Хліб чи картопля: Вчені поставили крапку у суперечці про "хороші" та "погані" вуглеводи

Питання про "хороші та погані вуглеводи" давно хвилює людей, особливо тих, що дотримуються дієти. Як пише New York Post, нове дослідження, опубліковане в Frontiers in Nutrition, поставило крапку у цьому питанні і визначило, які вуглеводи слід обирати під час їжі, передають Патріоти України.

Як зазначають автори дослідження, думка про всі вуглеводи як про взаємозамінні є хибною, адже вони, як правило, мають дуже різний вміст вітамінів і мінералів.

Дослідження показало, що заміна крохмалистих овочів, таких як картопля, на зернові продукти, такі як рис і цільнозерновий хліб, лише на один день призвела до зниження калію на 21%, вітаміну B6 на 17%, вітаміну C на 11% і клітковини на 10%.

Порівняно з крохмалистими овочами, зернові, як правило, містять менше калію та вітаміну С, але забезпечують більшу кількість тіаміну, цинку та вітаміну Е.

"Багато крохмалистих овочів є хорошими джерелами калію (наприклад, одна середня картоплина забезпечує 15% добової норми]. Споживання зернових замість крохмалистих овочів може ще більше збільшити розрив між рекомендованим і фактичним споживанням калію, - йдеться у дослідженні. Значне зниження споживання клітковини (-10%) також відбулося, коли зернові замінили картоплю.

"Як це часто буває у світі харчування, рекомендації зводяться до балансу, різноманітності та поміркованості… Важливо отримати правильну суміш овочів і зернових і включати як крохмалисті, так і некрохмалисті овочі, щоб забезпечити задоволення потреб як у макроелементах, так і в мікроелементах", - підкреслюється у дослідженні.

Прокидаєтесь серед ночі? Лікарі з’ясували, що винен гормон стресу - і це небезпечно

неділя, 26 жовтень 2025, 9:13

Ви лягаєте спати, але посеред ночі прокидаєтесь з відчуттям тривоги чи нав’язливих думок, а вранці почуваєтесь так, ніби не спали зовсім? Ймовірно, ваш організм потерпає від так званого кортизолового сну - стану, коли хронічний стрес порушує природний ...

Експерт з довголіття назвав чотири продукти, які ніколи не варто тримати вдома

неділя, 26 жовтень 2025, 8:42

Американський дослідник довголіття Ден Бюттнер, автор концепції «блакитних зон», виділяє чотири групи продуктів, які шкодять здоров’ю та заважають вести правильний спосіб життя. Він радить не тримати їх на кухні, щоб уникнути спокуси та підтримувати зд...