Хліб чи картопля: Вчені поставили крапку у суперечці про "хороші" та "погані" вуглеводи

Питання про "хороші та погані вуглеводи" давно хвилює людей, особливо тих, що дотримуються дієти. Як пише New York Post, нове дослідження, опубліковане в Frontiers in Nutrition, поставило крапку у цьому питанні і визначило, які вуглеводи слід обирати під час їжі, передають Патріоти України.

Як зазначають автори дослідження, думка про всі вуглеводи як про взаємозамінні є хибною, адже вони, як правило, мають дуже різний вміст вітамінів і мінералів.

Дослідження показало, що заміна крохмалистих овочів, таких як картопля, на зернові продукти, такі як рис і цільнозерновий хліб, лише на один день призвела до зниження калію на 21%, вітаміну B6 на 17%, вітаміну C на 11% і клітковини на 10%.

Порівняно з крохмалистими овочами, зернові, як правило, містять менше калію та вітаміну С, але забезпечують більшу кількість тіаміну, цинку та вітаміну Е.

"Багато крохмалистих овочів є хорошими джерелами калію (наприклад, одна середня картоплина забезпечує 15% добової норми]. Споживання зернових замість крохмалистих овочів може ще більше збільшити розрив між рекомендованим і фактичним споживанням калію, - йдеться у дослідженні. Значне зниження споживання клітковини (-10%) також відбулося, коли зернові замінили картоплю.

"Як це часто буває у світі харчування, рекомендації зводяться до балансу, різноманітності та поміркованості… Важливо отримати правильну суміш овочів і зернових і включати як крохмалисті, так і некрохмалисті овочі, щоб забезпечити задоволення потреб як у макроелементах, так і в мікроелементах", - підкреслюється у дослідженні.

Скільки разів на тиждень можна їсти макарони - відповідь може здивувати

субота, 27 грудень 2025, 6:11

Макарони давно стали важливою частиною середземноморської дієти, яку вважають однією з найкорисніших у світі. Попри популярність білкових дієт, експерти наголошують: вуглеводи, зокрема паста, необхідні для енергії, гарного самопочуття та відчуття ситос...

Не пийте капучино після вечері - ось чому

субота, 27 грудень 2025, 5:40

Капучино - смачний молочний напій, але після ситної трапези він може викликати дискомфорт та здуття живота, особливо у людей з непереносимістю лактози. Молоко в напої уповільнює травлення і зменшує стимулюючий ефект кофеїну на шлункову кислоту та жовч,...