Чорна, червона, а може, біла? Який сорт смородини найкорисніший і яку харчову цінність має кожен із них? Варто дізнатися відповіді на ці запитання, особливо зараз, коли в Україні триває сезон цих смачних ягід, передають Патріоти України.
У світі існує близько 150 сортів смородини, але найпопулярнішими є: чорна, червона і біла смородина.
Незалежно від сорту, вживання смородини забезпечує організм цінними вітамінами та мікроелементами, які, серед іншого:
Крім того, речовини, що містяться в смородині:
Читайте також: Застосовуйте раз на сім днів — кущі будуть вгинатися від ягід.
Чорна смородина вважається найкориснішим сортом — завдяки високому вмісту антоціанів. Це речовини з групи флавоноїдів, які мають потужні антиоксидантні, протизапальні та протиракові властивості.
У 100 г чорної смородини міститься 1265 мг антоціанів, тоді як у червоній — лише 199 мг на 100 г. Найменше цих корисних сполук у білій смородині.
Читайте також: Не пропустіть час літнього обрізання смородини — урожай здивує.
Чорна смородина також містить більше мінералів — кальцію, заліза, магнію, калію та цинку — ніж червона. А за вмістом вітаміну С вона перевершує червону і білу майже в чотири рази. Вона також є хорошим джерелом вітаміну А, вітамінів групи B (B1, B2, B5, B6), а також вітаміну E.
Натомість перевага червоної смородини — у вищому вмісті вітаміну К1, вона трохи менш калорійна і має більше клітковини, ніж її "родичі".
Щоб отримати найбільшу користь для здоров’я від смородини, зверніть увагу саме на чорну смородину. Червона посідає друге місце за вмістом корисних речовин, а біла — замикає рейтинг.
Корисно знати: Плануєте схуднути? Ці ягоди обов’язково включіть до свого раціону.
Старіння шкіри - природний процес, але його швидкість напряму залежить від наших щоденних звичок. Правильний догляд може зберегти пружність, зволоженість і здоровий колір шкіри навіть у літньому віці, тоді як помилки в догляді значно прискорюють появу ...
Банани – вибагливі фрукти, які при неправильному зберіганні дуже швидко псуються. Найпоширеніша помилка, яку допускають господарі, - зберігання їх у холодильнику. Хоча це здається логічним, насправді холод негативно впливає на ці тропічні плоди, переда...