Хірург б'є на сполох: Саме це треба додати до раціону, щоб не захворіти на рак кишківника

Більшість людей не вживають достатньо клітковини - це один з головних чинників, що сприяє стрімкому зростанню випадків раку кишківника серед молоді. Про це попередив колоректальний хірург Хані Юсеф із лікарні Harborne Hospital у Бірмінгемі, передають Патріоти України.

«Рекомендована норма — щонайменше 30 г клітковини щодня. Але на практиці люди споживають усього 18–20 г, і це тривожна статистика», — зазначає лікар.

Клітковина — це складова рослинної їжі, яку організм не перетравлює, але яка необхідна для здорової роботи шлунково-кишкового тракту. Вона сприяє регулярному випорожненню, зменшує час контакту токсичних речовин зі стінками кишківника та живить корисні бактерії.

«Подумайте про клітковину як про природну систему очищення: вона прибирає залишки їжі і підтримує здорову мікрофлору», — пояснює Юсеф.

За даними благодійної організації Bowel Cancer UK, дефіцит клітковини відіграє роль у 28% випадків раку товстої кишки у Великій Британії.

Як поповнити раціон?

Все просто: додайте горіхи та ягоди до ранкової вівсянки — це покриє третину денної норми. Також включайте до раціону овочі, фрукти, насіння та цільнозернові продукти. Але вводити клітковину треба поступово, щоб не спричинити дискомфорт у травленні.

Додаткові переваги:

Клітковина не лише зменшує ризик онкології, але й може захищати від інфекцій, таких як небезпечна кишкова паличка E.coli. Високий вміст клітковини, як виявили дослідники, — одна з небагатьох дієвих протидій цій бактерії.

Тривожні сигнали, на які варто звернути увагу:

  • кров у випорожненнях
  • тривалі зміни у роботі кишечника
  • біль у животі, безпричинне схуднення та постійна втома

Хоча неприємний запах випорожнень рідко є ознакою раку, лікар радить не ігнорувати стійкі зміни, що тривають кілька тижнів — раннє виявлення дає найкращі шанси на успіх лікування.

Захворюваність серед молоді зростає: згідно з глобальним дослідженням, рак кишківника у людей до 50 років зростає у 27 із 50 країн. Ймовірними причинами вважають забруднення довкілля, мікропластик у їжі, сучасні харчові добавки та малорухливий спосіб життя.

У Великій Британії щорічно діагностують близько 44 тисяч випадків раку кишківника. Понад 17 тисяч людей помирає. І понад половина випадків цієї хвороби — попереджувані, наголошують у Cancer Research UK.

Це під силу всім! Вчені назвали звичку, яка рятує від раку

неділя, 14 вересень 2025, 21:28

Фізична активність може не лише допомогти запобігти виникненню раку молочної залози, але й боротися з ним на клітинному рівні - під час тренування м’язи виділяють речовини, які пригнічують ріст онкоклітин. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в...

Гречка швидко псується, якщо зберігати її в цих місцях - названо поширені помилки

неділя, 14 вересень 2025, 19:40

Сира гречка - корисна і поживна крупа, яку часто використовують для приготування здорових страв. Але не всі знають, що неправильні умови зберігання можуть швидко погіршити якість гречки, зробивши її непридатною до вживання, передають Патріоти України. ...