Чорна, червона, а може, біла? Який сорт смородини найкорисніший і яку харчову цінність має кожен із них? Варто дізнатися відповіді на ці запитання, особливо зараз, коли в Україні триває сезон цих смачних ягід, передають Патріоти України.
У світі існує близько 150 сортів смородини, але найпопулярнішими є: чорна, червона і біла смородина.
Незалежно від сорту, вживання смородини забезпечує організм цінними вітамінами та мікроелементами, які, серед іншого:
Крім того, речовини, що містяться в смородині:
Читайте також: Застосовуйте раз на сім днів — кущі будуть вгинатися від ягід.
Чорна смородина вважається найкориснішим сортом — завдяки високому вмісту антоціанів. Це речовини з групи флавоноїдів, які мають потужні антиоксидантні, протизапальні та протиракові властивості.
У 100 г чорної смородини міститься 1265 мг антоціанів, тоді як у червоній — лише 199 мг на 100 г. Найменше цих корисних сполук у білій смородині.
Читайте також: Не пропустіть час літнього обрізання смородини — урожай здивує.
Чорна смородина також містить більше мінералів — кальцію, заліза, магнію, калію та цинку — ніж червона. А за вмістом вітаміну С вона перевершує червону і білу майже в чотири рази. Вона також є хорошим джерелом вітаміну А, вітамінів групи B (B1, B2, B5, B6), а також вітаміну E.
Натомість перевага червоної смородини — у вищому вмісті вітаміну К1, вона трохи менш калорійна і має більше клітковини, ніж її "родичі".
Щоб отримати найбільшу користь для здоров’я від смородини, зверніть увагу саме на чорну смородину. Червона посідає друге місце за вмістом корисних речовин, а біла — замикає рейтинг.
Корисно знати: Плануєте схуднути? Ці ягоди обов’язково включіть до свого раціону.
З наближенням Дня всіх святих та Дня поминання померлих люди починають активно готувати могили. Але не всі знають, які предмети не варто приносити, щоб не накликати невдачу та негативну енергію, передають Патріоти України. Кароліна Возняк наголошує, що...
Сніданок задає тон всьому дню, тому важливо обирати продукти, що підтримують здоров’я та енергію. На жаль, деякі звичні страви можуть, навпаки, завдати шкоди організму, якщо їсти їх регулярно, передають Патріоти України. Дієтологи виділили кілька проду...