Корисні не усім: Скільки можна їсти томатів без шкоди для здоров'я

Хоча вживання таких овочів, як помідори, позитивно впливає на стан здоров'я, це не означає, що можна їсти їх у великих кількостях або пити томатний сік як заманеться, без міри.

"Помідори асоціюються з літом і сонцем, хоча на полицях магазинів вони є цілий рік. Проте взимку і навесні ми їмо їх з меншим ентузіазмом, вони не такі смачні, не мають свого характерного запаху, та й часто можуть містити шкідливі інгредієнти. А зараз, в серпні вони, безумовно, більш смачні і корисні", - пише дієтолог Світлана Фус у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Давайте подивимося, чим особливо багаті томати і яку вигоду це приносить:

  • лікопін – натуральний барвник з групи каротиноїдів, потужний антиоксидант. Цей каротиноїд знижує ризик виникнення онко- і серцево-судинних захворювань;
  • бета-каротин, який потрібен для імунної системи, убезпечує нормальний стан шкіри та слизових оболонок ;
  • калій – важливий мінерал для правильної роботи серцево-судинної і нервової систем;
  • йод, який необхідний для нормального метаболізму та функціонування щитовидної залози;
  • вітамін С. Одне з завдань якого підтримувати вироблення колагену, потрібного для красивої пружної шкіри, зв'язок і хрящової тканини.

Також до складу помідорів, хоч і в невеликих кількостях, входять:

  • лютеїн – антиоксидант, який покращує зір, а ще протистоїть розвитку атеросклерозу;
  • залізо – сприяє утворенню гемоглобіну;
  • фолієва кислота – важлива речовина під час вагітності, необхідна для росту і розвитку кровоносної і нервової системи плода.

Також містять інші вітаміни та мінерали (вітаміни групи В, вітамін К, кремній, кобальт, хром). Але головна речовина, якою надзвичайно цінний помідор – лікопін. В залежності від сорту помідорів вміст лікопіну від 5 до 50 мг/кг. Його кількість зазвичай корелює з інтенсивністю червоного забарвлення плоду.

Важливі факти про томати

Рекомендовано, щоб в денний раціон входило 5 – 7,5 мг лікопіну. Поряд з іншими овочами оранжевого або насиченого червоного кольору, що містять лікопін, на день вистачить два помідори або одна склянка томатного соку або 2-3 столових ложки натурального томатного соусу (не покупного кетчупу – там купа солі, цукру та інших шкідливих речовин).

Вживати у великій кількості протипоказано при захворюваннях нирок, подагрі, підвищеній кислотності шлунку, виразці та гастриті. Крім того помідори можуть викликати алергію.

Часто можна чути, що з раціону необхідно виключити пасльонові. Вони, на думку деяких авторів, завдають велику шкоду організму через вміст в них лектинів. Але лектини в основному знаходяться в недостиглих зелених помідорах, а в стиглих їх вкрай мало. При термічній обробці їх концентрація значно знижується.

І хоча вживання таких овочів, як помідори, позитивно впливає на стан здоров'я, це не означає, що можна їсти їх у великих кількостях або пити томатний сік як заманеться, без міри. Кількість і частота вживання помідорів, та й будь-яких інших продуктів харчування, має значення".

Джерело: 24 канал

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...