Краще забудьте про це! Названо продукти та напої, які можуть нашкодити шлунку

Нерідко певна їжа може негативно вплинути на роботу вашої травної системи навіть до дискомфорту у травленні, а також погіршенні вашого самопочуття. Тому дієтологи назвали список продуктів і напоїв, які можуть зруйнувати ваш шлунок, передають Патріоти України.

При їх споживанні у вас може виникнути подразнення та інші неприємні відчуття. Про це йдеться у матеріалі видання Eat This Not That.

Цвітна капуста

У цьому овочі є рафіноза - неперетравлюваний вуглевод, який може викликати розлад у тих, хто має проблеми з травленням. Тому для полегшення перетравлення потрібна ретельна термічна обробка.

Газовані напої

Хоч вони і приємні на смак, проте виділяють вуглекислий газ, який може спричинити здуття живота або гази у вашій травній системі та спричинити біль у шлунку. У якості альтернативи вибирайте чисту воду, коли це можливо, і пийте газовану воду та інші напої, наприклад вино, в помірних кількостях.

Молоко

Дієтологи попереджають про те, що молоко та молочні продукти містять вуглевод лактозу, для розщеплення якої деяким людям не вистачає ферменту. Як наслідок - люди з непереносимістю лактози можуть відчувати болі в животі, гази, здуття живота та діарею. Ви можете уникнути цих проблем, споживаючи молочні продукти в невеликих кількостях або вибрати безлактозний сорт, який містить фермент для розщеплення лактози.

Томатний соус

Попри те, що томатний соус поживний, але він як правило дуже кислий, що може викликати розлад шлунка. Тому навіть невелика кількість піци може призвести до проблем зі шлунком або рефлюксом.

Червоне м'ясо

При надмірному споживанні воно здатне викликати розлад травлення, адже червоне м’ясо не тільки має високий вміст насичених жирів, але й вміст білка означає, що воно буде проводити більше часу у вашому шлунку. Тому варто замінити його на продукти з білками з меншим вмістом жиру в невеликих порціях.

Смажене курча

Небезпека у тому, що під час приготування використовується багато олії, крім того, сама курка містить дуже багато жиру. Тому це потенційне навантаження на ваш травний тракт. Тому варто споживати її лише тоді, коли ви не відчуваєте проблем з травленням. Також варто вибрати нежирну курку на грилі або запечену.

Випивка

Відомо, що під час споживання алкоголю подразнюється слизова оболонка шлунку, тому це може викликати проблеми ті дискомфорт. Прийнято вважати, що міцні алкогольні напої та вино можуть бути найгіршими напоями, проте пиво також може порушити роботу травного тракту. Рекомендується вживати воду під час прийому алкогольних напоїв.

Сир

Як відомо, сир є більш концентрованим джерелом насичених жирів, тому деякі люди можуть погано переносити будь-які молочні продукти. Адже вони перетравлюються та засвоюються повільніше, ніж моно- та поліненасичені жири. Якщо у вас є проблеми зі споживанням молочних продуктів відмовтеся від них і вибирайте альтернативу без молочних продуктів.

Содова вода

Як і газовані напої, газована вода особливо шкодить вашому шлунку. Адже газована вода містить не тільки багато цукру, але й зазвичай містить фосфорну кислоту. Обидва можуть подразнювати травний тракт, тому вибирайте інший напій.

Гострий перець

При споживанні гострої їжі ваш шлунок подразнюється. Особливо гострий перець надає смаку, кольору та вітаміну С багатьом стравам, але оскільки він гострий, він може дратувати і сильним розладом шлунку.

Квасоля

Якщо ви хочете їсти продукти, які легко засвоюються, квасоля має неймовірно високий вміст клітковини. Як тільки ваш шлунок буде в порядку, включайте квасолю до вашого раціону, щоб ваш мікробіом був здоровим і потенційно міг допомогти уникнути деяких майбутніх розладів травлення.

Крекери з високим вмістом клітковини

Перед вживанням слід пам’ятати про те, що крекери з високим вмістом клітковини будуть проводити занадто багато часу у вашому травному тракті та змушувати його працювати інтенсивніше, ніж потрібно. Тому варто скористатися простими солоними закусками та перейдіть на здорові крекери, поступово збільшуючи щоденне споживання клітковини.

Брокколі

Брюссельська капуста чи броколі є чудовими продуктами харчування, якщо у вас немає проблем з травленням. Водночас слід бути обережним, адже вони містять не лише клітковину, але й вуглеводи, які називаються олігосахаридами, які не перетравлюються, подібно до клітковини.

Кава

Якщо ви навіть випили каву зранку, це може викликати проблеми з травленням пізніше. Як відомо, кава є водночас кислою та, як відомо, має сечогінну. Тому варто пропустити зайву чашку кави, якщо ви хочете уникнути надмірного роздратування або можливості стимулювання діареї.

Апельсиновий сік

Також апельсиновий сік не є найкращою ідеєю, коли у вас хвороба шлунку. Небезпека в тому, що кислотність може погіршити відчуття шлунка, подібно до ефекту томатного соусу. Розлад шлунка, якщо ви вживаєте його в невідповідний час — це не єдиний побічний ефект, який ви відчуваєте під час вживання апельсинового соку.

А ви це знали? Що буде з організмом, якщо пити мало води

вівторок, 2 липень 2024, 7:37

Організм 24 години на добу, сім днів на тиждень потребує води. Але важливо, щоб було вдосталь саме чистої питної води, передають Патріоти України. Якщо води не вистачатиме, можуть бути проблеми. Функції води різноманітні, вона:. Кілька склянок води вра...

От у чому секрет! Що додати в сирники: борошно чи манку, щоб вони були пишними та ніжними

вівторок, 2 липень 2024, 7:12

Існує чимало рецептів, в основі яких використовується не борошно, а манка. Обидва інгредієнти виробляються з одного злаку, а тому мають схожі властивості, передають Патріоти України. Деяким господиням до вподоби використовувати манку для приготування с...