Чорна кава, шоколад або навіть шматочок торта - все це багато хто автоматично заносить до списку "зубних ворогів". Але чи справді солодке й улюблений напій зранку так шкодять здоров'ю ротової порожнини? Стоматологи пояснюють: не все так просто, передають Патріоти України.
Насправді сама по собі кава не викликає карієсу. Основна загроза — не в каві, а в цукрі, який ми додаємо до неї. Крім того, кава може залишати пігмент, що зумовлює потемніння емалі, але це — косметична проблема, яку легко вирішити професійним чищенням.
Порада: пий каву без цукру і не затримуй напій у роті. Після кави прополощи рот водою — це допоможе зберегти білизну зубів.
Цукор справді є джерелом "палива" для бактерій, але справа не лише в кількості солодкого, а у тривалості його контакту із зубами.
Желейки, льодяники, іриски — ось головні "шкідники", бо прилипають до зубів і довго залишаються в роті.
Порада: краще з’їсти солодке одразу після їжі, ніж перекушувати цукерками протягом дня.
Занадто часте чищення, особливо з жорсткою щіткою або відразу після кислого, може пошкодити емаль. Правильніше — прополоскати рот водою або пожувати жуйку без цукру. А зуби чистити — двічі на день.
Насправді фруктові соки містять кислоти та природні цукри, які роз’їдають емаль не менше, ніж солодка газована вода.
Порада: пий соки через трубочку, а після — обов’язково прополощи рот.
Головне зло — погана гігієна, постійне "перекусування" і нехтування профілактикою. Кава та солодощі самі по собі не є фатальними, якщо дотримуватися простих правил:
Коли креми та маски вже не дають бажаного ефекту, варто шукати підтримку не лише зовні, а й в харчуванні. Одним із найпотужніших овочів для уповільнення старіння зсередини вчені називають броколі, передають Патріоти України. У броколі міститься сульфор...
Намерзання льоду у холодильнику чи морозильній камері - не тільки неприємність, а й додаткові витрати електроенергії та ризик поломки техніки. Але є простий спосіб запобігти цій проблемі ще до її появи, передають Патріоти України. Автор популярного You...