Хитрощі, про які багато хто не здогадується: Як варити рис, щоб він не злипався

Рис - цінний та смачний продукт, який можна по-різному готувати: варити, смажити, готувати з нього неймовірно соковиті котлети та різотто, молочні каші та супи, суші. Але дуже часто рис виходить не розсипчастим, недовареним і пригорає з ряду причин, передають Патріоти України.

Разом з The lime зібрали корисні поради щодо приготування розсипчастого рису. Завдяки простим лайфхакам він не перетвориться на злиплу кашу, а буде однорідним та смачним.

Що потрібно зробити, щоб зварити розсипчастий рис

Перед варінням рис потрібно промити під проточною водою кілька разів, доки вода не стане повністю прозорою – це потрібно, щоб видалити зайвий крохмаль. Це головна причина, через яку рис злипається в процесі приготування.

Виберіть відповідний посуд для варіння рису. Це має бути каструля з товстим дном чи котел.

Рис потрібно заливати лише гарячою або киплячою водою. Правильно розрахувати кількість води можна завдяки пропорціям:

  • для довгозерного рису – 1: 1,5-2;
  • для середньозернистого — 1: 2-2,5;
  • для круглозернистого — 1: 2,5-3;
  • для пропареного — 1:2;
  • для коричневого — 1: 2,5-3;
  • для дикого – 1:3,5.

Щоб рис не переварився, необхідно розрахувати час приготування. Середній час варіння в каструлі після закипання в залежності від виду рису складає:

  • білий рис – 20 хвилин;
  • пропарений – 30 хвилин;
  • коричневий – 40 хвилин;
  • дикий – 40-60 хвилин.

У воду з рисом краще не додавати ніяких приправ та спецій. Крупу необхідно варити на слабкому вогні — йому потрібно деякий час, щоб увібрати в себе вологу. Перемішуйте рис лише після його закипання.

Надати рису легкий трав’янистий відтінок та вишуканий аромат можна за допомогою одного інгредієнта. Перед таким гарніром з азіатськими нотками точно ніхто не встоїть.

Варто знати! ТОП-5 фруктів та овочів, які є небезпечними для собак

вівторок, 20 травень 2025, 8:33

Собаки — це наші вірні компаньйони та повноцінні члени сім’ї, а тому, господарям важливо уважно дбати про їхню безпеку. Це особливо це важливо, оскільки деяка повсякденна їжа може бути небезпечною для їх здоров'я, передають Патріоти України. В Daily Ex...

Народні прикмети на 20 травня. Українці традиційно цього дня обережно поводились з ножами та іншими гострими предметами

вівторок, 20 травень 2025, 7:05

20 травня за новим стилем (2 червня за старим) вшановують пам'ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія. За юліанським календарем згадують явлення в небі Хреста Господнього в Єрусалимі. . 20 травня наші предки займалися посівом огірків. Для цієї сп...