Хліб чи картопля: Вчені поставили крапку у суперечці про "хороші" та "погані" вуглеводи

Питання про "хороші та погані вуглеводи" давно хвилює людей, особливо тих, що дотримуються дієти. Як пише New York Post, нове дослідження, опубліковане в Frontiers in Nutrition, поставило крапку у цьому питанні і визначило, які вуглеводи слід обирати під час їжі, передають Патріоти України.

Як зазначають автори дослідження, думка про всі вуглеводи як про взаємозамінні є хибною, адже вони, як правило, мають дуже різний вміст вітамінів і мінералів.

Дослідження показало, що заміна крохмалистих овочів, таких як картопля, на зернові продукти, такі як рис і цільнозерновий хліб, лише на один день призвела до зниження калію на 21%, вітаміну B6 на 17%, вітаміну C на 11% і клітковини на 10%.

Порівняно з крохмалистими овочами, зернові, як правило, містять менше калію та вітаміну С, але забезпечують більшу кількість тіаміну, цинку та вітаміну Е.

"Багато крохмалистих овочів є хорошими джерелами калію (наприклад, одна середня картоплина забезпечує 15% добової норми]. Споживання зернових замість крохмалистих овочів може ще більше збільшити розрив між рекомендованим і фактичним споживанням калію, - йдеться у дослідженні. Значне зниження споживання клітковини (-10%) також відбулося, коли зернові замінили картоплю.

"Як це часто буває у світі харчування, рекомендації зводяться до балансу, різноманітності та поміркованості… Важливо отримати правильну суміш овочів і зернових і включати як крохмалисті, так і некрохмалисті овочі, щоб забезпечити задоволення потреб як у макроелементах, так і в мікроелементах", - підкреслюється у дослідженні.

Цей лайфхак виручить: Що робити, якщо улюблені джинси сіли після прання

четвер, 21 листопад 2024, 22:10

Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...