знімати напій з вогню – жовток повинен не зваритися, а залишитися рідким, як жирні вершки.

Сіль

Деякі гурмани додають у каву трохи солі, щоб прибрати гіркоту та по-новому розкрити смак напою. Класти сіль у турку потрібно відразу разом з кавою та цукром перед варінням. Її має бути зовсім небагато, щоб лише нейтралізувати гіркоту, а не зробити напій солоним. Під час пиття сіль майже повинна відчуватися.

Лаванда

Лавандова кава – популярний напій у сучасних кав’ярнях, але його нескладно приготувати самостійно. Для цього потрібно лише додати до кави кілька сухих квіток, залити водою та варити, як завжди. Як і будь-якої іншої спеції, лаванди має бути зовсім небагато, інакше вона зіпсує смак, а не урізноманітнить його.

Кава з лавандою може бути як молочною, так і чорною.

15 хвилин і можна їсти! Як замаринувати швидко огірки з кунжутом

четвер, 9 травень 2024, 14:08

Якщо ви любите мариновані огірочки, саме швидкі, хрумкі, соковиті і дещо гостренькі, то приготуйте з кунжутом. Така закуска і на свято буде смакувати, і в звичайний день. Огірки потрібно помити, порізати на 4-6 шматочків, скласти в пакет і відбити злег...

Дуже смачно! Ледачі хачапурі з лаваша всього за 15 хвилин

четвер, 9 травень 2024, 11:07

Ліниві хачапурі з лавашу з начинкою з кислого сиру і твердого сиру – страва дуже оригінальна, яку можна як подати на сніданок, так і як закуску до келиха червоного вина. Готуються дуже легко, швидко (всього за 15 хвилин), а виходять надзвичайно смачним...