Краще виключити з меню! Напої зі штучними підсолоджувачами на 20% підвищують ризик аритмії

Вживання дієтичних газованих напоїв зі штучними підсолоджувачами на 20% підвищує ризик виникнення небезпечного серцевого захворювання, пов’язаного із нерегулярним серцебиттям, передають Патріоти України.

Таких висновків дійшла група китайських вчених, проводячи дослідження, опубліковане в науковому журналі Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, повідомляє CNN.

Миготлива аритмія, або фібриляція передсердь – це нерегулярне серцебиття, яке багато людей описують як "тремтіння" або "тріпотіння" серця в грудях.

Миготлива аритмія є основною причиною інсульту в США. Також вона може призводити до утворення тромбів, виникнення серцевої недостатності та збільшення ризику серцевого нападу, деменції й захворювань нирок.

Під час дослідження вчені проаналізували дані майже 202 тисяч людей, які містяться в UK Biobank. Вік учасників – від 37 до 73 років. За ними спостерігали в середньому протягом 10 років.

Дослідження показало, що серед споживачів штучно підсолоджених напоїв частіше траплялися жінки – вони були молодші, мали більшу вагу і вищу поширеність діабету 2-го типу.

Водночас молодші чоловіки з більшою вагою та вищою поширеністю серцево-судинних захворювань частіше пили напої з цукром.

Під час дослідження науковці виявили, що напої зі штучними підсолоджувачами підвищували ризик виникнення миготливої аритмії на 20%. Тоді як напої з додаванням цукру – на 10%.

Водночас вживання несолодких соків, зокрема апельсинового або овочевого, навпаки – сприяло зменшенню ризику появи хвороби на 8%.

"Нам все ще потрібні додаткові дослідження напоїв, щоб підтвердити ці висновки й повністю зрозуміти всі наслідки для здоров'я, пов'язані з серцевими захворюваннями та іншими станами.

А поки що найкращим вибором є вода. Виходячи з цього дослідження, слід обмежити або уникати вживання без- і низькокалорійних підсолоджених напоїв", – зауважила професорка наук про харчування Університету Пенсильванії Пенні Кріс-Етертон, яка не брала участь у дослідженні.

Як передбачити, якою ціна криптовалюти буде в майбутньому?

середа, 22 січень 2025, 17:47

Заробляти в криптоіндустрії зможуть ті, хто знає, яка ціна криптовалюти зараз і як вона може змінитися. Котирування цифрових монет постійно коливаються, через що складно відстежити всі можливі стрибки. При цьому ринок пропонує кілька способів, які допо...

Це може здивувати! Як вживання алкоголю впливає на ризик розвитку раку

середа, 22 січень 2025, 8:59

В Центрі громадського здоров’я України з посиланням на світові наукові дослідження пояснюють: чим менше алкоголю вживає людина, тим менше ризик розвитку у неї раку. Читайте в матеріалі ТСН.ua, чому алкогольні напої можуть стати причиною раку і кому вза...