"Хліб шкідливий" та ще ТОП-4 міфи про харчування, які розвінчали вчені

Численні міфи про здорове харчування збили з пантелику багатьох із нас - ось чому так важливо знати, що рекомендують їсти (або, навпаки, не їсти) вчені, передають Патріоти України.

Наприклад, не варто відмовлятися від глютена, якщо це не рекомендація твого гастроентеролога — він шкідливий лише тим людям, у яких є його непереносимість. Ось ще кілька міфів про продукти, про які тобі треба знати.

Міф №1: соя викликає рак

Як пояснює дієтолог Рохіні Баєкаль, дослідження, які пов’язали сою та розвиток онкологічних захворювань, проводилися на щурах. Ті ж, у яких брали участь люди, показали, що вживання сої в їжу знижує ризик раку передміхурової залози, раку молочної залози та серцево-судинних захворювань. Нічого дивного, адже соя — відмінне джерело рослинного білка, що містить усі дев’ять незамінних амінокислот.

Міф №2: хліб шкідливий

Війна з хлібом ведеться вже багато років: останнім часом він набув репутації одного з найгірших продуктів, які можна їсти. Однак дослідження 2020 року “Association Between Plant and Animal Protein Intake and Overall and Cause-Specific Mortality”, в якому були вивчені дані 237 036 чоловіків і 179 068 жінок, отримані за 16 років, показало, що вживання рослинного білка пов’язане з нижчою вірогідністю смерті загалом і від серцево-судинних захворювань, і особливо помітною залежність стає, коли протеїни люди отримують з хліба та макаронів, а не м’яса та яєць.

Міф №3: картопля шкідлива

Як пояснює дієтолог Торал Шах, звичайна картопля містить клітковину, вітамін В та інші поживні речовини – особливо багато їх у шкірці. Є ще один нюанс, про який важливо знати: виявляється, найкорисніше розігріті залишки приготовленої картоплі — у них більше резистентного крохмалю, а глікемічний індекс у вчорашнього пюре буде нижчим, ніж у свіжого.

Міф №4: треба уникати всіх оброблених продуктів

Як пояснює Баєкаль, все залежить від того, як оброблялися продукти. Наприклад, заморожені фрукти та овочі часто мають таку ж поживну цінність, як і свіжі (а в чорниці після дії холоду навіть додається антиоксидантів). Немає нічого поганого в консервованій квасолі, сухофруктах, цільнозернових макаронах і тофу — уникати треба лише ультраобробленої їжі: газованих напоїв, чіпсів, упакованого печива, до складу якого нерідко входять трансжири тощо.

Міф № 5: не можна їсти вуглеводи ввечері

Як пояснює дієтолог Кетрін Рабесс, тілу потрібні вуглеводи не тільки тоді, коли ми рухаємося — вони потрібні, поки наш мозок працює, адже для цього йому потрібна глюкоза. Тож не варто відмовлятися від картоплі чи хліба після 16:00 – це лише знизить твою витривалість та здатність концентруватися.

Врожаю не буде! Названо сорти картоплі, які не рекомендують садити українцям

субота, 22 лютий 2025, 19:06

Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...

Не робіть помилок! Коли лаврове листя може зіпсувати страву

субота, 22 лютий 2025, 17:28

Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...