Коли потрібно мити яйця? У цих випадках це справді необхідно

Яйця - один із найкорисніших продуктів для здоров’я. Вони багаті білком, вітамінами A, D, E, K, вітамінами групи B та мінералами (фосфор, селен, цинк, кальцій). Крім того, яйця містять лецитин і холін, які підтримують роботу мозку та нервової системи, а також лютеїн і зеаксантин - для захисту очей від дегенерації жовтої плями, передають Патріоти України.

Багато людей задаються питанням: чи потрібно мити яйця перед зберіганням у холодильнику або перед приготуванням. Деякі вважають, що обов’язково, адже на шкаралупі можуть бути бактерії та забруднення, включаючи сальмонелу.

Що важливо знати:

  • При термічній обробці (варіння, смаження) миття не потрібне – високі температури знищують бактерії.
  • Миття яєць може бути небезпечним: бактерії з шкаралупи потрапляють на раковину, стільницю чи руки, створюючи вторинне джерело зараження.
  • При використанні сирих яєць (для домашнього майонезу, тартару, кремових тортів) яйця слід бланшувати: залийте їх кип’ятком на 2–3 хвилини, потім промийте під проточною водою.
  • Зламану сиру шкаралупу потрібно відразу викинути, а руки ретельно вимити.
  • Зберігайте яйця в оригінальній упаковці, не дозволяючи їм контактувати з полицями холодильника.

Таким чином, миття яєць не завжди обов’язкове, але певні правила допоможуть убезпечити ваші страви та здоров’я.

Не можете заснути? Додайте цей мінерал у вечерю - і сон стане міцнішим

п’ятниця, 12 вересень 2025, 10:09

Хронічні проблеми зі сном можна полегшити… за допомогою вечері. Нове дослідження за участі понад 4600 дорослих довело: калій - мінерал, який допомагає засинати і довше спати без пробуджень, передають Патріоти України. . Чому це працює? Калій розслаб...

Виникає "залежність"! Названо звичні закуски, які провокують переїдання - вчені пояснили чому

п’ятниця, 12 вересень 2025, 9:15

Чіпси, печиво, піца та інші "надто смачні" продукти можуть непомітно підривати ваше здоров’я і заважати контролювати вагу, передають Патріоти України. Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало: їжа, що містить особливе поєднання солі, ц...